Vandreture og det at overnatte i naturen er efterhånden blevet meget populært. Det er dog en dyr hobby at kaste sig ud i. Tro mig, gennem årene har jeg brugt alt for mange penge på udstyr. Du kan nemt komme til at bruge 3.000 kr., og det er bare på sko og tøj. Ikke alle har råd til at smide den slags penge i noget, de ikke er sikre på, er noget for dem. Og ikke alle har tålmodighed til at samle udstyr gennem flere år. Men er du villig til at købe brugt fra loppemarkeder som f.eks. Kirppu, udendørs loppemarkeder, genbrugsbutikker eller Den Blå Avis, er der masser af tid og penge at spare.
Så kan man gøre det for under 900 kr.? Det korte svar: Ja. Er du modigere kan du endda gøre det for under 800 kr.
Jeg har taget udfordringen til mig. Hvis jeg selv skulle starte helt forfra og kun havde få midler at gøre godt med, er dette, hvad jeg ville bruge mine penge på. Kvaliteten er måske ikke den bedste, men hellere starte med at købe noget, du ikke ville være ked af ikke at bruge igen, skulle det vise sig, at du synes det er en vildt kedelig hobby.
Alt hvad du behøver for under 900 kr.
Jeg har holdt mig til ting, der kan købes fysisk, så du også sparer fragten. Desuden har du allerede de fleste ting der hjemme.
Vær opmærksom på, at denne liste egner sig bedst til om sommeren, ikke til vintercamping.
Inden vi begynder, vil jeg også lige sige, at jeg bruger Spejder Sport i nogle af mine eksempler til sammenligning, men jeg har intet imod deres produkter eller forretning.
1. Rygsæk med regnslag
Til en vandretur med overnatning i telt anbefaler jeg en rygsæk på 60 – 75 liter, så du kan have det meste nede i den i stedet for hængende udenpå. Selv har jeg en på 75 liter. En sådan rygsæk er svær at finde billig, men ikke umulig. Jeg fandt denne vandrerygsæk på DBA.dk og hvad jeg kunne finde om den, skulle det være en fin rygsæk.

Når du leder på Den Blå Avis, så brug søgeordene vandrerygsæk, vandretaske, rejsetaske, trekking rygsæk.
Beløb brugt: 250 kr.
2. Drikkedunk
En drikkedunk er forholdsvis nem at finde billigt. Gå ned i dit lokale supermarked og find en billig Harboe sodavand.
Beløb brugt: 3,50 kr. inkl. pant.
3. Førstehjælpstaske
Det er sandsynligt, at din første vandretur foregår i Danmark, et sted tæt på byer eller på kendte ruter hvor der ofte er andre mennesker, så der er altid hjælp at hente. Derfor er det fint at nøjes med plaster og panodiler, som du sikkert allerede ejer.
Beløb brugt: 0 kr.
4. Kniv
Der er noget vildt og bushcraft-agtigt ved at have en kniv med, men tit er den ikke nødvendig, medmindre du er vild med at snitte træting. Ellers bruges den til at åbne poser, hvilket saksen fra din køkkenskuffe også sagtens kan bruges til.
Beløb brugt: 0 kr.
5. Vandrestav
Jeg er en af de typer, der godt kan lide at have vandrestave med. Man får mere støtte ved svære overgange, kommer hurtigere frem og sparer energi. Men en pind kan lige så fint gøre jobbet. Da jeg var yngre, hyggede jeg mig meget med at snitte mine egne vandrestave.
Beløb brugt: 0 kr.
6. Trøje eller skjorte
På din første vandretur behøver du ikke have smarte trøjer af merinould, polyester eller andet kunststof. Snup en trøje eller skjorte (en skjorte kan man knappe op, hvilket er rart i varmen) fra dit tøjskab. Har du en træningstrøje, så brug den.
Beløb brugt: 0 kr.
7. Vandrebukser
Igen, du behøver ikke nogle smarte bukser. Find et par løse bukser med god bevægelsesfrihed fra tøjskabet. Har du et par arbejdsbukser er de endnu bedre.
Beløb brugt: 0 kr.
8. VandreSokker
Almindelige sokker ejer du nok også allerede.
Beløb brugt: 0 kr.
9. Jakke
Det har du forhåbentlig allerede.
Beløb brugt: 0 kr.
10. Regnbukser og regnjakke
Jeg kender folk, der ikke har regntøj. Er du en af dem, der heller ikke har det, har du sikkert en paraply. Dog er det ikke så fedt, at gå rundt med paraply hele tiden, hvis det skulle regne en hel dag. Heldigvis kan man købe meget billige ponchoer i de fleste byggemarkeder og billigbutikker som Normal og Tiger.
Beløb brugt: 10 kr.
11. Vandresko / Vandrestøvler
Jeg må indrømme, at det er lækkert med et par gode vandrestøvler. Desværre er de dyre. Derfor er der intet galt i at bruge et par gamle sko, du ikke har noget imod bliver våde og mudret.
Beløb brugt: 0 kr.
12. Hat / Kasket
Det har du sikkert allerede derhjemme.
Beløb brugt: 0 kr.
13. Toiletpapir, Håndsprit og en skovl
Toiletpapir eller køkkenrulle har alle, og i disse tider går jeg også ud fra, at du har en håndsprit liggende et sted. Skovlen er spild af penge, da den kun bruges, når du gøder skoven. En pind er lige så god til at grave med.
Beløb brugt: 0 kr.
14. Tandbørste, Tandpasta og andre normale toiletsager
Beløb brugt: 0 kr.
15. Telt
Her skal du gøre op med dig selv, om du vil ligge trygt og godt i et rum lavet af myggenet og med underlag eller om du kan undvære disse ting og er ligeglad med insekter.
Hvis du ikke har noget imod insekter og andre nysgerrige dyr, så kan du, som jeg skrev i starten, købe udstyr for under 800 kr. i stedet for 900. Dette kan du gøre ved at købe en billig presenning og et godt reb i dit nærmeste byggemarked. Med dette har du dig et telt for 81,25 kr.
Her er en video til forskellige typer telte, man kan lave med en presenning og reb:
Vil du hellere have et rigtigt telt, kan du få et billigt et hos Thansen, hvilket er det jeg regner med i vores liste.
Beløb brugt: 199 kr.
16. Liggeunderlag
De der flotte og ekstremt komfortable oppustelige liggeunderlag man så tit ser på Instagram koster kassen. Nogle koster endda 1.000 kr. Men vil du egentlig bare gerne have noget til at beskytte dig mod den kolde jord og har du intet imod et liggeunderlag af skum, kan du sagtens finde billige løsninger. F.eks. det her fra Thansen.
Beløb brugt: 40 kr.
17. Sovepose og hovedpude
Soveposer har jeg også set til meget billige penge hos både Thansen og Bilka. Som hovedpude kan du bruge dit tøj.
Beløb brugt: 80 kr.
18. Lys
Måske har du en lommelygte et sted i huset. Hvis ikke kan de fås mange steder som f.eks. Thansen, Jem & Fix, Harald Nyborg.
Beløb brugt: 30 kr.
19. Kogegrej og ild
Selvom du ikke ryger, har du garanteret en lighter eller en pakke tændstikker til at tænde stearinlys derhjemme. Og et stormkøkken fås nogle gange billigt i butikker som Bilka, Netto, Lidl eller Aldi – dog mest om sommeren. Ellers kan du finde billige stormkøkkener på Den Blå Avis. Jeg fandt f.eks. det her ved en hurtig søgning derinde. For en god ordens skyld er det ikke et Trangia køkken, men en kopi. Men det er billigt og fungerer sikkert lige så fint.

Beløb brugt: 100 kr.
20. Spisegrej og skraldepose
En del snupper både bestik, tallerkener og kopper med fra hylderne i outdoor butikkerne nu de er der. Men selvom det måske ser godt ud på Instagram, kan det gøres billigere. Først tænkte jeg på engangsservice i pap, men kom i tanke om at man også kan få engangsservice i plastik. Paptallerkener, bestik og kopper kan heller ikke genbruges og fører til mere skrald. Plastiktallerkener, bestik og kopper kan derimod skylles og bruges igen. Jeg købte f.eks. engang en pakke med 6 plastiktallerkener i Brugsen til en 20’er og kører stadig på den første tallerken.
Det er dem her jeg snakker om.
Alt hvad du behøver her er en pakke plastikkopper og en pakke plastikskåle. Bestik og en skraldepose kan du medbringe hjemmefra.
Beløb brugt: 27 kr.
21. Mad og Drikke
Det er nemt at gå ind i den nærmeste Spejder Sport og købe mad ind til hver dag og nogle energibarer som snacks. Retterne er færdige og pakkede og du behøver kun at varme det op. Det går dog hurtigt hen og koster dig en formue. Man får meget mere for pengene i et supermarked. Her er gennemsnitspriserne for de billigste varer fra mine lokale supermarkeder. Priserne kan variere, der hvor du handler.
Jeg tænker, at man på sin første vandretur med telt måske tager to overnatninger. Altså behøver man kun morgenmad til 2 dage, frokost og snacks til 3 dage og aftensmad til 2 dage.
Portionerne er beregnet for 1 person.
Kaffe, te og krydderier medbringes hjemmefra.
- Morgenmad: Havregryn (50g pr. portion) med Easis skummetmælkspulver (30g pr. portion) og müsli (30g pr. portion). Blandes med 3 dl koldt/varmt vand i lejren.
Prisen for 1 portion gange 2 dage = 10,6 kr. i alt.
- Frokost & Snacks: Pakke med 3 dåser tun – en dåse til frokost hver dag. Som snacks til den lille sult: 1 pose med 10 stk. mini salami, 1 pakke Lillebror ostehaps, 3 Snickers eller anden chokoladebar (tit på tilbud til en 5’er), 1 pakke småkager. Det skulle være rigeligt snacks til turen. Vær ikke nervøs for de sukkerfyldte snacks. Kroppen har brug for energien og mange vandrere nyder godt af chokoladebarer af denne grund – især Snickers som også indeholder peanuts, der er rige på proteiner.
Prisen for frokost og snacks til 3 dage = 98 kr. i alt.
- Aftensmad: En pakke nudler og en snack pot (du ved, de der kopper med pastaretter eller kartoffelmos, der kun skal tilføres vand).
Prisen for aftensmad til 2 dage = 15 kr. i alt.
For en hurtig sammenligning, kan du her se, hvor meget du sparer ved at købe supermarkedets billigste fremfor Spejder Sports billigste.

Beløb brugt: 123,60 kr.
22. Kort og Kompas
Personligt bruger jeg det sjældent i Danmark. Det er mest nyttigt i f.eks. den svenske ødemark med flere kilometer til nærmeste by. Derfor er mobilen et fint valg, da der for det meste er signal nok og du har sikkert også en powerbank eller kan låne en.
Beløb brugt: 0 kr.
23. Vandtætte pakkeposer
Du behøver intet fancy her. Indkøbsposer og skraldeposer er lige så vandtætte, så de kan fint bruges til alt det, du vil holde tørt.
Beløb brugt: 0 kr.
24. Gaffatape
Gaffatape er din redningsmand i mange situationer. Det kan bruges til at reparere dit tøj, sko, liggeunderlag, telt og meget andet. Det kan endda bruges til at lukke sår i tilfælde, hvor plaster ikke er nok, indtil du kommer i sikkerhed. Har du ikke gaffatape, er det ret billigt.
Beløb brugt: 20 kr.
Du er klar til at vandre
Nu er du klar til at vandre, helt uden at have sat din fod i en outdoor butik. For en god ordens skyld vil jeg afsløre, hvor meget dit udstyr løber op på:
883,10 kr.
Det er ekstremt billigt sluppet, hvis du spørger mig. Som sagt, så behøver din første vandretur med telt slet ikke være så dyr. Du behøver ikke at kaste dig ud i Fjällräven eller andre dyre mærker, selvom mange influencere stolt viser det frem på Instagram. Kun hvis du virkelig er sikker på, at dette bliver din nye hobby, du kommer til at bruge mange timer på. Hvis ikke, så er det, der er præsenteret her, helt fint. Vi starter alle et sted.
Bare for sjov, har jeg fundet alt udstyret i Spejder Sport og fokuseret på deres billigste varer, der kom tættest på det udstyr, jeg allerede har skrevet om. Den samlede pris er… og hold nu fast:
6.522,90 kr.!
Er du nysgerrig efter at se udregningen, kan du se den i nedenstående link.
Når det så er sagt, vil jeg anbefale at købe en t-shirt eller skjorte i f.eks. polyester som den første opgradering af din pakkeliste, hvis du finder ud af, at vandring er sjovt. Det vil spare dig for at føle dig gennemblødt og kold hele dagen på grund af sved. Det stof tørrer super hurtigt og er lækkert luftigt i varmen.
Har du forslag til endnu billigere udstyr og billigt udstyr du mener også er nødvendigt, så er du meget velkommen til at smide en kommentar.
God tur!
Featured photo by Scott Goodwill on Unsplash