Hvordan sparer du op til din næste ferie?

Det er sommer. Ferie-sæsonen er startet. Strandkroppen strammes op og de værste hår trimmes. Med de varme grader vi allerede har haft er det næsten ligemeget at rejse udenlands, men det er jo sommer, så selvfølgelig er man nødt til at rejse. Hvad gør man så, hvis kontoen ikke ligefrem skriger af begejstring over den beslutning? Har du ikke en opsparingskonto, så er det måske på tide at tænke på at oprette en, så der er råd til din næste ferie eller jordomrejse.

Ændre tankegang

Da vi gik i skole, lærte vi meget sjældent – hvis overhovedet – hvordan man håndterer brugen af penge. Som ung har penge ikke samme værdi, som de har for voksne. Får man lommepenge, betyder de ekstra pakker til det sidste nye spil eller slik og sodavand. Og når man bliver lidt ældre, betyder de, at man kan få flere drinks på natklubben. Først når det er for sent, går det op for en, at virkeligheden er anderledes og dyrere end man regnede med. Pludselig skal regningerne betales og løber man tør for toiletpapir, ja så er det et problem, hvis man brugte alle pengene på den sidste nye telefon eller var for gavmild på baren.

De fleste har den holdning, at de aldrig har penge nok. Jeg kender nogle stykker, der tjener 4-5 gange så meget som mig, der stadig låner penge fra andre eller samler pant, fordi de ødsler pengene væk på ting, de ugen efter har glemt hvad var. Prøver man at kigge på sit forbrug, går det måske op for en, hvor mange penge man kunne have sparet.

Der er håb

Nu ved jeg godt, at en del mennesker oprigtigt ikke har særlig mange penge til rådighed og ikke kan se en udenlandsrejse i den nærmeste fremtid, men der er stadig en smule håb. Jeg er heller ikke født med en guldske i røven – nok nærmere en engangs plastik ske. Men da jeg for et år siden besluttede mig for at rejse til Færøerne på min første solorejse, var det ikke uden ofre. Jeg havde et par tusinde på opsparingskontoen og de fleste feriepenge gik også til rejsen og nyt tøj, fordi jeg ikke havde noget overtøj til det uforudsigelige vejr, de døjer med. Jeg kom hjem fattigere, til et vikarjob, der ikke behøvede vikarer og min egen lille virksomhed, der kun lige flød oven vande. Stadig er det den bedste beslutning, jeg nogensinde har taget. Den har givet mig blod på tanden, som man siger.

via GIPHY

Brug pengene fornuftigt

Som det allerførste bør du så vidt muligt betale din gæld. For nogen kan det virke uoverskueligt og jeg kan lige så godt også indrømme, at jeg har gæld hængende over mit hovede. Når man har betalt sin gæld ud, kan man rejse uden problemer og man føler sig meget mere fri. Der vil ikke være den der konstante bekymring over, hvordan man denne måned får råd til at betale sine regninger. Det vil skabe så meget plads i økonomien, at man overrasker sig selv.

Købevaner

En god idé er at teste dig selv i en måned. Gem alle boner når du handler. I slutningen af måneden sætter du dig ned med et glas vin eller en kold sodavand og ser på det hele. Skriv alt ned du har brugt penge på. Hver evig eneste ting. Helt ned til det mindste lille tyggegummi. Er der noget, du kunne have undværet? Det er der helt sikkert.

Næste gang du handler, så prøv derfor at gå en lang bue uden om alle de fristende impulskøb. Køb kun det du har brug for. Det er meget vigtigt at have selvdisciplin til dette, for i sidste ende står du med en ferie i hånden. Er det ikke meget bedre end en pakke cigaretter?

Tilbud. Tilbud. Tilbud

Tilbud all the way. Gå efter de bedste tilbud, når du handler ind. Du kan finde en masse tilbud på nettet, men det er lige så nemt at kigge i de reklamer, der ender i postkassen. Det kan betale sig at undersøge dette nøje, for det er ikke altid, at Netto f.eks. er det billigste valg. Spar hvor der kan spares. Men lad endelig være med at lade dig rive med! Vi har tendens til at købe alt muligt, vi ikke har brug for, fordi der pludselig er råd til det, når det andet man køber er på tilbud. Hiv dig selv i nakken.

Det er ikke nemt at tage kontrol, men det er netop denne kontrol, du vil blive stolt over. I dag er marketingsguruerne stærkere end nogensinde. Og de bliver kun stærkere og bedre hver dag. For dem er det en psykologisk strategi, at få folk til at købe mere, mere, mere. Og de er snu. Står du f.eks. ved en hylde med stort set de samme varer fra forskellige mærker i en butik, har de også en vis finger med i spillet her. Lad os tage en slikhylde som eksempel:

Børn elsker slik og det er oftest dem, der “bestemmer” om man køber det. Det ved guruerne. Derfor sætter de oftest den dyreste og bedstkendte chokolade i børnenes øjenhøjde, selvom der er ganske gode chokoladebarer på både den nederste og øverste hylde. Det gælder med alt. Når varerne henvender sig mere til voksne, gæt så hvor de varer, de helst vil have solgt står: I den voksnes øjenhøjde. Så det betaler sig at kigge en ekstra gang.

Spar op til rejsen

Inden du begynder at spare op, er det en idé at finde ud af, hvor meget du har brug for. Rejser du om et år, kan du derfra regne ud, hvor meget der skal ligges til side ud af din løn for at betale rejsen. Husk på, du også skal have lommepenge. Så lad os prøve at lave et regnestykke:

Vi har bestemt os for at tage en tur til Paris i en uges tid. På Skyscanner vælger jeg en flyrejse fra den 2. juli til 7. juli for én person. Der kommer en række resultater op, men jeg vælger noget man kender: SAS.

billig_flyrejse_sas

Fly tur/retur koster altså 1.399 kr. Men for nemhedens skyld siger vi 1.500 kr. Priserne kan også ændre sig med tiden, så det er fint. Hotellet finder vi på min yndlingsside Booking.com. Her kan man finde mange flere hoteller og vandrehjem end hvis man kigger på Google. Google viser dig desuden også kun de mest kendte og dem der har betalt for at være på side 1.

På Booking.com kommer der også en række resultater op. Tit står nogle af de dyreste øverst, men der er et ton af muligheder for at filtrere resultatet. Jeg vælger den anden øverste, der lå i den billigere ende ved første glimt (der er helt sikkert noget endnu billigere).

billig_hotel_rejse_booking

Et værelse koster så 2.461 kr. for 5 nætter og én person. Vi runder op til 2.500 kr. for at gøre det nemmere. Nu skal du også tænke på transport til og fra lufthavnen. En taxi der koster nogenlunde det samme som herhjemme. Det er billigere at tage tog og bus. Vi vælger bussen. Nu ved jeg ikke så meget om de præcise priser, men de ligger tæt på vores egne. Så jeg siger ca. 50 kr. for en bustur hen til hotellet. 100 kr. for en sikkerheds skyld. Så kommer der heller ingen overraskelser. Som det sidste burde 200 kr. være nok om dagen for en person til mad og drikke. Så med alt det i tankerne lyder det sådan her:

  • 1.500 kr. for fly tur/retur
  • 2.500 kr. for hotel
  • 200 kr. for bus fra og til lufthavn
  • 1.400 kr. til mad og drikke (eller andet, hvis det viser sig, at maden er billigere)

Altså koster rejsen i alt 5.600 kr. Det betyder, at du skal ligge 466,66 kr. (eller 470 kr.) til side hver måned i et år. Ikke dårligt for en lille uge i Paris med penge nok til at nyde noget god mad.

Spar endnu mere

Gå mindre i byen. Er du dedikeret nok til din næste rejse, er du nødt til at skære ned på byturene. Især hvis du går i byen hver weekend.

Tilbered din egen mad. Selvom færdigmad er nemt, så kan det oftest betale sig at lave sin egen mad. Er du lidt opfindsom, kan du sagtens lave en pizza til under 80 kr.

Det kræver sine ofre at spare op til en rejse. Men denne nye livsstil kan spare dig for rigtig mange penge. Ikke bare til rejser, men også til din fremtid. Det nytter ikke noget at sætte forbruget op, fordi man tjener flere penge. For tænk hvis du tjente 25.000 kr. om måneden og kun havde et forbrug på 10.000 kr. (det er med husleje og alt andet der er brug for for at overleve). Så ville du have 15.000 kr. til opsparingskontoen. 180.000 kr. på et år. Det løber hurtigt op.

En sidste idé kunne være at sælge dine ting. Gå alle dine ting igennem og behold kun det, du har allermest brug for. Hav i baghovedet, at jo mindre ejendele du har, jo større muligheder har du. Du behøver ikke at tænke på, at du skal leje et lager til dine ting, betale husleje eller leje din lejlighed ud, hvis du beslutter dig for at backpacke jorden rundt eller køre USA tyndt og leve van livet.

Husk

Husk på, at ting ikke altid går som planlagt. En uventet regning kan dukke op i postkassen, din bil bryder sammen, taget lækker vand ind i lejligheden. Der kan ske så mange ting, der sætter dig skridt tilbage i opsparingen. Sådan er livet nu engang. Så mist ikke modet. Alle har ret til at rejse og alle kan rejse. Det kræver bare, at du er fornuftig, disciplineret og ærlig over for dig selv.

God sommer!

Niklas H-L

Featured photo by Ben White on Unsplash

Posted in

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s