De seneste års tid er vi igen begyndt at sætte pris på og få en stærkerer forbindelse til naturen. Flere og flere vil rejse, opleve og mærke planetens vidundere. Til eksempel er gå- og vandreture mere populært nu end for bare et par år siden. Desværre ser nogle stadig det menneskelige samfund og naturen som værende to adskilte verdener.
Denne artikel er ikke en direkte guide til et bedre liv, men en forståelse af os selv og naturen omkring os.
Opdateret 25. maj 2022. Tidligere titel: Mennesket & Naturen: Forbindelse til naturen og hvad den kan lære os
Dengang vi boede i naturen
For vores forfædre var naturen ikke bare noget smukt at kigge på. For dem var naturen hjem, en verden de forstod, respekterede og accepterede. I de første tusinder af år spiste jæger-samler folket alt, hvad de kunne finde. Frugter, bær og rester af andre rovdyrs bytte – og bark fra træer hvis de var ekstra sultne. Alt dette ændrede sig, da de begyndte at jage. Hvilket til dels var lettere end at blive stukket af torne, når de prøvede at plukke bær.
Animisme
Det menes, at jæger-samler folk samtidig var af den overbevisning, at dyr, planter og andre ikke-levende objekter (f.eks. en sten) og fænomener havde ånd og sjæl. Der var ikke meget forskel på den åndelig og fysiske verden. En mand kunne efter sigende forvandle sig til en bjørn og omvendt.
Denne overbevisning kaldes animisme og siges at være den ældste form for religion. Ikke den slags religion, hvor man sidder på knæ og beder. Det var mere en slags respekt for naturen. Den kan sammenlignes med indianernes måde at leve på: Alt har en ånd – dyr, mennesker, naturen, planter, vand. De behandlede alt lige og når de jagede, spurgte jægeren dyrets ånd om lov til at dræbe det.
Sådan er det ikke længere i dag. I stedet for at lade naturen gå sin gang, bestemmer vi nu naturens gang. Vi har ikke tid til at vente på, at skoven skænker os et dyr og vi spørger ikke dyrenes ånd om lov til at spise det. Vi har magten og naturen er til så vi kan udnytte den… Desværre.
”Jo mere højteknologisk vores liv bliver, jo mere har vi brug for naturen for at opnå balance.”
Richard Louv
Den dag vi mistede forbindelsen
I takt med at vi bruger mere og mere tid inden døre foran skærmene i sikkerhed fra naturens elementer, har vi udviklet en tendens til at fjerne os selv fra naturen. Det er faktisk ikke mere end nogle årtier siden, vi reelt mistede forbindelsen.
Det var en smuk søndag morgen. Fuglene sang, solen skinnede. Pludselig brølede en tornado ind over Frøken Jensens have og kastede hendes testel på jorden. Hendes gamle porcelænskop gik i tusind stykker. Og det var på denne skæbnesvangre dag, at menneskeheden besluttede sig for, at naturen var ond.
Okay, måske skete det ikke præcis på den måde, men en undersøgelse viser, at naturrelaterede ord i engelsksprogede bøger, sange og film optræder sjældnere i dag end før år 1950. Efter 2. verdenskrig udviklede vi en stærk tro på, at fremtiden var lys, drømme voksede. Materielle rigdomme blev vigtigere. Fjernsynet begyndte at blive hvermandseje i 1950’erne, videospil-branchen voksede i 1970’erne og internettet slog sig ned i 1990’erne, som den ven der spørger, om han må låne en sofa at sove på en uges tid, hvorefter han bliver hængende til evig tid.
På samme tid er forbindelsen til naturen blevet svagere. Den er noget, vi kun ser gennem sociale medier og hører om i nyhederne, når voldsomme tragedier indtræffer.
”Vi går ud for at foretage os noget et andet sted. […] Turen hjemmefra med og hen til toget finder sted i al slags vejr, men kroppen er travl, og sindet er optaget af private detaljer og sendes allerede af sted mod arbejdets forpligtelser […] Udenfor eksisterer dårligt nok.”
Fremmedgørelse af naturen
I stedet for at finde glæde gennem naturen, prøver vi nu at opnå det gennem materielle ting. Nye ting gør os glade, men denne glæde er kun midlertidig, hvilket får de fleste til at købe endnu flere ting.
For at beskrive vores samfunds manglende forbindelse til naturen, har Richard Louv skabt begrebet natur-underskuds-forstyrrelse. Det er ikke en egentlig diagnose, som man får piller for. Men ens manglende forbindelse til naturen kan, ifølge Louv, føre til sensoriske- og opmærksomhedsvanskeligheder og flere tilfælde af fysiske og psykiske lidelser. Derudover kan denne fremmedgørelse og manglende forbindelse også føre til, at folk mister respekten for naturen og interessen for at beskytte det der er tilbage.
Det travle samfund
I nutidens samfund har vi travlt med alt andet end at nyde naturen. Når vi ikke har travlt, bruger de fleste af os tiden foran skærmen. Vi glemmer lidt, hvor stor en rolle naturen spiller for vores kreativitet og nysgerrighed – evner vi f.eks. bruger, når vi skal beslutte os for, hvad vi vil bruge livet på efter skolen.
Vi har så travlt med at adskille os fra dyrene, at vi glemmer, at vi også er dyr. Hvis man tænker over det, er vi bare kloge, nøgne aber. Når vi kan acceptere det, bliver det også nemmere at forstå, hvad Louv snakker om. Ligesom alle andre dyr, kan vi ikke overleve uden for vores naturlige habitat alt for længe. En gang imellem har vi brug for mere natur end det, vi finder i grøntafdelingen i det lokale supermarked.
Mange vandrere ved allerede dette. De kender følelsen af at være ét med naturen. Længere ophold i naturen gør én afhængig af denne følelse. Det beroliger både krop og sind. Især pilgrimsrejsende oplever dette. Derfor beskriver nogle det som en spirituel rejse at vandre Camino de Santiago. Følelsen, som naturen efterlader dig med, er større end dig selv. Det sætter gang i en masse tanker og overvejelser om livet og meningen med det hele.
”Naturen skynder sig ikke, alligevel opnår den alt.”
Lao Tzu
10 Fordele ved naturen
Når vi går en tur i skoven og kigger rundt, virkelig lægger mærke til alt omkring os, finder vi ud af, hvor lidt vi ved. Naturen åbner vores øjne for, hvad der er muligt. Den viser os, hvor små vi er. Og for naturen er vi kun i vejen. Lige så snart vi kigger den anden vej, angriber den fliserne i baghaven og spreder sig som mælkebøtter i hver en revne. Moder Jord er tålmodig, men hun vil altid tage, hvad der retmæssig er hendes.
Vær nysgerrig I stedet for at bekæmpe naturen. Vi kan lære en masse om os selv gennem den.
1. Kreativitet og idéer
Mange store tænkere, kunstnere og forfattere har fundet inspiration i naturen og det er der en grund til. Ude i naturen, i det flotte landskab, mellem fuglesang og frisk luft, får vi idéer. Idéer vi sandsynligvis ikke ville få bag et skrivebord.
Store filosoffer og de mest betydningsfulde forfattere, der stadig læses den dag i dag, kommer fra en tid uden skærme. Deres hjerner var ikke undertrykt af konstant underholdning i form af sociale medier og streaming tjenester. Det er nemlig, når hjernen keder sig, at de bedste idéer opstår. Det kan sammenlignes med, når man er i bad og lader tankerne få frit spil.
2. Mental sundhed
En undersøgelse viser, at mennesker, der befinder sig meget i naturen, er gladere, har mere energi og oplever en større mening med livet. Naturen har så stor indvirkning på os, at bare det at stille planter på hospitalsstuerne eller have udsigt til naturen øger glæden og helbredelsen blandt patienter. Samtidig styrkes de mentale og kognitive evner.
3. Livets store spørgsmål
Når du befinder dig i naturen i længere tid, sker det ofte, at du begynder at se anderledes på verden. Hjernen får frihed til at tænke. Du begynder at stille dig selv spørgsmål, du ikke vidste, du havde. Om livet, om meningen med det hele (om der findes andre svar end 42). “Er det her virkelig det, jeg vil med mit liv?”
Lader du stilheden fylde dit sind, svømmer dybe spørgsmål op til overfladen og med de spørgsmål vil du også finde svar. Det sker ikke på samme måde, hvis du sidder foran en utålmodig UU-vejleder.
4. Respekt
Jo mere du befinder sig i naturen, jo mere lærer du at forstå og respektere den. Det gælder både respekt for dyr og planter. Derudover er det sandsynligt, at din empati til naturen udvikles og dermed også til dine medmennesker. På samme måde øges viljen til at beskytte naturen.
5. Taknemmelighed og de simple glæder
Ude i naturen giver vi slip på bekymringerne og glemmer, hvis tur det er til at tage opvasken. Skænderier bliver ubetydelige. Du lærer at være taknemmelig for alle de positive ting i livet. Taknemmelig for, at du overhovedet har en at tage opvasken med.
Vi bliver så opslugt af nyheder, sociale medier, karriere og alt det der er irriterende og negativt, at vi helt mister evnen til også at se det gode. Det der virkelig er vigtigt.
Når du lærer at glædes over de simple ting, skal der mindre til at gøre dig glad. Glæde kan pludselig komme fra lyden af en gråspurv, der sidder og pipper lystigt i vinduet. Materielle ting bliver mindre værd.
6. Tålmodighed
Travlhed, stress og følelsen af altid at være bagud, er noget mange mennesker døjer med. Her kan naturen lære os en masse om tålmodighed og ro.
Find et roligt sted i skoven med masser af fuglesang omkring dig og god udsigt. Observer verden omkring dig. En sky glider hen over dig, kaster en skygge på det smukke landskab. Skyen har ikke travlt, den prøver ikke at imponere nogen, har intet at skulle bevise og alligevel når den alt det, den skal. Den er indbegrebet af nuet.
7. Accepter forandringer
Naturen modsætter sig ikke forandring. Om sommeren står træerne stolte og strutter med alle deres grønne blade og nye grene. Men de er ikke for stolte til at acceptere efteråret. Farverne skifter, alligevel står træerne med rødderne solidt begravet i jorden gennem hele denne periode. De lærer at leve med forandringerne. De stoler på, at alt bliver godt igen en dag.
Ligesom at solen står op om morgenen og ned om aftenen uden nogens hjælp, må du tro på, at livet går i den rigtige retning, så længe du bliver ved med at holde hovedet oppe og stoler på processen.
8. Frihed
Frihed er meget individuelt, men for de fleste betyder det at kunne gøre, hvad de har lyst til, når de har lyst til det. Det kan være, at du sidder fast i et fuldtidsjob og gerne vil prøve noget nyt eller ligefrem drømmer om at blive selvstændig. Det kan også være, at du drømmer om at flytte til udlandet.
Ligesom hos fugle starter det med at turde flyve. De tager chancer og er ikke bange for modvind. Det hele handler om at turde slippe frygten for det ukendte.
9. Tilgivelse og kærlighed
De fleste hunde og katte tilgiver hurtigt, hvis du kommer til at træde dem på halen. Selvom katte måske ikke altid viser det, så er deres kærlighed stærk nok til at tilgive dig. De bruger ikke ord, men kommunikerer gennem øjenkontakt, nærhed og fysisk kontakt. På den måde viser de, at de ved, at du ikke gjorde det med vilje.
Tilgivelse er ofte, hvis ikke altid, den bedste måde at komme videre fremfor at bære nag, som ikke fører til noget.
10. Vær dig selv
Naturen dømmer dig ikke. Derude er du fri til at være, hvem du er og ikke hvem samfundet vil have dig til at være. Du finder ud af, hvor lidt andres mening om dig betyder. Elsker du bøllehatte, selvom andre mener, at de er grimme? Jamen, så tag den på. Den er praktisk, beskytter dig mod solen og holder regnen væk fra dit ansigt.
Naturen giver dig plads til, at være præcis den du er. Og den, du er, er fantastisk.
Kom ud i naturen, se dig omkring, vær nysgerrig, tag imod den med åbne arme. Verden er et smukt sted og naturen vil elske at vise dig, hvad den kan, hvis den får lov.
*Affiliate link. Det har ingen omkostninger for dig.
Featured photo by Trent Haaland on Unsplash