Er det forkert at være venstrehåndet?

haender hænder højrehåndet venstrehåndet

De fleste af os er højrehåndet og derfor er verden også indrettet derefter. Ting så simple som en dåseåbner, en computermus eller gearstangen i bilen er lavet til højrehåndede. Men der er heller ikke noget at sige til, at højrehåndede bliver favoriseret, når kun 10% af verdens befolkning er venstrehåndet. Da jeg gik i skole i 90’erne blev det kaldt kejthåndet og nogle lærere prøvede stadig dengang at tvinge eleverne til at bruge højre hånd – ”Den rigtige hånd”.

Men er det virkelig så slemt at bruge venstre hånd? Kan man ovenikøbet være ligehåndet? Og er der nogle fordele ved at træne sig selv i at bruge begge hænder?

Er det unormalt at bruge venstre hånd?

Før i tiden (engang før 1900-tallet) blev venstrehåndede set ned på. Venstrehåndede måtte dengang næsten skjule sine ”fejl”. De blev straffet for det og tvunget til at være højrehåndet. Måske var de endda uintelligente. Disse holdninger har heldigvis ændret sig med tiden, for du er hverken uintelligent eller unormal, bare fordi du bruger venstre hånd. Men historisk set er højre hånd den mest dominerende hånd og har været det lige siden dengang selv kvinder havde hår på brystet. Det viser sig nemlig, at vores fjerne slægtninge neandertalerne sandsynligvis foretrak højre hånd til de mere finmotoriske opgaver. Et 500.000 år gammelt hulemaleri har fået forskere til at tro, at neandertalerne brugte deres højre hånd til at male over den venstre og at det derfor er bevis for, at højre hånd dominerede. Måske er der noget om det, kig på aberne. De bruger for det meste også højre hånd til forskellige ting som at skrælle bananer og bruge værktøjer.

Men jeg vil ikke gå så langt til at sige, at det skulle være unormalt at være venstrehåndet. Det er unikt og faktisk lidt at et mysterium, hvorfor nogle er det. Nogle forskere tror, at det kan være arveligt. Jeg vil gerne påstå, at det er en fordel nogle gange. F.eks. er det en stor fordel i konkurrencer og sportsgrene, for det overrasker modstanderen og gør det umuligt at forudsige næste træk.

Kan man være ligehåndet?

Der findes såkaldte eksperter derude, der mener, at dem hvis dominerende hånd er et miks mellem højre og venstre har dårligere mentalt og fysisk helbred og kan udvikle sygdomme senere i livet – herunder demens. Jeg tror dog ikke, at man skal være så bange for den slags. Du har nok hørt om Leonardo Da Vinci, men vidste du, at han ikke havde nogen dominerende hånd? Eksperter har analyseret hver eneste detalje i en oldgammel tegning, Leonardo tegnede i sine 20’ere. Tegningen afslører, at han er det man kalder ambidekstral. Han kunne skrive og tegne lige godt med begge hænder og havde bestemt ikke et dårligt mentalt helbred. Tværtimod var han nok en af de klogeste mennesker dengang.

Hvis man ikke er født sådan, kan man sagtens øve sig i at være ligehåndet, det udvikler du ingen sygdomme af. Det styrker derimod dine finmotoriske evner. Prøv at bruge din modsatte hånd til flere ting som f.eks. at skrive. I starten er det selvfølgelig svært, men øver du dig længe nok, vil du med tiden blive bedre og måske lige så god som med din dominerende hånd. Det er slet ikke så svært, som man skulle tro.

Jeg øver mig stadig, som du kan se.

Jeg er ikke selv venstrehåndet, men det er heller ikke helt uvant for mig. I skrivende stund kan jeg komme i tanke om i hvert fald to situationer, hvor jeg bruger venstre hånd: Jeg hælder kaffe op og den tilhørende mælk med venstre hånd og spiser rugbrød eller knækbrød med den venstre. Nogle gange kan jeg også glemme, hvilken hånd jeg foretrækker, når jeg spiser med ske.

Fordelene ved at bruge den ”forkerte” hånd

Det leder os forsigtigt videre til fordelene. Hjernen er nemlig det perfekte værktøj, når det kommer til at løse udfordringer – den elsker det! Den tilpasser sig, udvikler sig og forbedrer og skaber nye neurologiske forbindelser konstant. Begynder du at øve dig i at skrive med din modsatte hånd, gør du dig selv den tjeneste at hjælpe hjernen på vej. Nogle vil gå så langt til at sige, at det øger dine kreative evner, mens andre ikke mener, at det ikke gør noget ved kreativiteten. Måske hænger det i virkeligheden sammen med, at man pludselig skal til at tænke smartere.

Hartwig Siebner, klinisk professor i neurologi ved København Universitet, har sagt, at “hvis du er venstrehåndet, er du mere udfordret i en verden, som er skabt til højrehåndede. Det gælder for eksempel placering af dørhåndtag, gearstang i biler og tilbehør til computeren. Venstrehåndede skal altså finde andre måder at klare tingene på. De skal simpelthen være lidt mere kvikke, og det kan måske være forklaringen på, at de klarer sig bedre i nogle studier.”

Hvorfor ikke bruge dette til din fordel, uanset om du er højrehåndet eller venstrehåndet? Vi vil vel alle sammen gerne være lidt kvikkere. Og så er det jo altid godt at kunne kontrollere sine koordinationsevner med begge hænder. Måske befinder du dig en dag i en situation, hvor du er nødt til at bruge den modsatte hånd. Det kunne være, at du kommer til skade og må forbinde dig selv. Selvfølgelig er det også en fordel, hvis du gerne vil lære at spille på et musikinstrument, da det for det meste kræver begge hænder. Grænsen mellem hvad der er muligt og hvad der ser ud til at være umuligt bliver mindre, når du først lærer at få endnu bedre kontrol over din egen krop.

Desværre er der ingen direkte beviser for, at det gør dig klogere, da det er et halvforvirrende emne – selv for eksperterne. Men ikke desto mindre er det da praktisk at kunne.

Niklas H-L

Featured photo by

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s