At bære nag – Bliv bedre til at tilgive

bære_nag_tilgiv_tilgivelse

At bære nag, kan være en af de tungeste byrder at bære rundt på. Man bruger alt for mange kræfter på at huske sig selv på, hvad det egentlig er man bærer nag over. Det er helt unødvendigt. Det hjælper ikke noget, hvis du gerne vil leve en lettere, gladere og mere fri tilværelse. Der er vigtigere ting i verden at bekymre sig om end den diskussion, du havde for 10 år siden. For at lette byrden, må du gøre en af de sværeste ting i verden: Tilgive.

Accept

Folk er, som de er og det kan man ikke lave om på. Du kunne lige så godt også vælge, at ignorere dette blogindlæg, det kan jeg ikke lave om på. Uanset om det er familie, venner eller din partner, vil der altid være uenigheder. Ting I ikke kan (og måske aldrig vil) blive enige om. Sådan er det bare og sådan får man også gang i en god diskussion. En diskussion hvor I begge går derfra med jeres egne meninger og værdier i god behold. En diskussion hvor I bagefter snupper en kop kaffe mere og griner venskabeligt af jer selv.

Desværre kan disse diskussioner i nogle tilfælde udvikle sig i en retning, ingen af jer havde forudset. Det ender ligefrem med, at I ikke ser hinanden i flere år efter, hvis nogensinde igen. Dette sker, når en af jer ikke længere kan acceptere, at den anden har anerledes synspunkter og dét kan være altødelæggende for et ellers godt venskab. Det værste er, at det kan være ligegyldige ting, der udløser det. Det kan være noget så åndssvagt, som juletræet der er pyntet på en anden måde end de foregående år. Småligt, hvis du spørger mig.

Bland dig udenom

Hvis du er uenig i noget, så lad det være ved det. Det er unødvendigt at presse dine egne meninger ned over en anden i den tro, at du kan omvende ham/hende. Det vil uundgåeligt ende i et skænderi. Eksemplerne findes over alt. Respekter i stedet for, at der findes andre meninger end din. Respekter at folk har en vis tro. Mener du for eksempel, at det er forkert at lade to mennesker af samme køn gifte sig, så bland dig ikke i deres valg. Glem dem. Det er deres valg og det er det rigtige for dem. Der er ingen grund til at tro, at de gider høre på, hvor forkert, skandaløst og foragteligt, du synes det er. Glem dem og du får det bedre. Glem dem og de får det bedre.

Det nytter ikke noget at være vred hele tiden. Vreden bliver et problem i den lange ende. Jeg har selv erfaret, at vreden er noget af det sværeste at slippe. Det er, som om man husker de dårlige ting bedre end de gode, men det er nødvendigt at give slip. Personen/situationen/vreden får større magt over dig, når du lader den gå dig på. Hvis det var en person, der gjorde dig ondt, provokerede dig eller var nedladende, kan det for nogle ødelægge hele ens dag, at se den selv samme person igen. Det mindste glimt bringer dårlige minder frem. Vær den bedre person og giv slip, så bliver du fri. Fri for vredens byrde. Fri til at leve, som det var meningen.

Tilgivelse

Jeg er på min egen personlige rejse mod tilgivelse. Min fortid er ikke, som man kunne have ønsket den, men det er min skyld, er jeg ved at finde ud af. Menneskene i fortiden opførte sig på den måde, de følte var rigtig, selvom det kan virke forskruet. Det er ikke deres skyld. Det er min, fordi jeg lod mig påvirke af disse eksterne kilder. Jeg tilgiver mig selv, men det er stadig svært – meget svært – at tilgive dem. Jeg ved dog, at når det sker, er jeg helt fri. Mere end jeg er nu.

Det er ikke nemt at acceptere, at den der bærer det meste af skylden er en selv. Det samme gælder også for den anden. Men du kan ikke sige, Jeg har det sådan og sådan på grund af ham og hende og grunden til at bilen brød sammen var hans og hendes skyld. For selvom det lyder, som det rigtige at sige, kan den anden også stå og sige, Jeg har det sådan og sådan på grund af hende og ham og grunden til at bilen brød sammen var hendes og hans skyld, fordi de ikke fortalte mig, om det jeg ordnede ved bilen så rigtigt ud. Tilgiv den anden på den bedst mulige måde, men lad være med at prakke din egen skyld over på den anden.

Det hjælper ikke kun at sige, at du tilgiver personen. Du er nødt til at føle det helt ind i hjertet og det er noget af det sværeste.

Skriv det ned

Har du stadig svært ved at slippe din nag, så skriv. Måske tænker du, at en dagbog er for børn. Det er langt fra sandt. Siden de første mennesker rejste ud for at opdage verden (og sikkert også før det), skrev voksne mænd og kvinder dagbøger, poesi og digte. Der var intet skamfuldt over det. Det var en måde at undslippe bekymringerne og en god måde at få tankerne ud af hovedet. Og det er det stadig.

Skriv alt hvad der falder dig ind. Du må endelig ikke undlade noget, det ville være det samme som at lyve for dig selv. Ved at skrive dine tanker ned, slipper du nemmere den byrde, det kan være, at gå rundt med dem. Det er en lettelse for sindet og en hjælp til dig selv. Når du læser dine egne skriverier igennem med friske øjne, indser du, hvor fjollet hele situationen var.

Nu kommer det til at lyde lidt hokuspokus-agtigt for nogle: Når du har fyldt bogen med alle de dårlige tanker, kan du brænde den som et symbol på, at du er klar til at give slip. På denne måde er tankerne helt ude af verden og du vil aldrig kunne kigge tilbage. Kun det gode vil fylde dit sind.

En hurtig eftertanke

Jeg siger selvfølgelig ikke, at man ikke må ytre sine meninger, det må man bestemt. Men det er en rigtig god idé at bruge sin sunde fornuft, inden man roder sig ud i noget, der kun fører negativitet med sig.

Niklas H-L

Featured photo by Nik Shuliahin on Unsplash

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s