Hvordan bryder man dårlige vaner?

hvordan bryder man dårlige vaner vane cigaret sukker slik

Gennem tiden har jeg været ret doven, hvis jeg selv skal sige det. Jeg har taget valg, der har forhindret mig i at nå nogle mål, jeg ville ønske at have nået i dag. Jeg husker stadig dengang, jeg brugte det meste af mit sabbatår på at mestre Guitar Hero og sov til kl. 12 om eftermiddagen – hvilket var tidligt i mit hoved – fordi jeg havde til vane at gå i seng sent om natten. Det var helt fint for mig at sidde på værelset hele dagen foran min PlayStation eller at se serier. Det ændrede sig langsomt, da jeg begyndte at læse om personlig udvikling og fandt tilbage til mine gamle rødder.

I dag mærker jeg tydeligt på kroppen, hvis den daglige gåtur bliver skippet. Jeg sætter vækkeuret til 6:20 uanset hvad (undtagen i weekenderne), prøver at vænne mig af med de sociale medier og sørger for at lære noget nyt hele tiden. Det hjælper mig og udvikler mig til den jeg gerne vil være og den jeg havde glemt, jeg var.

Jeg kan stadig sove længe, men det har følger i form af hovedpine. Der bliver også stadig tid til at dovne, men det gør mig træt i kroppen og jeg føler lidt, at tiden bliver spildt.

At komme ud af en dårlig vane tager tid og kræver motivation, men det er ikke umuligt. Erfaring har lært mig, at motivation er en egenskab man kan træne.

Vanens magt

Vi har alle en eller anden form for vane. Når du parkerer bilen på arbejdet, skal den stå på en bestemt parkeringsplads. Du bider negle, når du ser film. Du tager sokker på, før du tager bukser på. Men der findes også mange dårlige vaner som at ryge, spise kaloriefyldt mad eller at drikke en øl for meget. Alle vaner – usunde som sunde – giver hjernen en eller anden form for belønning. Lige siden hjernens udvikling for 100.000 år siden, har den ikke rigtig kunne nå at følge med, når det kommer til primitive goder. Dengang var det direkte overlevelsesfremmende. Søde frugter eller endelig at få gang i bålet førte gode ting med sig: Mad og varme. Derfor belønnede hjernen dem dengang og opfordrede dem til at gentage det. Det er næsten det samme i dag, bortset fra at vi ikke altid spiser for overlevelsens skyld længere.

Belønningssystemet i hjernen hjælper os med at finde ud af, hvad der er godt. Men tag f.eks. en pose chips. Din hjerne siger, ”Kalorier! Overlevelse!” Du siger, ”Jeg er stopmæt, så jeg burde ikke.” Efterfølgende hjælper den dig med at huske, hvor du fik dem fra. Så hvis du en dag har det skidt eller er ked af det, anbefaler hjernen, at du spiser chips for, det er jo godt for dig. Eller også bliver det en vane, at du spiser chips hver gang du ser film, hvorefter det udvikler sig til hver gang du ser fjernsyn. Før du ved af det, bliver vanen så fast indgroet, at du ikke engang ved, hvordan den pokkers chipspose havnede i dit skød.

Hjernen er den røde djævel

Hjernen er den røde djævel på skulderen, der fortæller dig, hvad du skal gøre, selvom du godt ved, at det er skidt. I en undersøgelse fra 2010 fandt man ud af, at rygere, der prøvede at stoppe med at ryge, røg endnu mere. Hvis du som ryger siger til dig selv, at du ikke må ryge mere, hører din hjerne ordet ryge og gentager det som et ekko i dit hoved for at få sin vilje. Hvis du derimod fortæller dig selv, at du skal tage et stykke tyggegummi, når rygetrangen melder sig, begynder du langsomt at skifte vanen ud med en mere positiv vane.

I en anden undersøgelse viste man, at selvom vi sætter os ned og virkelig forsøger at koncentrere os om en opgave eller noget andet, vil halvdelen af os til sidst miste koncentrationen, drive ud i dagdrømmeri eller begynde at tjekke telefonen uden grund. De dårlige vaner tager over.

Det er vist ikke forkert at sige, at vi ikke er perfekte. Det behøver vi heller ikke at være, men vi kan i det mindste forsøge at blive bedre og mere fornuftige omkring vores valg.

Fang dig selv i øjeblikket

Fang dig selv, når vanen opstår og vær nysgerrig. Hvorfor gør du, som du gør? Eller hvorfor gjorde du, som du gjorde? Læg mærke til hvornår vanen udspiller sig. Undersøg vanen fra alle leder og kanter. Det giver dig en større forståelse for, hvorfor den opstår og hvad du kan gøre for at undgå den. De fleste dårlige vaner, fører i sidste ende kun dårligt med sig. Måske kommer du f.eks. altid for sent på arbejde eller i skole, fordi du sover over dig. Og du sover over dig, fordi du altid går for sent i seng. Og du går måske for sent i seng, fordi du tager en lur, når du kommer hjem. Du vidste garanteret godt, at dårlige vaner fører dårligt med sig, men det er stadig godt lige at nævne, da det ikke er alle, der er klar over det eller simpelthen bare er ligeglade.

Prøv at tænke på vanen på en anden måde. Hvordan vil vanen påvirke din fremtid? Hvordan vil vanen påvirke dem omkring dig – din familie? Passer dine nuværende beslutninger med det, du gerne vil i fremtiden? Få en god idé om, hvad der er vigtigst for dig. Hvis vanen er noget, der ligefrem går ud over dit helbred, så tænk over om vanen er vigtigere end 10-20 år ekstra med dine børn.

Husk også på at vaner nu engang er vaner. Det vil sige, at de for det meste er godt groet fast og ikke særlig nemme at slippe af med. Men noget kan du da gøre.

7 Gode råd til at bryde de dårlige vaner

  • Start med de negative vaner – Med det mener jeg, at du starter med dem der er direkte skadelige. Neglebidning kan man leve med, men 5 liter sodavand om dagen er skadeligt. At hoppe over revnerne i fliserne er fint, men at ligge ned en hel dag er dårligt for helbredet i det lange løb.
  • Vær specifik omkring det du vil ændre – Du har brug for mere end bare at sige, at du vil begynde at træne. Hvorfor vil du træne? Er det for helbredets skyld? Hvad kan du gøre nu for at komme i gang? Ville det hjælpe at sætte løbeskoene frem ved hoveddøren?
  • Gør det sværere at leve med den dårlige vane – Vil du gerne spise mindre søde sager, så smid dem ud eller sæt dem så højt oppe på en hylle, at du er nødt til at finde en stol frem for at nå dem. Prøver du at stoppe med at ryge, så aflever dine cigaretter til en i familien, så du er nødt til at spørge om lov, før du må ryge en. På lifehacker.com kom de med en sjov idé om at lægge penge i en krukke, hver gang du lader vanen få kontrollen. Du kan også give en 10’er til en af dine venner, hver gang det sker.
  • Skriv journal dagligt – Måske har du aldrig skrevet dagbog og det er egentlig heller ikke det, jeg beder dig om. Det er en måde, hvorpå du kan holde styr på dine vaner – hvornår de opstår og hvorfor. Det er lige meget, om du har skrevet sådan en før eller ej. Prøv dig frem og se hvad der virker. Dropper du helt at skrive, går verden ikke under af den grund.
  • Lav en kalender – Hvis du har set Matt D’Avellas videoer på Youtube, har du helt sikkert set hans 30 day challenges. Hvis ikke, kan jeg fortælle, at han sætter en kalender op på væggen for én måned ad gangen. Hver dag sætter han et kryds, når han har gennemført det, han har sat sig for den pågældende måned. Det kan f.eks. være, at han en måned har valgt at tage bad i iskoldt vand hver dag. Kalenderen er en god måde at holde styr på, om man har klaret dagen uden f.eks. at ryge. Det er også en form for skulderklap.
  • Løb/gå en tur – Hvis alt andet fejler, så løb eller gå en tur. Kom væk fra det der frister. Nyd naturen, få luft til hovedet og tænk på noget andet. Det hjælper at holde sig i gang i stedet for at sidde og tænke på, at du ikke må lade dig friste af gamle vaner.
  • Beløn dig selv – Hjernen elsker som sagt belønninger. Der kommer nok et tidspunkt, hvor du tænker, at du ikke får noget ud af at blive ved med at prøve at ændre vanen. Det er hårdt og den gamle vane begynder at virke tillokkende. Når du derfor belønner dig selv for at komme et skridt tættere på den nye og bedre vane, finder hjernen ud af, at dette giver en lige så god belønning, som den gamle. Du kan f.eks. bruge de penge du sparede på cigaretter til at tage ud og få noget lækkert at spise.

Du kan klare det

Det er svært at ændre dine vaner, så tag langsomme skridt. Det er helt okay. Du behøver ikke at ændre alle dine dårlige vaner i løbet af en time. Det bliver du kun skør af. Bliv heller ikke sur på dig selv over at falde tilbage engang i mellem. Det er mere normalt end du tror. Accepter tilbagefaldene men prøv stadig så vidt muligt også at undgå dem. I stedet for at vade direkte ind i farezonen, kan du prøve at tage et par dybe indåndinger og tænke på, hvorfor du gerne vil ændre vanen.

Du skal ikke miste modet, for hvert skridt frem er et skridt i den rigtige retning. Sørg dog for at du ikke går igennem en stresset og svær periode af dit liv, for det vil kun blive sværere og føles som en ekstra byrde at bære, hvis du pludselig begynder at omlægge vanerne.

Jeg håber, du fik noget ud af det og fik en idé om, hvad du kan gøre fremadrettet for at ændre dine vaner. Om ikke andet giver det stof til eftertanke og kan bruges i dit kommende nytårsfortsæt.

“A year from now you may wish you had started today.”

Karen Lamb

Niklas H-L

Featured photo by Sharon McCutcheon on Unsplash 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s