*Artiklen kan indeholde affiliate links. Det koster ikke dig noget ekstra, at købe varer gennem disse links.
Det kan være svært at finde ud af, hvilket grej man skal have med sig på sin første vandretur. Jeg stod selv i samme situation for lidt over 10 år siden, da jeg skulle på min første vandretur i Abisko med en ven. Vi fyldte vores rygsække med alt for mange unødvendige ting og ikke nok næringsrigt mad – vi tabte os ca. 5 kg på en uge.
Når man skal på vandretur over flere dage, skal man kun medbringe det allermest nødvendige. Det er vigtigt, da for meget grej tynger i rygsækken og dermed i dine skuldrer og hofter. Derfor behøver du altså ikke at medbringe hele tøjskabet i tilfælde af, at du bliver inviteret til gallafest på vejen. En rygsæk, der vejer godt til allerede fra start, kommer til at veje dobbelt så meget efter nogle dages udmattende vandring.
Med det sagt, skal den første vandretur selvfølgelig også være en god oplevelse. Tag lidt ekstra gas med, hvis det gør dig tryg. Medbring gerne lidt toiletpapir, hvis tanken om at tørre dig med blade gør dig utilpas. Efter nogle tures erfaring lærer man, hvad der er nødvendigt og hvad der er rart at have med. F.eks. medbringer jeg for det meste selv en bog og en sjælden gang imellem en lommelærke med whisky.
Her har jeg prøvet at lave en liste med de mest basale ting, der har fungeret for mig samt lidt info og eksempler på, hvad jeg selv bruger. Håber den kan give lidt inspiration.
Husk, at pakkelisten kan variere meget alt efter vejret, om du bor i hytte/shelter eller telt og hvilket land du vandrer i.
Pakkeliste til Vandretur
Det allervigtigste:
- Rygsæk.
- Det vigtigste er nok en god rygsæk. Det er trods alt den, der skal bære på dine ting. En rygsæk større end 55 liter er bedst. Jeg har selv en Haglöfs SEC 75. Den sælges vist ikke længere, men jeg købte den også til ovennævnte Abisko tur.
- Regnslag til rygsækken.
- Jeg tror, de fleste rygsække i dag kommer med indbygget regnslag i bunden, men det er vigtigt lige at nævne.
Let tilgængeligt:
Her mener jeg de ting, du enten har i bukselommerne eller i et af de yderste rum på din rygsæk.
- Drikkedunk.
- Evt. en vandpose/vandblære/drikkeblære.
- Kært barn har mange navne. Det er kort sagt en pose lavet i noget kraftig gummiagtigt materiale, som kan holde på vand. Den installeres i rummet tættest på din ryg i rygsækken (hvis rygsækken er lavet til det), hvorefter den slange, du skal drikke af, føres gennem et hul (igen, kun hvis rygsækken er lavet til det). Det er lidt smartere end en drikkedunk, da det er lettere at huske at drikke, når slangen sidder og dingler ved ens hoved.
- Evt. vandflaske med filter.
- Dette er kun vigtigt, hvis du planlægger at drikke af søer og floder ved steder med vand, der kan være forurenet. Skal du til Sverige, kan du drikke af floder uden filter, da det meste stammer fra rene kilder, fjelde og bjerge. Skulle du alligevel være interesseret, kan du tage et kig på denne lette og pladsbesparende gummiflaske jeg har: En Katadyn BeFree.
- Førstehjælpstaske.
- Nødfløjte, hvis du skal længere ud i ødemarken end i de danske skove.
- Lille foldekniv.
- Lyder måske overflødig, men man ved aldrig. Sådan en fætter kan bruges til mange ting. Jeg har selv denne foldekniv fra Urberg i min førstehjælpskasse.
- Vandrestave.
- Du synes måske, at vandrestave er for gamle mennesker, men de er faktisk ikke så tossede igen. Mit knæ kan godt blive ømt på vandreture, men efter jeg anskaffede mig et par vandrestave, går der længere tid, før jeg mærker noget til det. De tager ligesom trykket. Derudover holder de dig også stabil på klipper og skrå mudrede/stenede stier og over floder.
Beklædning:
Selvom det er sommer, kan der godt komme en uventet sky forbi, der synes det er sjovt at kaste vand i hovedet på dig. Vandrer du i skovene, er det for det meste også en god idé at have en ekstra trøje med, da det er koldere under træerne. Derfor er det godt at være forberedt, selvom sommervejret lokker dig med sine kraftige solstråler og blå himmel. Dog vil jeg anbefale syntetiske materialer som f.eks. polyester, da uld og bomuld bliver for varmt og suger for meget sved til sig. Syntetiske materialer tørrer derimod hurtigt, hvilket betyder, at du ikke kommer til at gå rundt med vådt og koldt tøj hele dagen.
Hurtigt tip: Lad være med at pakke rent tøj til hver dag. Alle på ruten sveder og lugter lige så meget som dig, så de er ligeglade. Desuden fylder det for meget i rygsækken.
- Kortærmet T-shirt/skjorte.
- Vandrebukser.
- Det kan f.eks. være nogle med lynlås, så du kan lave dem om til shorts på de varmeste dage.
- Sokker.
- Almindelige sokker er fine, men vandresokker er forstærkede i hæle og tåspidser og syningerne er flade, så du undgår for mange vabler.
- En tykkere trøje/fleecetrøje til de køligere dage.
- Softshell jakke/vindjakke.
- Her kan der være lidt variation. Er det en varm sommer bruger jeg helst en tynd vindjakke noget lignende denne Adidas vindjakke, når jeg går i skoven eller langs kysterne. Er det en mildere sommer, foretrækker jeg en softshell jakke til samme lejligheder.
- Åndbar regnjakke.
- Af erfaring har jeg lært, at en billig regnjakke fra Netto eller Bilka er for tæt. De er for det meste lavet af et eller andet gummi-materiale, der er 100% vandtæt, men også 100% ikke-åndbart. Det er som at gå rundt i sin egen personlige sauna.
- De allerbedste regnjakker til vandreture har helst et vandsøjletryk på 6.000 – 12.000 mm og en åndbarhed på 10.000 g/m2/24h. Jeg har selv denne regnjakke fra Black Diamond og det er nok den bedste jeg nogensinde har ejet.
- Regnbukser.
- Det samme gælder med regnbukser. Her har jeg de tilhørende Black Diamond regnbukser.
- Et par gode vandrestøvler/vandresko.
- Her er ikke det bedste sted at spare. Et par ”trekking” sko fra Aldi til 149 kr. er måske tillokkende og holder sikkert også fint til en tur i skoven, men på en længere vandretur, skal man helst kunne stole på, at man ikke render rundt uden sål under skoen efter nogle dage. Personligt går jeg altid efter et par støvler, da jeg er lidt klodset og tit vrikker om på foden. Støvler hjælper med at holde foden lige, når uheldet sker. Disse Hanwag læderstøvler er mine favoritstøvler lige for tiden.
- Husk, når du vælger vandrestøvler/sko, så vælg et nummer større end du plejer at bruge. Under en vandretur kan foden hæve en smule og ned ad bakker er det rart med den ekstra plads for at beskytte dine negle.
- Hat/kasket.
- Evt. solbriller.
Personlig hygiejne:
- Myggespray.
- Nogle generes mere af myg end andre, men en myggespray er altid god at medbringe om sommeren. Og hvis du køber en, der også virker mod flåter, så er det jo win-win. Jeg bruger selv denne mygge- og flåt spray fra Sjö & Hav. Den er lavet af naturlige ingredienser (uden DEET) og er derfor skånsom mod huden og kan endda bruges på både tøj, sko og telt. Det er den mest effektive spray jeg længe har prøvet.
- Toiletpapir.
- Vådservietter. Kan også bruges til at vaske op med.
- Håndsprit.
- Skovl.
- Personligt har jeg aldrig selv købt eller haft brug for en skovl. Der er for det meste et das eller noget, der hvor jeg vandrer.
- Andre toiletsager, som tandbørste, tandpasta og hvad du ellers normalt bruger.
- Evt. sæbe.
- Hvis du ikke kan holde lugten ud, så tag endelig en sæbe med. En god lille sæbe jeg selv har er denne Sea to Summit Wilderness Wash. Den kan bruges til alt: hår, krop, tøj, opvask. Derudover er den både parfumefri og biologisk nedbrydeligt.
Udstyr til campen:
- Telt.
- Her er det meget individuelt, hvilket telt du har brug for. Hvis I er to personer, er et topersoners telt selvfølgelig bedst. Med det sagt kan et topersoners telt også være meget rart, selvom du er alene. Det vigtigere ved teltet er dets vandafvisningsevne. En sommer i Danmark eller Sverige kan pludselig blive våd, så et telt med god vandafvisning er at foretrække.
- Til de længere vandreture er det også godt med et telt, der ikke vejer særlig meget, men her skal man også tænke på prisen. Prisen har det med at stige, jo mere vægten falder. Er du dog ikke helt sikker på, hvor meget du kommer til at bruge et telt efterfølgende, så er et Grand Canyon Cardova 1 et rigtig fint valg til prisen. Det vejer dog 2 kg, men udover det er det et et-personers telt med plads til to personer uden rygsæk, hvis du ønsker at spare yderligere og ikke har noget imod at rygsækken ligger uden for teltet.
- Evt. tarp.
- Vil du spare endnu mere kan du anskaffe dig en tarp. Den kan sættes op med paracord eller vandrestave. Jeg har selv en DD Hammocks tarp på 3X3 meter, hvilket er rigeligt med plads.
- Luksus tip: Brug en tarp som halvtag på teltet, så du kan sidde ude og nyde udsigten med en kop kaffe selv i regnvejr.
- Liggeunderlag.
- Igen er det individuelt. Har du det fint med at ligge hårdt, er et billigt liggeunderlag fra Harald Nyborg sikkert nok. Skal du ligge blødere kan du investere lidt mere i et ordentligt et, som det her smarte folde liggeunderlag jeg har, der også sagtens kan bruges som en slags stol på de lange aftener i campen.
- Vil du ligge endnu bedre, så er der de oppustelige liggeunderlag. Køber du et oppusteligt, vil jeg råde dig til ikke at købe et selvoppusteligt et, da de kommer til at fylde meget i rygsækken – og ærlig talt er de ikke mere behagelige end et almindeligt liggeunderlag. Jeg har dette oppustelige liggeunderlag, der ikke fylder mere end en termokop, når det er pakket sammen. Jeg sover tit på siden, så det er den bedste løsning, hvis jeg ikke vil vågne op med ømme led og hofter. Husk dog en pumpepose til liggeunderlaget, da det ikke er rart at skulle bruge sine sidste kræfter efter en vandretur på at puste et helt liggeunderlag op med munden. Pumpeposen kan også bruges til at holde din sovepose tør i rygsækken.
- Sovepose.
- Her må jeg indrømme, at jeg har en billig sommersovepose fra Jem&Fix. Den er helt fin til de varme nætter. Jeg har dog også en all-round sovepose fra Haglöfs til de kølige nætter, som fungerer godt, når vejrudsigten er lidt mere ustabil.
- Lys.
- Om sommeren er der ikke særligt brug for ekstra lys og endnu mindre, hvis du vandrer oppe i Nordsverige, hvor der er midnatssol i sommermånederne. Vil du alligevel være på den sikre side, så er en pandelampe eller en lille lygte inde i teltet et godt valg.
- Plasticpose til skrald.
- Evt. hovedpude.
- Lidt af en luksus-ting og ikke super nødvendig, da du egentlig bare kan bruge en jakke. Jeg har dog en komprimerbar hovedpude, der kan rulles sammen som en pølse, da indholdet er lavet af rester fra Therm-A-Rest’s liggeunderlagsproduktion.
- Lette sko/sandaler.
- Det kan være rart at komme ud af de tunge varme sko, når man hygger sig i campen. De er også perfekte, hvis du ender med at skulle krydse floder.
- Evt. en bog eller brætspil.
Køkkenudstyr:
- Kogegrej.
- Du kan få nogle gode pakkeløsninger fra Trangia med brænder, gryder og pande. Skal det fylde endnu mindre og har du kun brug for at koge vand til færdigretterne, kan du dog også nøjes med købe en MSR Pocket Rocket eller lignende, en lille gas og en Trangia kedel ved siden af. Det er denne kombination jeg ofte benytter mig af, da MSR brænderen er lille nok til at kunne være i kedlen. Der findes også en Jetboil Flash til dette formål, men de er henne i den noget dyrere ende.
- Lighter og tændstikker.
- Det er aldrig en dårlig idé at have begge dele med. Så er du også sikret i regnvejr og nødsituationer.
- Spisegrej.
- Kopper, bestik, tallerkner/skåle. Vil du have kopper, der holder til nogle slag og holder kaffen varm i længere tid, anbefaler jeg emaljekopper eller metalkopper. Af bestik er det tit nok med en spork. En skål eller en tallerken er meget rar at have med, hvis du da ikke spiser direkte af posen med frysetørret mad. Du er godt dækket ind, hvis du kigger efter et spisesæt fra Light My Fire.
- Mad og drikke.
Andet praktisk:
- Evt. en ekstra kniv.
- Udover den ovenstående lille foldekniv har jeg altid en ekstra kniv med. Den kan bruges til lidt af hvert, såsom at åbne poser, skære i frugter (efter at bladet selvfølgelig har fået en lille tur over ilden), snitte træting eller lave vandrestave. Det er ikke nogen speciel kniv. Jeg lavede den engang i sløjd i folkeskolen (ja, det måtte vi dengang), men den holder endnu.
- Kort og kompas.
- Selvom mobilen har kort og GPS, kan du komme til at stå i en situation uden signal eller strøm.
- Vandtætte pakkeposer til tøj og andet.
- Gaffatape, ekstra remme, lappegrej, karabiner.
- Skulle du stå i den uheldige situation at rygsækken, teltet eller tøjet går i stykker, skal du have noget med, du kan bruge til en hurtig reparation. Karabinerne er bare rare at have, hvis du ønsker at sætte noget fast til rygsækken.
Et sidste tip er at lægge mærke til, hvad du rent faktisk bruger, så du kan få en idé om, hvad du har brug for på din vandretur. Dine skuldre vil takke dig for at slippe af med noget af vægten.