Tips til sort/hvid-fotografering & hvordan jeg redigerer billeder i Lightroom

Dagen efter hjulets opfindelse opstod idéen om det sort/hvide fotografi. En vis mand med tykke øjenbryn iført bjørnepels sad alene og stirrede ind i bålet, da han fik den tanke, at gid hans venner ude ved kysten kunne opleve dette øjeblik sammen med ham. Hans venner i nabogrotterne havde allerede opfundet maleriet, men det virkede så upraktisk at slæbe en klippevæg med sig over flere hundrede kilometer, så vennerne ved kysten kunne se den visuelle dagbog. Selvom hjulet var opfundet, vidste man dog ikke, hvordan det skulle bruges. En trækvogn lå langt ude i fremtiden. Så han tænkte, at hvis det kunne lade sig gøre at få et øjebliksbillede af alt, der foregik omkring ham, ned på noget meget lettere end en sten, så kunne selv en fugl aflevere det til hans kystvenner. På denne måde opstod både fotografiet og papirets opfindelse.

Det bringer mig frem til dagens blogindlæg der handler om, hvordan du tager det perfekte sort/hvid billede og hvordan jeg personligt redigerer mine i Lightroom.

via GIPHY

Se billedet

Når du først giver dig i kast med sort/hvid, tager du formentlig en af dine eksisterende billeder og fjerner farven for at se, hvilket resultat det giver. Det er som sådan også fint nok, men et sort/hvid billede er mere end bare at fjerne farven. Du er nødt til at tænke på billedet uden farver, inden du overhovedet trykker udløserknappen ned. Du kan tage billeder af nok så flotte ting og stadig blive skuffet, hvis du gør dem sort/hvid.

Det er nemt at tage billeder, når farven er den primære del af billedet og den er det, der fortæller billedets historie. Men fjerner du farven, mister billedet en stor del af det, der gav det liv. Uden farve er det selve objekterne i billedet, stemningen, der skal fortælle historien. Det er vigtigt at huske på og derfor må du lære at se. Med se mener jeg, at du skal kunne se resultatet af billedet i dit hovede, før du tager billedet og kende dit kamera godt, så du kan bruge det til din fordel og skabe den helt rigtige dybde, kontrast, komposition og alt det der. Her er du nogle gange nødt til at ignorere, hvad kameraet mener er de rette indstillinger. Det kræver træning og tilvænning ligesom så meget andet.

Du kan se nogle eksempler af min stil på Instagram niklashl. Nogle gange rammer man rigtigt, andre gange ikke. Men det er trods alt op til en selv, hvilket billede man er mest stolt af og vælger at dele. Ikke alle har den samme smag som en selv.

Før du trykker udløseren ned

Når jeg selv ser noget interessant, stopper jeg op og tænker over, hvad det var, der fangede mig. Var det en bestemt ting eller stemningen og i så fald, hvordan vil du fange det i et billede? Hvis jeg er i skoven eller et andet sted i naturen ser jeg f.eks. for mig, hvordan lyset mellem træerne skaber et mønster mellem de mørke (næsten sorte) træer eller hvordan skyerne på himlen ser ud på en mørkegrå himmel. Jeg kan godt lide billeder med en smule dramatik og derfor er det sådan, jeg har trænet mig selv til at se det færdige billede. Dramatikken var dog ikke bevidst.

Er der lys og skygger du kan lege med, så tænk over, hvordan du kan få det med i billedet. Skygger og lys i sort/hvid billeder er som sovs til dine kartofler: De bliver meget bedre!

Se om der er nogle forstyrrende elementer i og ude i kanten af billedet. Jo, du kan da fjerne den grimme lygtepæl i redigeringen, men hvorfor ikke få et næsten perfekt billede fra start?

Jeg kigger ofte gennem viewfinderen flere gange, før jeg tager billedet, for at finde den rigtige komposition. Kan jeg stadig ikke finde ud af, hvad det var der tiltrak mig i første omgang, dropper jeg billedet og går videre. Jeg tager næsten aldrig et billede, bare for at tage et billede (der sker en svipser en gang imellem). Kan jeg ikke føle det i mig, er billedet ikke meant to be. Tit ender det alligevel med, at en tredjedel af billederne bliver gemt væk, når jeg skal redigere, fordi jeg ikke føler for dem længere.

via GIPHY

Zoomobjektiver er gode, jeg anbefaler dog et fast objektiv (også kaldet prime objektiv). Et fast objektiv tvinger dig til at bruge benene til at zoome med. Med et zoom kan du hurtigt sigte dig ind på en scene, men med et fast objektiv skal du nogle gange tæt på det, du vil fotografere og derfor finder du straks også nye vinkler, som du ikke ville have fundet, hvis du bare zoomede. Personligt bruger jeg et 85mm objektiv. Man kan nærmest sige, at jeg er forelsket i det.

Lad være med at overeksponere de lyse steder alt for meget, da det giver dig færre muligheder bagefter.

Tåge, regn og mørke er alle elementer, der udgør et perfekt sort/hvid billede!

Beslut dig en sidste gang for, om billedet stadig tilfredsstiller dig og tryk så udløseren ned. Ender billedet med at være noget i nærheden af det, du havde i tankerne, kan du klappe dig selv på skulderen. Opgiv ikke hvis det ikke lige bliver, som du håbede.

Efter en del øvelse lærer du at tage alle disse beslutninger i løbet af et øjeblik. Selv når jeg ikke er ude for at fotografere, ser jeg tingene omkring mig i sort/hvid. Det sker ikke bevidst, det sker bare. Det bliver en naturlig del af en.

Hvordan redigerer jeg med Lightroom?

Jeg ved ikke, hvor godt man kan se ændringerne her i indlægget, men jeg prøver.

Her er originalen:

Først trykker jeg på Black & White i toppen. Det er meget sjældent, at jeg gør noget ved hvidbalancen. Når det er sort/hvid, gør det ikke det helt store.

Jeg springer direkte ned til Tone Curve og hiver den en anelse op (se den røde cirkel). Jeg starter altid omkring 12,5 % og justerer videre på den senere. Den fremhæver detaljerne i de mørke dele af billedet. Du skal ikke være bange for at billedet ser flat ud, det er meningen.

Hvis de lyse steder er meget kraftige skruer jeg ned for mine highlights. Så skruer jeg op for skyggerne (Shadows) for at fremhæve detaljerne yderligere og skruer den sorte (Blacks) ned lige så meget, som jeg skruede skyggerne op. Du kan også skrue op/ned for den hvide (Whites), men i dette tilfælde passede det ikke til billedet.

Nu skruer jeg op for kontrasten (Contrast). Den skruer jeg lige så meget op som skyggerne, medmindre at billedet bliver alt for mørkt. Og hvis billedet trænger til det hæver jeg lyset (Exposure) lidt. På sort/hvid billeder kan jeg også godt lide at løfte Clarity til en 20, 30 stykker, så detaljerne træder mere frem.

I Black & White Mix trykker jeg ganske enkelt bare på auto. Men her skal du være opmærksom. Har du taget et billede med et rødt stopskilt i baggrunden, vil skiltet træde meget frem. Derfor kan du med fordel skrue ned for den røde. Har du et billede med masser af himmel, så er det næsten et brud på loven, hvis du ikke skruer ned for den blå. 

Er billedet taget med et hvidvinkel objektiv (i dette tilfælde et 35mm), kan du gå ned i Lens Corrections og sætte hak i Enable Profile Corrections. Det retter billedet ud.

Jeg kan godt lide at tilføje lidt vignetting til billedet og gøre det en anelse grynet (Grain). Det er så lidt gryn, at det nok kun er mig, der ligger mærke til det, men tilføjer billedet en mere klassisk stil oven på det sort/hvide, synes jeg.

Til sidst går jeg op i Tone Curve igen og prøvet at justere den lidt. Voila!

Andet gør jeg faktisk ikke. Det sker sjældent, at jeg fjerner noget fra mine billeder. Medmindre man er kunstner, synes jeg ikke, man behøver at fjerne mennesker og andre ting, gøre sin næse mindre eller tilføje fugle på himlen, fordi man synes den er for tom. Jeg tror på det naturlige i et billede. Det skaber en vis ærlighed og det synes jeg er vigtigt at holde fast i. Især i en tid som denne.

Jeg håber, du fik noget ud af indlægget og lærte bare lidt.

Niklas H-L

Featured photo by Niklas H-L

Posted in

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s