Hvordan bliver jeg et bedre menneske?

god person godt menneske bedre

Får du tit at vide, at du ikke lytter, at du er for negativ eller at du burde slappe mere af? Er du i tvivl om du er på rette vej i din personlige rejse? I så fald kan du roligt læse videre.

Du kommer måske til at synes, at jeg teksten igennem fortæller det indlysende. Men nogle gange har man brug for at se det indlysende, før det går op for en, hvor indlysende det egentlig er. Når det står sort på hvidt lige foran en, er det sværere at ignorere (medmindre du lukker fanen ned, inden du har læst færdig). Ingen kan tvinge dig til at være en bedre person, det er et valg du helt selv må tage. Så jeg håber da også, at det er grunden til, at du fandt lige netop dette blogindlæg.

Negativitet er blot en vane

Vi har alle en eller anden dårlig vane. Det kunne være at ryge, at spise en portion mad for meget eller noget helt tredje. Vaner har det med at blive siddende og nogle bliver så stor en del af ens hverdag, at de til sidst bliver svære at få øje på – og lige præcis sådan er det tit med negative tanker og vrede. Jeg tror på, at alle mennesker dybt inde (for nogle mennesker er det meget dybt inde, næsten ikkeeksisterende) er gode mennesker. Der er bare lige dem, der har oplevet noget i deres liv, som har fået dem til at opgive håbet og miste troen på, at noget kan være godt. De bliver vrede på verden og glemmer hvem de engang var. De glemmer, at ikke alle vil dem ondt og går glip af en masse gode muligheder, der kunne være med til at gøre deres liv bedre.

Det er ikke nemt at komme af med vaner og da slet ikke når de har ankret sig fast i dit dybeste indre. Men det er ikke umuligt. Hvis du lærer at genkende vreden og hvornår den dukker op, bliver det i det mindste nemmere at kontrollere den. Ukontrolleret vrede fører intet godt med sig.

“Den bedste måde at afhjælpe vrede på, er udsættelse.”

Seneca

Du er ikke centrum

Negative mennesker finder tit sig selv midt i en konflikt og føler sig som offeret, der er nødt til at forsvare sig selv. Men vi kan sikkert blive enige om, at de fleste konflikter opstår, fordi vi ser en situation på to vidt forskellige måder. Hana Malá Rytter, som er lektor i kognitionspsykologi ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet, fortalte i en artikel på videnskab.dk, at “Vi fra naturens side er indrettet sådan, at vi tror, at vi kan og ved mere, end vi reelt kan og gør. Vores hjerner snyder os og leder efter løsninger og viden, som kan bekræfte os i det, vi allerede ved. Det bringer os helt naturligt til en selvoptagethed.”

Det er interessant, for det ved vi jo egentlig godt, hvis vi tænker os om. Det tænker vi dog ikke særlig meget over, hvis en kunde støder ind i os med sin vogn i supermarkedet. Eller hvis vi får dressing i den franske hotdog, selvom vi klart og tydeligt bad om en uden. Eller hvis vi sidder i kø ved et trafiklys 10 sekunder for længe, fordi personen foran ikke kører.

Træk vejret engang og husk på, at du ikke er det eneste menneske, der kan have en hård dag. Kunden i supermarkedet er måske stresset, fordi kæresten sidder derhjemme med deres nyfødte, skrigende barn og de har glemt at købe modermælkserstatning. Ekspedienten har måske allerede haft en 10 timers vagt og mange kunder, før du kom og kan ikke kende forskel på op og ned længere, fordi han/hun er træt. Personen i bilen foran dig har nok haft lige så lang en dag som dig, energien er opbrugt og i et øjebliks forvirring, glemte han/hun tiden.

Se ud over dig selv og tro på at der er noget, der er vigtigere end dig.

Det gode menneske

Det er meget individuelt, hvad det vil sige at være et godt menneske. Det har at gøre med, hvor du kommer fra, hvem du er og hvilken baggrund du har. Derfor kan man ikke lave en præcis opskrift, selvom mange filosoffer ihærdigt har prøvet gennem tiden.

Generelt er en god person en, der er medfølende, ærlig, ansvarlig og villig til at give af sig selv uden at forvente noget igen. Mere konkret betyder det, at en god person forstår andre og kan sætte sig ind i deres syn på verden. De kan se tingene fra den andens perspektiv. De er fornuftige og opmærksomme nok til at vide, hvordan dem omkring sig føler i en given situation.

Et godt menneske har oftest et bedre ry og får tilbudt flere chancer i livet end det negative og vrede menneske. F.eks. vil ingen arbejde sammen med en løgner, der træder på alle for at vinde sig frem i livet. Så hvem vil du helst være?

Nu vil jeg ikke trække tiden ud længere, for nu er vi kommet til den del, der handler om dig. Du vil sikkert gerne have nogle mere konkrete ting at gå ud fra.

Hvordan bliver du et bedre menneske?

Først og fremmest starter det at være et bedre menneske hos dig selv. Du er nødt til at behandle dig selv lige så godt, som du vil behandle andre og ikke være for hård mod dig selv. Læs eventuelt mit indlæg om kritik. Det er ikke nok at vise udadtil, at du er en god person – selvom det selvfølgelig er en del af vejen. Det er lige så vigtigt også at være det inderligt og ærligt.

Behandl din krop og dit sind godt

Spis mindre fedtholdig og dårlig mad og dyrk mere motion. Når du behandler dig selv godt, bliver du samtidig bedre til at håndtere stress og udfordrende situationer. Du bliver i det hele taget bedre til at holde hovedet koldt.

Lær at kede dig

Lav ingenting i 20 minutter, vær blot til stede. På denne måde kommer du mere i forbindelse med dig selv og din krop. Nye og kreative tanker – tanker der ellers er blevet undertrykt af din frygt for at kede dig – kan komme op til overfladen og give dig fornyet indsigt i hvem du er.

Tilbyd din hjælp til andre

Øv dig i at gøre nogle tilfældige gode ting i hverdagen. Det kunne f.eks. være at en person taber sine vanter i toget. I stedet for at vente på, at personen selv opdager det, kunne du gøre ham eller hende opmærksom på det eller samle dem op og aflevere dem. Når du gør andre glade, bliver du selv gladere og mere medfølende. Det har noget at gøre med hjernens belønningssystem. Glæden fra den anden modtages som belønning, hvilket giver dig lyst til at gøre det igen.

Du behøver selvfølgelig ikke ofre dig totalt for andres skyld. At hjælpe andre og ofre sig selv er to vidt forskellige ting.

Bliv bedre til at tilgive

At bære nag, kan være en af de tungeste byrder at bære rundt på. Man bruger alt for mange kræfter på at huske sig selv på, hvad det egentlig er man bærer nag over. Det er helt unødvendigt. Det hjælper ikke noget, hvis du gerne vil leve en lettere, gladere og mere fri tilværelse. Jeg har skrevet et helt indlæg om det, som du kan læse her: Bliv bedre til at tilgive

Vær en tålmodig lytter

Folk kan godt lide at blive lyttet til, når de har noget at fortælle. Bare fordi du ikke synes det de siger er spændende, behøver du ikke afbryde dem hver gang de åbner munden. Giv den anden mulighed for at tale færdig, før du afbryder. Giv dem mulighed for at lette sit hjerte, hvis det er det de har brug for. Det viser dem, at du virkelig lytter til dem og forstår dem.

Lær at grine af dine egne fejl

Det er en rigtig god evne at kunne grine af sig selv. Ikke alt behøver at være så perfekt. Du må hellere end gerne lave fejl. Man skal falde en masse gange, før man lærer at stå på ski – men man bliver ved og griner hele vejen.

Hav håb

Hav håb for at der stadig er en dag i morgen. Selvom du ikke tror på, at dit hårde arbejde gør nogen forskel. Selvom alle fortæller dig, at det er latterligt at prøve at ændre sig selv. Selvom du ikke er en verdenskendt sanger endnu. Selvom alt virker nytteløst lige i dette øjeblik. Fortsæt med samme energi som du havde til at begynde med. Der er altid håb.

Som Martin Luther engang sagde: “Hvis jeg vidste, at jorden ville gå under i morgen, ville jeg plante et træ i dag.”

Respekter menneskerne omkring dig

Det er en kliché, men det gør det ikke mindre sandt: Vær mod andre som du ønsker de skal være mod dig.

Med alt dette i baghovedet, håber jeg, at du vil gå ud og i det mindste prøve at gøre verden til et bedre sted. Både for dig selv og dine medmennesker. Det er aldrig en dårlig idé at være flinkere mod hinanden og respektere at verden ikke eksistere for din skyld.

Niklas H-L

Featured photo by Anna Earl on Unsplash

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s