Kaffe og mindfulness – Giv kaffen din fulde opmærksomhed

“Lev i nuet.” Det er det mantra mange prøver at leve efter, men tit glemmer. Vi har travlt. Skole, arbejde, børn, kæledyr, indkøb, SMS’er, sociale medier, den halvdøde potteplante i stuen og hov, der kom et nyt afsnit af Game of Thrones, du ikke kan gå glip af. Alt det skal presses ind i én enkel dag. Det ser ikke ud til, at der er tid til så meget andet. Alligevel ser nogle ud til at have flere end 24 timer om dagen. Hvordan gør de det? De ser ud til at intet i verden bekymrer dem. Du kan blive en af dem. Måske ikke kun ved at ændre denne ene vane, men det er en start. En mulighed for at bringe mere mindfulness ind i din hverdag.

Meditation?

Vi har allesammen hørt om meditation. Du ved, det der hvor man sætter sig med benene over kors på gulvet, lukker øjnene og prøver at ignorere vibrationslydene fra din telefon og katten der står og snuser dig ind i øret. Men faktisk behøver meditation ikke kun være det. Det er ligemeget hvilken position, du befinder dig i. Du kan meditere liggende, siddende, stående, gående, løbende og, som det skal handle om her, mens du laver og drikker kaffe. Nogle dyrker det også, mens de spiser. F.eks. findes der et hotel i Italien midt ude i ingenting, der ikke har wi-fi, laver mad på friske råvarer og går meget op i at være i nuet og være i ekstrem kontakt med sin krop, naturen og verden. Når der er mad taler man ikke med hinanden, man giver maden sin fulde opmærksomhed og respekt. Det hedder Eremito, hvis du er interesseret.

Husker du dig selv på at være til stede og bevidst give din kaffe (eller hvad du drikker) opmærksomhed, så bliver det til sidst en vane. Når du lærer det, kan du tage det med dig videre i andre daglige gøremål. Der findes mange muligheder for lidt meditation, hvis du kigger efter. F.eks. i badet, hvor du kan stå uforstyrret (det regner jeg da med, du kan, medmindre du bader midt på gaden).

“Approach making your coffee the same way you approach meditating. Be completely here and now in the present moment, centering your attention exclusively on what you are doing and feeling. Being mindful of how you make your coffee shows you how to be mindful in every part of your life.”

– Gloria Chadwick

Den travle morgen

via GIPHY

Klokken er 6:30, du skal møde om en time. Hvis du ikke skynder dig, kommer du til at sidde fast i morgentrafikken. Den stresser dig allerede. I går var den værste af alle dage. Den ene opgave efter den anden landede på dit bord og du nåede ikke at blive færdig med det hele, så du ved, at chefen med sikkerhed hiver fat i dig, når du møder ind. Og opgaverne hober sig kun yderligere op. Du stresser endnu mere.

Kaffen er færdig. Du flår koppen til dig, et par dråber skvulper ud på bordet. Mens du kaster morgenmaden ned i halsen og skyller det ned med en brandvarm slurk kaffe, scroller du Facebook igennem på telefonen. Bedstemor Karen har igen skrevet en ret privat besked på din væg, fordi hun ikke forstår, hvordan man bruger messenger. Den har stået oppe siden i går aftes. En SMS fra chefen popper ind, han har opdaget de efterladte opgaver på dit bord. Din kaffe er efterhånden blevet kold. Tyve minutter er faret afsted. Du hælder kaffen i vasken, tager overtøj på og drøner ud af døren.

En mindful morgen

Du står tidligere op, end du plejer. Det behøver ikke være meget tidligere, men tidligt nok til at du ikke stresser. Lad telefonen blive i soveværelset indtil videre. Det er morgen, din morgen, du har ikke brug for telefonen lige nu.

Vælg din yndlingskop, hvis du har sådan en. Se pakken med kaffe. Hvilket land stammer den egentlig fra? Duft til kaffen idet du åbner pakken, tag en dyb indånding. Bemærk de mange forskellige dufte, der er i kaffen. Se på vandet, når du hælder det i kaffemaskinen/koppen. Læg mærke til klarheden i vandet, boblerne, hør lydende når det løber ned i kaffemaskinen/koppen. Bemærk kaffens farve. Se hvordan dampen langsomt stiger til vejrs, som om den havde alverdens tid. Mærk aromaen fylde køkkenet og snart resten af hjemmet. Føl kaffens varme sprede sig i koppen og hvordan den allerede varmer dig helt ind i kroppen, før du har taget den første tår. Har du lagt mærke til, hvordan dit sind reagerer? Den glæde dig spreder sig i dig?

Bemærk kaffens farve. Se hvordan dampen langsomt stiger til vejrs, som om den havde alverdens tid. Mærk aromaen fylde køkkenet og snart resten af hjemmet. Føl kaffens varme sprede sig i koppen og hvordan den allerede varmer dig helt ind i kroppen, før du har taget den første tår. Har du lagt mærke til, hvordan dit sind reagerer? Den glæde dig spreder sig i dig?

Forsigtigt nipper du til kaffen, dufter til den, bemærker alle smagene. Den varmer din mund, derefter din hals og resten af din krop. Alle dine sanser følges ad. Din telefon ligger stadig inde i soveværelset på lydløs/flytilstand, den kan ikke forstyrre dig. Se hvordan skyerne glider henover himlen udenfor. Hver gang en negativ tanke dukker op i hovedet, skubber du den til side. Det her er din tid til at lave ingenting og bare være til og være glad.

Vi har alle sammen ret til at glæde os over livet

Tag denne ubekymrede og rolige bevidsthed med dig i alle dagens gøremål. Når du har trænet din mindfulness-muskel, bliver det meget lettere at ligge de negative og stressede tanker til side.

Det kan lyde som lidt af en mundfuld og føles helt umuligt lige nu, det er det ikke. Du skal alligevel lave din kaffe, så det tager ikke længere tid end normalt og vi har alle sammen ret til at glæde os over livet i stedet for at have så travlt hele tiden.

Du behøver ikke kun gøre det, når du drikker din morgenkaffe (eller hvad du drikker). Du kan gøre det når som helst på dagen. Start langsomt, find et mål og bevæg dig derhen. Skiftet fra stresset og travl til bevidst fokus på her og nu sker ikke i løbet af en enkel nat, uge eller måned. Det er noget, du er nødt til at øve. Men en dag går det op for dig, hvor stor virkning det egentlig har haft på din hverdag.

“The world as we have created it is a process of our thinking. It cannot be changed without changing our thinking.”

Albert Einstein

God dag og nyd nu din kaffe.

Niklas H-L

Featured photo by Annie Spratt on Unsplash

Posted in

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s