Hvorfor du skal være ligeglad med hvad andre tænker

”Hvordan vil den her trøje se ud på mig?”

”Hvad vil andre mene om den?”

Det er helt naturligt at ville accepteres. Andre skal kunne lide dig. De må helst ikke synes, at du er en taber. Du må hellere bare gøre det, de beder dig om. Gå til den fest, drik dig stiv i byen, køb det dyre mærketøj, fordi de andre gør det, sæt makeuppen på samme måde som alle andre, være dig selv men sammen med andre. Hvis ikke du tilpasser dig de sociale normer, så er du ude af gruppen.

Måske er ovenstående en overdrivelse, måske ikke. Men denne tekst handler om, hvad det vil sige at være ligeglad med hvad andre tænker.

Influencers – The good, the bad and the ugly

I dag kan vi ikke gå en dag uden at høre om influencers. Instagram er fyldt med dem. Udviklingen har både været positiv og negativ. En del af dem stiller sig op og viser, hvem de er med alle deres former, fejl og mangler. De inspirerer den yngre generation til at turde være sig selv og klæde sig som det passer dem.

Man kunne håbe, at denne positive udvikling ville udvikle sig i en retning, der virkelig handlede om, at gøre hvad man vil og klæde sig som man vil, men… Influencers har samtidig den helt modsatte effekt. Alt det her med at skille sig ud, være sig selv og være ligeglad med andres mening er efterhånden blevet en konkurrence. En konkurrence om hvem der mest tør være sig selv.

Det har skabt en masse opmærksomhed og ændret verden på en måde der ville have været set ned på for bare 50 år siden. Men desværre bliver det en konkurrence om, hvem der kan få flest likes for at turde være dem selv. Er de så virkelig sig selv eller gør de det for likes, kan man så spørge?

Derfor, for at være dig selv, skal du undgå at sammenligne dig selv med andre. Influencers kan være nok så inspirerende og inspirere dig til at turde vise dig selv frem. Men tænk over, om du gør det fordi du helt ærligt er stolt over dine ”fejl”, før du deler billeder at dig selv. Det kan hurtigt blive alt for vigtigt, hvor mange likes billedet får og så er du jo pludselig ikke så ligeglad med, hvad andre synes. Ja, det er noget indviklet noget det med ens ego.

Inden jeg kommer for meget ud på et sidespor, må jeg hellere fortsætte til næste punkt.

Vær dig selv

Du har hørt klichéen mange gange: Vær dig selv. Det er det nemmeste i verden og alligevel ikke.

Men hvis du vil være ligeglad med andres mening, er du nødt til at kunne være dig selv. Selvfølgelig kan du ikke en dag bare sige ”Fra nu af er jeg mig selv!” og så gå ud ad døren iført klovnedragt, fordi det er det, du føler dig mest komfortabel i. Ligesom alt andet er du nødt til at arbejde dig op til den slags mod. Det kan sagtens tage en uge, en måned eller mere og det er helt fint. Du behøver ikke skynde dig med den slags ændringer. Det vigtigste er, at du begynder at leve op til dine egne værdier. På den måde bliver du med tiden mere glad og føler dig mere fri, da der ikke er alle mulige ”regler” du skal huske på.

Selvom der er noget ved dig selv, du er flov over, så gør det til din styrke. Blev du f.eks. skaldet allerede som 18-årig, så tænk på alle de penge du sparer på frisørbesøg – de kan bruges på rejser. Har du et stort modermærke, en næse større end normalt, er du nødt til at gå med krykker resten af livet? Alt det er hvad der gør dig dig. Det gør dig unik.

Uanset om det er dit udseende, dit tøj eller noget tredje, så er folk mere ligeglade, end du tror. Ja, de kigger sikkert, men en time efter har de glemt dig. Der er større sandsynlighed for, at de bekymrer sig om præcis det samme som dig: Hvordan de ser ud over for andre.

Du behøver ikke være stærk som et bjerg

Selv et bjerg bryder sammen på et tidspunkt.

Det er okay at blive såret og ked af det over en andens kommentar, men du må ikke give op på grund af det. Er det din nye bluse, de gør nar af? Tag den på igen dagen efter. Vis dem at du er ligeglad, for du elsker den trøje.

Forstå at andre har deres meninger og sådan er det. For når du kan acceptere det, bliver det så meget nemmere ikke at lade deres meninger gå dig på. Vi kan sgu ikke alle leve op til alles forventninger. Det skal vi heller ikke. Hvis der er nogle, du skal lytte til, så lad det være din familie og dine tætteste venner. De kender dig ud og ind og ved lige præcis, hvordan de skal fortælle deres mening på en god måde, der ikke sender dig ned i en sort kælder af depression. Du ved, at du kan stole på dem og deres meninger.

Deres meninger er deres meninger

Andres meninger er baseret på, hvad de ville have gjort eller hvordan de synes, at man klæder sig bedst. Når de kommer med negative kommentarer, er det kun fordi de ser verden sådan. Det er ikke nødvendigvis alle der ser verden på samme måde. Det ligger dybt begravet i alles sind, hvordan man viser sig bedst frem og hvad man skal/ikke skal gøre, når der er andre tilstede. Det er ens opvækst og personlige erfaringer, der skaber den verden man ser.

Så når der kommer en negativ kommentar ind fra højre side, så lad være med at tage imod den. Sætter den sig fast, så kryber den helt ind under huden og sætter sig fast som en parasit, der hvisker dig i øret, indtil du bliver sindssyg.

Spørg dig selv, hvorfor det er vigtigt, hvad de tænker om dig? Hvad får du ud af deres meninger?

”Stop med at bruge tid du ikke har, med mennesker du ikke bryder dig om og gøre ting du ikke har lyst til.”

Sarah Knight

Lyt til andres meninger

Nu modsiger jeg mig selv lidt, men det er der en god grund til. Du skal ikke begive dig ud på en mission, der udelukkende handler om at ignorere andre fuldstændig. Nogle gange kan deres tanker give god mening.

En gang imellem er det godt for din egen udvikling at lytte til andre. Jo mere du ignorerer andres meninger, jo mere går det ud over din egen evne til at være åben over for idéer. Og den evne er vigtig at have. Er du ikke åben for andre idéer og mener, at det kun er din egen mening der gælder, så udvikler du dig til et røvhul. Man er nødt til at have et åbent sind, især når det kommer til et job. Når sindet er åbent træner du din kreative muskel. Et åbent sind har nemmere ved at turde springe ud i nye ting og det er lige præcis den evne dit nye jeg har brug for, når du endelig kan leve et liv uden bekymringer.

”A life lived to avoid something is no life at all.”

Teal Swan

Her til sidst vil jeg give dig en udfordring.

Vælg én ting, du aldrig har fået gjort – enten fordi du var bange for, hvad andre ville sige eller fordi de allerede har udtrykt deres mening om det – og gør det. Gør det i dag. For lige præcis i dag er den bedste dag at starte.

Niklas H-L

Featured photo by Randy Fath on Unsplash

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s