Den komplette guide for nye vandrere – Del 1

Går du med tanker om at tage på din allerførste vandretur, men ved du ikke helt, hvor man skal begynde? Her får du en komplet guide med alle de tips og tricks, du kunne ønske dig som nybegynder. Lige fra hvilket udstyr du vil få brug for til, hvordan man opfører sig på stierne.

Dette er en guide, jeg selv kunne have haft brug for, da jeg for 11-12 år siden tog på min første vandretur og tabte omkring 5 kg på en uge, hvilket tydeligt kan ses på billedet.

*Guiden indeholder affiliate links

Mig og min udsultede krop der venter på toget hjem og glæder sig til en cheeseburger fra McDonald’s 😄

Dette blogindlæg er en samling af en julekalender, jeg lavede på min Instagram. Hver dag var der et nyt tip til begyndere på engelsk. Så man kan vel kalde dette en sen julegave til dem, der ikke gider at lede videoerne igennem.

De 10 essentielle

Alt efter hvilken vandretur du skal på, er der 10 essentielle ting, du skal have i baghovedet, men allerhelst i rygsækken. Afhængig af vandreturens længde og afsideshed kan du selvfølgelig ændre listens indhold til dine egne behov.

De 10 Essentielle:

 1. Ekstra tøj
 2. Ekstra mad
 3. Ekstra vand
 4. Telt og let nødshelter (f.eks. tarp eller noget lignende Lifesystems Survival Shelter)
 5. Navigation (kort og kompas)
 6. Solbeskyttelse (solcreme, hat, let langærmet trøje, lette bukser, paraply)
 7. Pandelampe/lommelygte
 8. Førstehjælpssæt
 9. Ild (tændstikker, lighter, tændstål, optænding)
 10. Reparationssæt og en kniv

Med det på plads kan vi tage hul på den lange snak om outdoor gear og senere om selve vandreturen og de forskellige ting du helst skal have på plads, inden du tager afsted.

Så snup en kop kaffe og sæt dig til rette, for nu starter vi.

Udstyr til vandreturen

udstyr

Rygsækken

Hvis du kun planlægger at tage på små vandreture, der forløber sig over et par timer, og du er hjemme igen samme dag, så er der absolut intet galt i at bruge en gammel rygsæk. Selv hvis du planlægger at vandre over nogle dage – det kunne være en enkel weekend – så vil jeg ikke være den, der råder dig til at købe den dyreste Fjällräven rygsæk. Du kan sagtens nøjes med en billig en. En vandrehobby kan hurtigt grave dybt i budgettet. Hvis du ikke er sikker på, om det er noget for dig eller hvis du sjældent vandrer, er det ærgerligt at tømme banken.

En billig – måske endda brugt rygsæk – er helt fin for nybegyndere, så længe den er holdbar nok til det, du skal bruge den til. Når du får mere erfaring og vil på en længere vandretur i de mere fjerntliggende egne, kan du overveje at købe en større, stærkere og dyrere en, men det er ikke en nødvendighed.

Selvom jeg har vandret i mange år, efter øverste Abisko billede blev taget, bruger jeg kun billige rygsække fra Urberg. Den, du ser på billedet, er dog en Haglöfs 70 liter rygsæk, som jeg stadig har og som stadig er lige så stærk som første dag, jeg købte den. Så fordi jeg har den, bruger jeg den kun på lange vandreture, hvor jeg er nødt til at have nok udstyr med til at kunne klare mig i lang tid.

Ellers bruger jeg en Urberg Vietas på 25 liter til små dagsture, en Urberg Roam på 35 liter til små dagsture om vinteren eller når jeg skal bruge lidt mere udstyr. Til f.eks. weekendture bruger jeg en Urberg Glacier 45.

Fordi de er billige, kan de nemt udskiftes uden at tømme banken, hvis der skulle ske noget med dem. De har dog vist sig at være utroligt holdbare.

Hvordan pakker og justerer man sin rygsæk?

Når du skal pakke til vandreturen, er det en god idé at tænke grundigt over, hvad du kan undvære, så du ikke pakker for meget. Det har de fleste begyndere tendens til. Selvom det er en god idé at medbringe ekstra tøj, betyder det ikke, at du skal medbringe rent tøj til hver dag. Du behøver f.eks. heller ikke at medbringe deodorant, det er der efter min erfaring ikke mange der gør. Vandrere lugter, det samme vil du komme til og det er helt i orden.

Når du har fundet udstyret frem, skal du ikke bare smide det ned i rygsækken og læne dig tilbage. Det er meget bedre at pakke den alt efter, hvad du skal bruge og hvornår.

Dette er den ”officielle” måde at pakke en rygsæk på:

 • Alt det udstyr, du først får brug for i lejren, skal nederst. Det vil sige sovepose, liggeunderlag (liggeunderlaget kan også sættes nederst uden på rygsækken) og nattøj.
 • De tungeste ting skal helst være tæt på din ryg, så den største vægt kommer tæt på kroppens eget tyngdepunkt og dermed skaber balance og gør vandreturen mere behagelig. Disse ting er f.eks. en drikkeblære, stormkøkken og andet køkkengrej, mad og telt. Et lille telt-tip er at pakke teltet og stængerne separat, så det fylder mindre.
 • Det lettere udstyr skal pakkes i rygsækkens front.
 • I toppen af rygsækken kan du pakke alt det, du får brug for ofte i løbet af dagen.
juster vandrerygsæk rygsæk remme justering adjust backpack hiking

Når det kommer til at justere rygsækken, starter man fra bunden. Pak rygsækken med noget, der giver fylde og vægt og tag den så på.

 1. Først starter man med at stramme hofteremmene ind. Disse remme skal tage det meste af rygsækkens vægt, da dine ben er stærkere end skuldrene.
 2. Så strammer du skulderremmene ind, men ikke så stramt, at du stopper blodtilførslen. Bliver du træt i skuldrene eller begynder det at snurre i armene under din vandretur, skal du løsne dem lidt og lade hofterne tage læsset.
 3. Derefter strammer du remmen, der går hen over brystet, ind. Men ikke for stramt da den egentlig mest sørger for, at rygsækken ikke falder af.
 4. Til sidst strammes de øverste remme ved skuldrene. De trækker rygsækken og vægten tættere på din ryg, så du ikke falder bagover.

I løbet af din vandretur er det ret normalt, at du kommer til at skulle justere rygsækken yderligere, hvis du smider et par kilo eller den gnaver visse steder.

Tøj og vandresko- eller støvler

vandrestøvler sverige söderåsen vandretur

Vandresko/støvler

Helt fra start af er det en god idé at vælge de rigtige støvler eller sko. Et par almindelige sko er ikke lavet til den slags terræn og stress en vandretur kaster mod dem. Du kan sikkert klare dig med et par gode løbesko, men intet slår en god vandrestøvle. Du er nødt til at kunne stole på, at de ikke går fra hinanden undervejs. Det er ikke noget, man skal ønske sig, når man er langt ude i ødemarken.

Når du skal vælge dit fodtøj, anbefales det at går mindst én størrelse op. Der er tre grunde til dette: Dine fødder kan hæve op under anstrengelserne, så din sko skulle helst ikke stramme, når det sker.

Dine fødder kommer til at glide frem og tilbage alt efter terrænet og her skulle der helst være plads til at kunne glide frem uden at mase tæerne, hvilket kan føre til sorte og mistede tånegle.

For små og stramme sko kan derudover fremme dannelsen af sår og vabler.

Derfor er det vigtigt at vælge den rette størrelse, men ikke kun det. Det er også en meget god idé at gå efter sko, der er af læder eller vandtætte. Nogle vandrestier går over små åer eller floder, andre er mudrede eller oversvømmet. Det er ikke her, man vil komme traskende i sine nye hvide Sneakers. Jeg har selv haft stor succes med Hanwag Lhasa II Wide. Det er nok de bedste støvler jeg har haft og jeg bruger dem både om vinteren og sommeren.

Det rette tøj

Der er lidt mere frihed, når det kommer til tøjet. Faktisk kan du vandre i hvad som helst. Der er ingen regler og du behøver ikke bruge penge på alt muligt nyt. Men – ja, der er et men – der er alligevel visse overvejelser, du skal gøre dig, for vandrer du om sommeren, er det ikke altid helt lige meget, hvad du tager på. Det bedste ville være at undgå tøj lavet i bomuld, da det suger sveden til sig som en svamp og tørrer meget langsomt. Her er det meget bedre at tøj i syntetiske materialer, det tørrer meget hurtigt, hvilket er, hvad man gerne vil have på en vandretur – især om vinteren.

Når det kommer til bukser, gælder det samme. Her anbefales det også at vælge noget, der er lidt løsere. Jeans, f.eks., kan være alt for stramme. Du skal bruge noget, du ved, du kan bevæge dig i. På ruterne har du brug for fleksibilitet nok til at kunne kravle over træstammer eller op ad stejle klippeklædte bakker. Stramme bukser spilder på kræfterne og ender måske endda med at revne.

Det er heller ikke en helt dårlig idé at investere i et par rigtige vandresokker, da de har flade syninger, hvilket er med til at reducere fremkomsten af vabler.

En sidste note til tøj under en vintervandretur: Klæd dig på i lag. Mange vandrere bruger 3-lagsprincippet, der består af et inderlag (typisk en lang- eller kortærmet trøje og lange underbukser, der næsten fungerer som et ekstra lag hud), mellemlag (det isolerende lag, kan være en uldtrøje, fleecetrøje eller dunjakke) og til sidst et yderlag (medmindre det er ekstremt koldt behøver dette lag ikke være en foret jakke, men en softshell- eller skaljakke der er vind- og vandtæt).

At klæde sig i lag gør det meget nemmere at justere temperaturen, når du begynder at få varmen. Så i stedet for at smide hele jakken behøver du kun at åbne dit yderlag og du vil derfor stadig være beskyttet mod vejret.

Det kommer selvfølgelig også helt an på, hvilken person du er. Nogle fryser næsten altid, hvor andre hurtigt får varmen. Jeg er den sidste og har derfor klaret mig helt fint med en lang undertrøje og lange underbukser, min lækre Ulvang uldtrøje og et par almindelige vandrebukser og en åndbar regnjakke (og evt. regnbukser) og vanter. I pauserne tager jeg nogle gange en ekstra trøje på.

Mad og Drikke

bålmad bål pandekager morgenmad skoven

Med tøjet på plads går vi direkte til maden, men lad mig først lige nævne, hvor vigtigt det er at medbringe nok vand – især hvis der ikke lige er en vandkilde i nærheden. En god tommelfingerregel er at tage 0,5 – 1 liter mere med end du tror, du vil få brug for. Så har du altid vand til en nødsituation.

Mad

Det kommer jo ikke som en overraskelse, at mad er lige så vigtigt på en vandretur. Du bruger trods alt en masse energi. Du behøver dog ikke sprænge banken ved at købe ind i din lokale outdoorbutik, hvis det er din første vandretur og du bare gerne vil prøve livsstilen af. Det er måske meget nemt at købe en pose dehydreret pasta bolognese, men de færdigretter man finder i outdoorbutikker er ofte meget dyre.

Det kan tit bedst betale sig at gå en tur i supermarkedet. Her kan du finde et stort udvalg af færdigretter, der hverken behøver at stå på køl eller i fryseren (jeg tænker nudler, snack pots og andet). Du kan også sagtens finde et spændende udvalg af mad, du selv sætter sammen en hyggelig aften på vandreruten. Dette kan f.eks. være dåsemad, tun, makrel, franskbrød, rugbrød, nutella, peanutbutter, salami, hård modnet ost, ost på tube, tortillapandekager, pasta, ris og så meget andet. Det handler bare om at være lidt kreativ.

Du kan også finde en masse lækre og nemme opskrifter på min yndlingshjemmeside Montiboca.

Salt, Energi og Kalorier

Som du sikkert ved bruger kroppen mange kalorier under en vandretur og du kommer uden tvivl til at svede som et svin. Alt det svederi resulterer desværre også i, at du mister elektrolytter såsom salt, kalium og magnesium. Uden nok kalorier og salt i din krop, bliver vandreturen ikke en særlig sjov oplevelse. Så for at holde humøret oppe, er du nødt til at sørge for at få benzin i motoren.

For at holde kalorierne på et pænt niveau og holde på salten så du ikke stopper med at svede, har du brug for salte snacks med et højt energiindhold.

Nu går jeg lidt mod tidens sundhedstrend, men når du vandrer, må du gerne leve usundt. Usunde snacks er ofte fyldt med et højt kalorieindhold, hvilket er lige præcis det, du har brug for. Du kan sagtens købe nogle fancy snacks i outdoorbutikker. Jeg har dog mødt vandrere, der, ligesom mig selv, spiser både småkager, chokoladebarer, saltede nødder eller chips i løbet af dagen.

Husk alligevel at smide nogle proteiner og fuldkorn indenbords, så kroppen holder på energien i længere tid.

Det rigtige campingkøkken

camping kaffe stormkøkken trangia danmark vandretur

Når vi nu er inde på emnet, har du selvfølgelig også brug et noget at lave maden med. Hvis du ikke medbringer noget, der har brug for at blive tilberedt eller opvarmet, kan du springe dette kapitel over. Nå, men hvilket køkken er bedst?

Når du skal vælge et campingkøkken, er der nogle ting, du skal overveje først:

 1. Kan du lide at lave mad fra bunden?
 2. Skal du kun bruge kogende vand til dehydreret mad?
 3. Kan du bare godt lide en varm forfriskende kop kaffe om morgenen?

Mad fra bunden

Hvis du har masser af tid og ikke har noget imod at vente lidt længere på maden eller det kogte vand, så er en almindelig spritbrænder helt fint. Et Mini Trangia stormkøkken er godt nok til 1-2 personer og fylder meget lidt i rygsækken samtidig med, at det er billigere end de Trangia stormkøkkener, du nok har set mange gange på Instagram. Er I derimod to ret sultne personer eller flere mennesker, så invester gerne i et større stormkøkken. Desuden har Trangia køkkenerne alt det, du kunne få brug for til at lave en lækker ret.

Hvis du ikke er den mest tålmodige person, så er et gaskøkken nok mere dig. Du kan uden problemer få Trangia stormkøkkener med gasbrænder, men fordi det ekstratilbehør koster det også herefter. En anden løsning er dog at gå efter en gasbrænder, der skal skrues fast direkte på toppen af en gasflaske. Her bruger jeg selv en MSR Pocket Rocket, hvilken jeg har haft stor succes med. Ja, man skal købe gryde/pande og en vindskærm ved siden af, men det er ofte en billigere gasbrænder-løsning, hvis man leder de rigtige steder.

Kun kogende vand

Skal du kun bruge kogende vand, vil jeg stadig anbefale en gasbrænder som førnævnte Pocket Rocket. Du kan købe en lille Trangia kedel, hvor gasbrænderen nemt kan ligge nede i, når du ikke bruger den.

Der er dog også en anden, men dyrere løsning: En Jetboil Flash. Både gasbrænderen og en lille gasflaske kan ligge nede i selve koppen og fylder derfor ingenting i rygsækken. Det er en supergod løsning, hvis du kun har brug for kogende vand til kaffen eller den dehydrerede mad. Men igen, den dyr i forhold til andre køkkener.

Personligt elsker jeg min Mini Trangia spritbrænder. Der er bare et eller andet ved at side og kigge på den dansende flamme. Det er næsten som et minibål. Det gyldne lys er så hyggeligt i aftenens mørke.

Telt og en god nats søvn

abisko sverige telt vandretur
Igen fra min første vandretur i Abisko. Utroligt nok fungerer teltet stadig.

Efter en lang dag på stierne er søvn det eneste man kan tænke på. Derfor er det rart at kunne slå sin egen lejr op hvor som helst i stedet for at være afhængig af et shelter.

Teltet

Først vil jeg starte med at anbefale dig at købe et telt i god kvalitet – især hvis du skal overnatte steder med meget vind. Det er i hvert fald en god idé at kigge efter gode anmeldelser/tests af det telt du har kig på. Det er trods alt dit midlertidige hjem, så du vil nødig have, at en syning går op i løbet af natten, medmindre du ikke har noget imod tagvinduer.

Hvilket telt du vælger, afhænger også af, hvilken tid på året du vandrer. Jeg vil dog argumentere for, at et almindeligt 3-sæsonstelt også sagtens kan bruges om vinteren. De fungerer samtidig helt fint i den danske vinter.

Ja, du kan godt købe vintertelte, men gør det kun, hvis du absolut har brug for det. De er dyre og varmer ikke meget mere af den grund. Den største grund til at købe et vintertelt er, hvis du skal overnatte et sted med ekstremt vejr, da disse telte er bygget til at modstå kraftige vindstød og tunge læs sne. De har nemlig flere og stærkere teltpæle og en tykkere teltdug, hvilket desværre også gør dem tungere at vandre med.

Sovesystemet

Måske har du hørt nogle outdoor youtubere slynge ordene Sleeping System ud i nogle videoer. Er det første gang, du hører det, kan jeg fortælle dig, at et sovesystem er en samlet term for din sovepose, lagenpose, liggeunderlag, pude, hue og langt undertøj.

Mange begyndere tænker ikke så meget over sovesystemet, det gjorde jeg heller ikke. Jeg troede, at en sovepose, der kunne holde til lidt minusgrader måtte være fint. Det var en fejl.

Et godt sovesystem er vejen til en god nats søvn. Så lad os tage det fra enden af.

Hold varmen i soveposen om vinteren

Køb den bedste sovepose du har råd til. En 3-sæsons sovepose er helt fin til de fleste eventyr. Det var sådan en jeg startede med og den jeg stadig bruger. Der er ikke de store problemer i at bruge en 3-sæsons sovepose i den danske vinter. Og inden du falder ned ad stolen, så hør mig færdig. For at holde varmen i de mildere minusgrader, så kan du købe en lagenpose i fleece. Det er næsten som en slags sok, du hopper ned i inde i soveposen. Derudover er det en rigtig god idé at tage lange underbukser og bluse på sammen med et par uldsokker og en hue. Det gør jeg selv og jeg har haft det helt fint. Du kan også smide en varm drikkedunk med ned i posen eller nogle håndvarmere.

Men… Køb endelig en vintersovepose hvis du planlægger at overnatte i mere ekstreme minusgrader i f.eks. de nordlige egne som Sverige og Norge. Det sidste du skal ønske dig, er at lide af hypotermi.

Valg af liggeunderlag

Jeg vil hurtigt ligge ud med at anbefale et foldbart liggeunderlag, hvis du går efter et liggeunderlag af skum. F.eks. et Robens Zigzag Slumber som jeg selv ejer og er meget glad for. Så har du nemlig altid en fin siddeplads, hvor end du befinder dig og får brug for en pause eller mangler et sted at sidde, når du skal lave mad i lejren. Sådan en er lækker at sidde på i sammenfoldet tilstand og triller ikke væk, som et almindeligt liggeunderlag ville gøre sammenfoldet.

Er du derimod en person, der elsker at sove på siden, vil et liggeunderlag i skum nok ikke gøre særlig meget godt for dig. Altså, medmindre du godt kan lide at vågne op med ømme hofter. Derfor skal du hellere prøve at kigge efter et oppusteligt liggeunderlag. Ja, du kan få selvoppustelige liggeunderlag, men de er for det meste i tykkere og stivere materialer og ikke meget mere behagelige end- og næsten lige så tynde som skumliggeunderlag, hvis du spørger mig. Oppustelige liggeunderlag er ofte 5 cm høje, hvilket føles mere som en madras. Jeg har selv et oppusteligt liggeunderlag fra JR Gear som er hele 8,9 cm højt og virkeligt lækkert for hofterne.

Til sådanne liggeunderlag kan du tilkøbe en pumpepose, hvis der ikke følger en med. Den fungerer både som pumpe og vandtæt pose til soveposen. For det er faktisk ikke specielt godt for dit oppustelige liggeunderlag at puste det op med munden, da det spreder fugt og kondens fra din ånde ind i alle luftkanalerne. Dette kan resultere i mug og forringe levetiden af dit udstyr.

R-Værdi

Men der ligger mere til valget af liggeunderlag – og nu bliver det lidt teknisk. Det er nemlig R-værdien. Et liggeunderlags R-værdi handler i det store hele om, hvor godt liggeunderlaget holder på varmen. Jorden har det med at suge varmen ud af din krop om natten, hvis du ikke har noget ordentligt at ligge på. Du skal ikke ligge med røven ud over kanten på liggeunderlagene en kold vinter, det er ret så ubehageligt. Tro mig, jeg taler af erfaring.

Jo højere R-værdien er, jo bedre holder det også på varmen. Og så fungerer det så smart, at du sagtens kan ligge flere liggeunderlag oven på hinanden for at øge R-værdien.

For at give dig en idé om, hvad du skal kigge efter, har jeg lavet dette skema:

VEJRFORHOLDBEDSTE R-VÆRDI
Varmt vejr (Sommer)0 – 2
Køligt vejr (Forår / Mild sommer / Efterår)2 – 3,5
Koldt vejr (Vinter)3,5 – 5
Ekstremt koldt vejr5+

Find pyjamassen frem

Det sidste, du skal overveje at tilføje til dit sovesystem, er nattøj. Nok ikke så meget om sommeren, men i de koldere nætter og om vinteren er det klart en forbedring i forhold til at holde varmen. Her er det godt at medbringe en hue, en lang undertrøje, lange underbukser og et par varme sokker, som du kun bruger til at sove i. Noget af det bedste efter en lang dag er at skifte til nattøj, der hverken er vådt af sved eller lugter.

Hvor meget tøj du tager på, kommer selvfølgelig også an på, hvilken person du er. Altså, hvor varmt eller koldt du får det i løbet af natten. Om vinteren er det sidste du har lyst til om natten at svede. Sved danner kondens og kondens nedkøler dig. Igen er det en anden snak om sommeren.

En lille opsummering af, hvad du har brug for i dit sovesystem. Husk, at det er individuelt, hvad du har brug for.

 • Sovepose
 • Liggeunderlag
 • Lagenpose
 • Pude
 • Hue
 • Lang undertrøje
 • Lange underbukser
 • Sokker

Solbeskyttelse

vandretur esrum sø sol

Det er ikke noget nyt, at man skal beskytte sig selv mod solens dødelige stråler. Okay, ikke ligefrem dødelige, men skadelige på den ene eller anden måde. Under en vandretur er det dog endnu vigtigere, da du udsættes for solens stråler i længere tid end normalt.

Spørg dig selv om disse to ting, inden du farer afsted på dit livs eventyr: Hvor overfølsom er din hud og hvor rejser du hen?

Hvis du er en af dem, der træder ind ad hoveddøren i dit smukkeste hummerkostume efter at have hentet post, så er det sikkert en god idé at medbringe godt med solbeskyttelse. Men planlægger du en vandretur, der mest foregår i skov, så behøver du ikke medbringe det helt store arsenal.

Solcreme

Solcreme er altid en lifesaver. Det giver rigeligt med beskyttelse. Desværre sveder man en hel del under en vandretur, så det ender med, at du er nødt til at smøre dig ind flere gange. Derfor løber du også hurtigt tør, hvis du skal smøre hele kroppen ind hele tiden. Men det er der heldigvis en løsning på.

Tøj

Nu føler jeg mig snart som en modeblogger, så meget tøj er kommet på banen. Tøjet hjælper dog en del, når det kommer til solbeskyttelse. Samtidig beskytter det mod insekter. Win-win.

Går du ud og investerer i vandretøj, har det meste samtidig endda indbygget UV-beskyttelse. Hold dog øje med at tøjet er let og åndbart, så du ikke ender med et hedeslag. 

Udover bukser og trøje kan du også overveje at tage hat på. En bredskygget en af slagsen, hvis du går på lange øde strækninger eller en kasket, hvis du ved, der er træer eller andre skyggefulde steder langs ruten. Kasketten beskytter ikke nakken, så derfor er det bedre at se åndssvag ud en at få stegt nakkefilet.

Solbriller

Til sidst, husk dine solbriller. Bruger du briller, som jeg selv, kan du vælge at bruge kontaktlinser eller et par briller med farveskiftende glas. Ellers gør som mig og tag hat på.

I hvert fald er solbriller perfekte ikke bare om sommeren, men også om vinteren, da de minimerer sneblindhed og anstrengelserne dine øjne udsættes for.

I en af sine videoer fortæller Eric Hanson fra youtubekanalen BackpackingTV om, at han under en af sine vintervandringer havde glemt sine solbriller, så hans nethinde blev solskoldet på grund af genskinnet fra sneen. Det var en smertefuld oplevelse, der kostede ham synet. I tre dage kunne han næsten ikke se noget og blev det meste af tiden i teltet, indtil han endelig genvandt det.

Førstehjælpsudstyr

førstehjælp førstehjælpskit kit sæt

Når nu vi allerede er inde på skader i vildmarken, kan vi lige så godt tage hul på det sidste stykke udstyr for denne guide. Nemlig førstehjælpssættet.

Der findes mange forskellige kits derude, klar til at blive købt af os udendørsfolk. Du kan få alt fra store tasker til ekstreme ekspeditioner til små sæt til mindre solo vandreture. Hvad du vælger, afhænger i virkeligheden af, hvor mange mennesker I er afsted, længden på vandreturen, hvor langt ud i ødemarken du skal og hvor farlig en tur du begiver dig ud på. F.eks. behøver du ikke det helt store kit, hvis du kun bevæger dig rundt i Danmark, hvor by og mennesker er et stenkast fra skoven. Skal du derimod op i det øde Nordsverige, så er du nødt til at kunne klare dig selv, hvis uheldet er ude.

Dog vil jeg anbefale at købe noget smertestillende og et termisk tæppe (og antihistamin hvis du bruger det), da de ting efter min erfaring ikke følger med i et førstehjælpskit.

Hvis du hellere selv vil sammensætte et kit, er her en liste over basisudstyret:

 • Smertestillende
 • Antihistamin
 • Plastre og vabelplaster
 • Kompresforbinding
 • Steristrips
 • Gazebind og gazekompres
 • Desinfektionsservietter
 • Pincet
 • Handsker
 • Håndsprit
 • Insektmiddel
 • Termisk tæppe

Forberedelse før vandreturen og livet på stierne

Nu skulle du gerne have styr på alt udstyret, så nu er det tid til at snakke om alt det praktiske. Men denne guide er gået hen og blevet ret lang og jeg er lidt nervøs for, at dine øjne måske er blevet tunge på vejen. Derfor lader jeg dig hvile og deler guiden op i to. I næste uge kan du læse om alle de små men nødvendige detaljer, du helst skal have på plads, inden du begiver dig ud på et større eventyr. Vi skal også snakke om, hvordan man opfører sig på stierne, så du selv og alle omkring dig får en fantastisk tur. Er du utålmodig, er du mere end velkommen til at smugkigge på min Instagram.

Du kan nu læse del 2 lige HER

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s