At gøre lidt er bedre end intet

Et eller andet sted opstod idéen om, at vi er nødt til at nå en hel masse på jobbet. Noget som i et normalt, menneskeligt tempo tager 7-8 timer – en perfekt mængde opgaver til en almindelig arbejdsdag – skal vi udføre på den halve tid ellers er der risiko for at blive fyret, da chefen mener, at vi arbejder for langsomt og driver den af. Udover det forventes det også, at vi arbejder over tid. Vi opdrages fra en tidlig alder med, at travlhed er lig med produktivitet. Det handler om effektivitet og kvantitet. Jo mere, du kan lave på en time, jo større er dine chancer for at blive forfremmet. Har du 5 minutter? Jamen, så kan du da lige få en ekstra opgave. Du skal jo ikke kede dig. Når alt dette er på plads, kan du kalde dig en succesfuld forretningskvinde/mand. Stress er bare en bivirkning og noget man må leve med.

Hvad er det for en holdning at have? Opfandt vi ikke robotter og computere, fordi de skulle gøre vores arbejde lettere?

”De træer, der vokser langsomt, bærer den bedste frugt.”

Moliere

Skift din tankegang

Alle ændringer er svære. Især når det er noget, der har fulgt en hele livet. Men det er nødvendigt, hvis du vil have mere ro og tid til at slappe af i hverdagen. Hvis du ikke giver din hjerne ro engang i mellem, brænder den sammen. Pauserne giver den fred til at restituere og sortere alle de indtryk og informationer, den har fået gennem dagen. Det gør dig ikke mere effektiv at køre nonstop. Tværtimod.

Vær åben for idéen om, at du godt må skrue ned for tempoet. Vær åben for, at du kan opnå alle dine mål, selvom du ikke skynder dig. Giv dig selv lov til at gøre tingene i dit eget tempo. Dit mentale helbred vil takke dig. Og vigtigst af alt… Bruger du al din energi og tid på et job, du i virkeligheden hader, så lad mig spørge dig om dette: Hvad får du ud af at arbejde der – altså andet end penge? Gavner det din familie og venner, at du altid er stresset, udkørt og irriteret? Hvis penge ikke var et problem, hvad ville du så bruge dit liv på?

Det sidste spørgsmål er interessant, for når man spørger om dette, kan man se glæden vokse i folk, når de får lov til at fortælle om deres drømme. Men for det meste ender de så samtalen med, at det bliver nok ikke til noget, det koster penge, det kan man sikkert ikke leve af.

Hvis du bliver ved med at bilde dig selv ind, at noget er umuligt, så vil det eneste, du har opnået, være at stå og brokke dig. Du vil ikke have rykket dig en centimeter. Mange er desværre gode til at bilde sig den slags ind. De begrunder det enten med, at de har prøvet og det lykkedes ikke (med andre ord gav de op) eller også er de låst fast i beslutningen om, at det simpelthen er umuligt og så prøver de ikke engang (på den måde får de jo så ret).

Jeg tror på, at intet er umuligt, før det modsatte er bevidst. Glem pengene og glem de negative holdninger. Du har ret til at være glad. Mennesker bliver ikke født for at slide sig selv halvt ihjel, så de kan gå på pension som krøblinger. Det lyder ikke som en fair handel at få 10-20 gode år med frihed og glæde som betaling for et helt livs slid. Nej, så hellere nyde hele rejsen.

Bryd dine mål ned

Bryd dine mål ned i mindre dele. Tag små skridt mod dine drømme. Små skridt kan hurtigt blive til store skridt i den anden ende.

Lad os sige, at du gerne vil på en supergod ferie om 2 år. Den koster 30.000 kr. Det kan virke helt absurd for den gennemsnitlige dansker, der måske ikke har det helt store budget at gøre godt med. Tænk over det; det er 1.250 kr. du skal lægge til side om måneden. Ca. 42 kr. om dagen. Sæt dig ned og se, hvad du bruger 42 kr. på om dagen, som du i virkeligheden godt kunne undvære. Det kan være en pose chips og en sodavand, frokost fra slagteren, en pakke cigaretter eller noget helt andet. Med et par små ændringer i dine vaner, er der pludselig ikke så langt til drømmen alligevel.

Et andet eksempel kan være, at du gerne vil træne mere. Du kan ikke finde tiden til det eller også er du bare doven. Hey, det er ikke en beskyldning. Jeg er også en del af den klub nogle gange. Men der skal så lidt til. Du kan starte i de helt små og gøre det én gang om måneden. Så er du da i gang. Og efter et år har du så allerede trænet 12 gange i stedet for slet ikke. Derfra kan du skrue det op til én gang om ugen og så videre. Det er da også værd at tænke over.

Fremgang er fremgang, uanset hvor småt det er.

”Det betyder ikke noget, hvor langsomt du går, så længe du ikke stopper.”

Konfutse

Kan du bruge tiden anderledes?

Efter at du et godt stykke tid har fulgt dit mål og det stadig føles, som om tingene er gået i stå, så overvej at prøve nye idéer og teknikker alt efter, hvad du gerne vil opnå. Laver du f.eks. Youtube videoer men har problemer med at tiltrække nye subscribere, så overvej om du kan ændre dine thumbnails eller titler. Nogle gange skal der så lidt til.

Noget andet kan også være, at du bruger tiden forkert. Det kan være, at du arbejder på dine mål om formiddagen og lader dig distrahere af andre ting resten af dagen.

De fleste telefoner i dag kan på en eller anden måde måle din skærmtid, altså hvor lang tid du bruger på telefonen. Brug eventuelt denne information til at lave noget mere produktivt. Du kan bruge tiden på at læse bøger, der gør dig klogere på dine mål, researche om emner hvis du er blogger eller youtuber, arbejde på din hjemmeside, hvis du har sådan en. Hver kreativ i forhold til, hvordan du bruger din ”spildtid”.

Giv ikke op!

Modstå fristelsen til at smide alt på gulvet, fordi du ikke ser fremgang og det er hårdt. Så længe du sætter en fod foran den anden, når du til sidst frem. Der er nok lidt bump i vejen og du er nødt til at træde to skridt tilbage, but keep on moving. Selvom du ikke kan se det lige nu, så sker der ting under overfladen og mere end du aner. Du har allerede opnået mere, end du ville, hvis du slet ikke havde gjort forsøget.

Møder du en ven, du ikke har set i lang tid, kan han med sikkerhed mærke, at du har ændret dig. Nogle gange er ændringerne så små, at du ikke lægger mærke til dem. Har du arbejdet på din egen virksomhed i et år nu, så prøv at kigge tilbage på dig selv for et år siden. Der er masser af beviser for, at det ikke nytter at give op, når du først begynder at lede efter dem.

For bare et par år siden kunne jeg slet ikke forestille mig at skrive blog. Jeg kunne ikke finde på mere end små blogindlæg, der fyldte lige så lidt som et Facebook opslag. Nu kan jeg ikke skrive blogindlæg der er kortere end 1000 ord. Jo mere erfaring og viden man tilegner sig, jo større bliver chancerne for, at du nok skal nå dine mål.

Langsom fremgang

Til tider kan det føles, som om alle omkring dig farer derudaf med karriere og penge. De har det hele: Hus, bil, familie og en hund og er på ferie hele tiden. Bare rolig, du skal nok nå op på siden af dem, måske bare ikke lige så hurtigt. Og det er okay!

Hvis vi er lidt tålmodige og tager små skridt hver dag, så kommer det hele af sig selv til sidst.

Niklas H-L

Featured photo by Danielle MacInnes on Unsplash

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s