Derfor er det sundt for din hjerne at læse bøger

læse bøger bog briller fordele

Det er efterår, luften er køligere og vinden rusker i de gulbrune træer. Man har mindre lyst til at være udenfor og mere lyst til at være inde og se film eller hygge med en god bog og en kop te. Nu er der ikke længere nogen undskyldning for ikke at læse den bog, der har stået og samlet støv siden sidste sommer. Faktisk ville det være en fordel, hvis du læste en bog i stedet for at se film.

Selv læser jeg mange bøger og under min research til dette indlæg begyndte jeg at lægge mærke til, at der var sket en forskel i de seneste par år.

”I cannot remember the books I’ve read any more than the meals I have eaten; even so, they have made me.”

Ralph Waldo Emerson

Kort om bogens historie

I 1454 opfandt den tyske guldsmed Johann Gutenberg bogtrykkerkunsten. Det blev nu muligt at masseproducere bøger og den første der blev massetrykt var (nok ikke særligt overraskende) en bibel. Det antages, at der i Europa ved år 1500 var trykt et samlet antal af ca. 10 millioner eksemplarer af forskellige bøger.

I nyere tid blev der i 2018 i Danmark alene udgivet 18.444 bøger af forskellige arter. Altså både e-bøger, lydbøger og fysiske samlet. I USA kan de blære sig med 304.912 udgivne bøger.

”Jeg ser bare filmen”

Stort set hvert eneste levende væsen på Jorden har set Harry Potter, men ikke alle har læst bøgerne. Det samme gælder Game of Thrones. Der er snart så mange filmatiseringer af bøger, at selve bogen bliver overflødig. Det at læse, ser på nogle punkter næsten ud til at være ved at uddø, hvilket er en meget ærgerlig udvikling. En udvikling der i virkeligheden ikke gavner os. Men på den anden side, så kan man jo heller ikke tvinge nogen til at læse frivilligt.

Overraskende nok (eller ej) så vælger 42% af alle elever aldrig nogensinde at åbne en bog igen efter, de er færdige med skolen. De vil måske hellere sidde foran fjernsynet eller med deres telefon i hånden. Alene i USA bruger 61% af børn under 2 år – ja, børn under 2 år! – deres tid foran en eller anden form for skærm og 43% ser fjernsyn hver dag. Det må jo stige voldsomt, når de forlader skolen engang, hvis de ikke har noget mere fornuftigt at tage sig til.

En anden skræmmende udvikling – eller skulle man sige ikke-udvikling – ved at bruge det meste af tiden foran skærmen som barn er, at det reducerer Theory of Mind. Theory of Mind er kort fortalt evnen til at forstå og forudsige andre menneskers tanker, viden, ønsker og intentioner. Det vil altså sige, at det mindsker barnets eller ens egen evne til at kunne deltage i almindelige sociale forbindelser og man vil have svært ved at gennemskue om en person har gode eller dårlige intentioner. Alle de skærme ødelægger også vores koncentrationsevne.

Vi ender med at blive en generation af mennesker med ADHD, der ikke ved, om naboen stirrede mærkeligt fordi han vil dræbe dig eller om han stirrede på den kæmpe snotklat på din kind.

Fordele ved at læse

Når du læser, koncentrerer du dig om at forstå hvert ord og nye informationer. Det forbedrer både din kritiske tænkning og evnen til at analysere. Hjernen er en muskel, der bliver stærkere og skarpere, hvis du træner den hver dag. Derfor er det så meget bedre at læse en bog end at se filmen. Du bliver heller ikke stærkere af at se en film med Arnold Schwarzenegger.

1. Vejen til succes

Mange rige og succesfulde mennesker i dag har på et tidspunkt i deres liv haft en mentor, der kunne pege dem i den rigtige retning. Ikke alle har råd til en mentor, men hvorfor hyre en mentor, når du kan få de samme informationer gratis? Hvorfor ikke bare læse om, hvad de gjorde for at opbygge en succesfuld karriere?

Nogle af de mest succesfulde mennesker læser hver dag. Bill Gates læser ca. 1 bog om ugen og har en hel taske fyldt af bøger, når han skal ud at rejse. Heldigvis er det sådan at rigtig mange succesfulde mennesker også har skrevet bøger. Vil du være den næste store forretningsmand/kvinde, så bliver det derfor straks billigere at låne en bog om Warren Buffett på biblioteket end at hyre ham som mentor.

”A mind needs books as a sword needs a whetstone, if it is to keep its edge. That is why I read so much.”

George R.R. Martin, Game of Thrones

2. Fra nørd til supernørd

Nu ved jeg ikke, hvor gammel du er, men hvis du ligesom mig så Niels Neutron, så ved du også, at han var et supergeni. Han kunne spise et tyggegummi formet som en bog og vide alt, hvad der stod i bogen med det samme. Kunne det ikke være fedt? Okay, måske kommer du ikke til at vide alt om kvantemekanik og relativitetsteorier blot ved at læse én bog. Men du bliver en anden slags supergeni.

Når du læser bøger hver dag, udvikler du helt naturligt et større ordforråd. Pludselig tager du måske dig selv i en dag at bruge ord, andre skal slå op i fremmedordbogen for at forstå. Ikke nok med det bliver du også bedre til at stave. Det er nemlig sådan, at jo flere gange du ser et skrevet ord, jo nemmere vil du huske, hvordan det staves. Din hjerne vil genkende ordet og er du forfatter, kan du ligefrem blive bedre til at skrive. Som forfatter har man rigtig stor gavn af at læse en masse. Jeg vil dog tro, at det ligger helt naturligt for skriveglade mennesker at læse bøger i stakkevis. Jeg læser i hvert fald meget.

Forfattere, eller enhver anden der elsker at skrive, har den mest perfekte læremester lige inden for rækkevidde: Bogreolen. En bog er ikke bare en bog, den er et værktøj. Uanset om det er faglitteratur eller fiktion, så indeholder bogen alt, hvad du har brug for. Det behøver ikke nødvendigvis at være selve handlingen i historien, du studerer. Du kan studere, hvordan bogen er skrevet og hvordan forfatteren formulerer sig og tage det til dig. Du kan bruge dette til selv at blive bedre.

3. En ny verden åbner sig

Hvis du læser en bog, du af egen fri vilje har valgt – altså ikke en bog læreren tvang dig til at læse – så føler du måske, at oplevelsen bliver meget sjovere. Bøger er som små porte til nye dimensioner og riger af visdom og din hjerne elsker det!

Du ser, hvordan forfatteren beskriver de forskellige dele af bogen og hvad han gør for at få dig til at se det han ser. Disse beskrivelser forfatteren kommer med skulle gerne udspille sig som film i dit hoved. Uden du er bevidst om det, sætter hjernen beskrivelserne sammen med ting, du allerede har oplevet og set. Men forfatteren ændrer for det meste virkeligheden i fiktionsbøger og derfor forsøger din hjerne også at sætte tingene sammen på en helt anderledes måde, så det passer på beskrivelserne. Det er netop det, man kalder fantasi og kreativ tænkning og disse evner styrkes, hver gang du læser. Ikke nok med det, styrker du også din hukommelse og åbner dit sind op for nye idéer og vinkler. Det sker især hvis du læser om mange forskellige emner. Jo flere bøger du læser, jo mere lærer du at se tingene fra forskellige vinkler. Du lærer ikke kun at forholde dig til én bestemt persons mening, men udvider din forståelse. Det gør dig mere kritisk på den gode måde.

Disse evner er ekstremt vigtige på en arbejdsplads. Det kunne f.eks. være, at du arbejder i et åbent kontorlandskab og får en opgave, som enhver anden kunne have klaret. Her er det lidt svært at skille sig ud. Men med lidt kreativitet, fantasi og nye vinkler kan du lave små ændringer i opgaven eller komme med forslag til forbedringer, som i sidste ende vil bringe flere penge ind i virksomheden. Det vil både glæde din chef og give dig en plads i hans hukommelse. ”Bliver du ved på den måde, kan du se frem til en forfremmelse en dag.”

4. Det mindsker stress

Stresser du lidt for meget i hverdagen, er det heller ikke en særlig dårlig idé at give dig i kast med en god bog. Du har sikkert oplevet at være så fokuseret på noget, at du glemte alt andet omkring dig. En bog gør det samme. Den suger dig ned i historien og retter din opmærksomhed væk fra alle dagligdagsbekymringerne, så du har slet ikke tid til at tænke over dem. Det føles næsten som en byrde, der løftes af ens skuldrer. Det bringer lidt mere glæde ind i en hverdag, der tidligere kun gik ud på at bekymre sig om, hvornår chefen næste gang ville ringe og slæbe dig hen på arbejde.

Den fordybelse der ligger i at læse spreder sig til hele kroppen. Det giver ro i sjælen. I en times tid føler du intet stress og det er næsten som om stressen aldrig eksisterede. Selv lidt læsning før sengetid – i stedet for fjernsyn og telefon – gør at du falder helt til ro, inden du skal sove. Det får dig ikke til at falde hurtigere i søvn, men din søvn forbedres, da du ikke har haft nogle forstyrrelser i form af mails eller nyheder om Trump i fjernsynet minutter før du lukker øjnene.

Hvad skal du læse?

Du kan sådan set læse lige hvad du vil, men noget er bedre end andet. Så hvis jeg skal give et svar, er det fiktion. Fiktionsbøger er den bedste måde at udvide dit sind. For det første får du en god historie ud af det, men du får også et dybt indblik i forfatterens tanker, hvilket kan åbne dit sind endnu mere. Især jeg-fortællinger er gode, da din hjerne ret livligt forestiller sig, at du selv oplever det.

I sin TED Talk fortæller Rita Carter, hvordan det at læse gør meget mere for hjernen, end man lægger mærke til ude fra. Alt hvad du læser om i fiktionsbøger, oplever din hjerne som noget den har gjort i virkeligheden. Læser du f.eks. om en der løber, aktiveres de samme steder i hjernen, som var det dig der løb. Jeg vil anbefale at se hendes TED Talk, hvis du er interesseret.


Så næste gang din mor, far eller en ven siger, ”Læg den bog fra dig og lav noget fornuftigt,” så vis dem dette indlæg og spørg dem, om de kan finde på noget mere fornuftigt end at styrke dit eget mentale helbred, øge dine sociale færdigheder, opbygge en fremtid for dig selv fyldt med succes, blive bedre til at formulere dig, udvikle din kreativitet og være åben for nye idéer og muligheder. Og alt det uden at blive stresset.

Niklas H-L

Featured photo by Nicole Honeywill / Sincerely Media on Unsplash 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s