Ydmyghed i en digital verden

Som vand nærer det højeste gode alt uden anstrengelse. Som Tao flyder til de laveste steder.

Lev tæt ved naturen, hold dig til jorden. Når du tænker, så udforsk dybderne. Vær venlig og blid over for andre. Vær omhyggelig med ordene. Vær effektiv i forretningerne. Hvis der skal være ledelse, så vær ordentlig og retfærdig. I handling er timingen afgørende.

Kæmp med andre og der opstår bebrejdelser. Hav forudfattede meninger, og der opstår forvirring. Forsøg at bremse floden, og det vil mislykkes.

Bevæg dig med en flydende bevægelse nedad til ydmygheden. Fra fødsel til død er retningen klar. Giv efter og forvandl dig som vand. Alt følger bevægelsen nedad, så der er ingen forskel på det ene og det andet.

Uddrag af Nærværets Tao kapitel 8.

Optaget af sit eget spejlbillede

Det er ikke noget nyt, at nogle mennesker i dagens samfund helliger sig selv mere end de tænker på sine medmennesker, men sådan har det nok altid været. Det er dog blevet meget nemmere i dag, hvor de sociale medier findes. Der er ingen grænser for, hvor meget man kan dele ud af sig selv. Alt skal dokumenteres, intet kan opleves uden sine følgeres ellers venners digitale tilstedeværelse. Selfies har taget så meget kontrol over livet, at der ligefrem er blevet opfundet et ord for den sygdom det åbenbart er: Selfitis. Jeg er godt klar over, at stort set alle tager selfies, men nogle situationer er mere passende end andre. Vi bliver på en måde blindet så meget af kærlighed til os selv (eller egoisme), at vi glemmer verden omkring os.

Du søger måske opmærksomhed, fordi du gerne vil vise din succes frem. Du er stolt, har drømmekarrieren, familie og alt det der, men du behøver heller ikke at prale. Praleri er egoet der forsøger at vise, hvor meget bedre det er i forhold til din nabo. Det er selvfølgelig helt okay, at du har et succesfuldt liv, som du har arbejdet hårdt for og er stolt af, men lad være med at tvære det i hovedet på andre. Du kender nok nogen, der tit fortæller om alt det gode de gør for andre mennesker. Igen er det pral. Min pointe er – som hele denne tekst kommer til at handle om – at du skal lære at være ydmyg. 

”Never look up to anybody. Never look down on anybody. Just learn to look at life for what it is.”

Sadghuru

Tro ikke at du er noget

Ikke for at lyde negativ, men tro ikke, at du er vigtigere end andre. Og inden du trykker dig væk fra denne hjemmeside og tænker, sikke noget bras, så lad mig forklare.

Det har intet med janteloven at gøre, når jeg skriver, som jeg gør. Jantelovens mål er at give dig lavt selvværd og dårlig selvtillid. Nej, det jeg mener er, at du gerne må være, som du er, men respekter andre for deres meninger og holdninger. Giv dem plads til at være hvem de er. Alle har deres meninger og holdninger til ting og det kan du eller nogen anden ikke ændre på. Bare fordi personen, du snakker med, har en anden holdning til noget, så behøver du ikke altid have et modargument klar. Hvis du gerne vil lære at være mere ydmyg, så lad være med at sidde fast i en verbal angrebsposition. Hold jordforbindelsen, slå koldt vand i blodet og vær uden ego.

Vær som vand

Vær som vand, når du finder dig selv i en situation, hvor dit ego nemt kan få overtaget. Vand bliver ikke sur over, at en sten står i vejen for det. I stedet for at knuse stenen finder det en anden løsning. Det tilpasser sig situationen og fortsætter sin dag uden at bære nag. Vand, og naturen i det hele taget, møder lige så mange udfordringer, som vi mennesker gør. Måske møder det endda flere end os. Men lader naturen sit ego tage styringen? Nej, det tilpasser sig. Naturen har ikke travlt, men får alligevel udrettet en masse. Vand kan dele et bjerg, hvis det får tid nok. Naturen kan overtage en hel by, hvis den får lov. 

Pointen er, når man ikke lader egoet styre og tilpasser sig sine omgivelser, så opnår man et liv fyldt med muligheder til at udvikle sig. Du behøver ikke mase dig frem med albuerne og slagte enhver der står i vejen for dine mål her i livet.

Sæt pris på de små ting

At være ydmyg betyder, at man står ved den man er og ikke har brug for andres bekræftelse. Du behøver ikke en masse materielle ting, blot nok til at gøre livet behageligt. De ting i livet der betyder allermest er kærlighed, venskab, humor og empati. Lærer du at værdsætte dem fremfor opmærksomhed, penge og 15 minutters berømmelse, så er du allerede godt på vej mod et mere harmonisk liv. Alle kan lære at være ydmyg og sætte pris på de enkle ting i livet. 

”Humility is not thinking less of yourself, it’s thinking of yourself less.”

CS Lewis

Giv slip på stoltheden

Giv slip på din stolthed, når der er noget, du ikke kan finde ud af. Det er helt okay at sige ”Det ved jeg ikke,” og spørge om hjælp, når du har brug for det. Stolthed er egoet der taler. Du behøver ikke kunne forstå alt lige med det samme. I Danmark er man rigtig god til at lade skoleelever tro det modsatte. Og med et stadigt større pres fra skolerne, er der risiko for at ydmygheden ender som intet andet end et ord i fremmedordbogen.

Vær samtidig til hjælp for andre, når de har brug for det. Skru ned for dit ego og lyt til andre med et åbent sind. Hjælp andre uden at være slave for dem. Hjælp dem fordi alle har brug for at føle sig respekteret og hørt i denne verden.

“True wisdom comes to each of us when we realize how little we understand about life, ourselves, and the world around us.”

Socrates

Bliv bedre

At være ydmyg er ret uvant i den verden vi lever i i dag, men det er noget vi ikke kan leve uden. Det er noget man altid kan arbejde på – og noget jeg selv arbejder på – men det er bestemt ikke spildt arbejde. Måske kommer du ikke til at leve et 100% ydmygt liv lige med det sammen, bare start i de små.

Så igen: Tilpas dig livet i stedet for at nedslagte enhver forhindring eller lade dig tynge af den. Sæt pris på et simplere liv. Hjælp andre (og spørg selv om hjælp), lyt til dem, stil spørgsmål og behandl dem godt, fordi alle fortjener at blive behandlet med respekt og kærlighed.

I en verden hvor du kan være alt, vær venlig.

Niklas H-L

Featured photo by Rémi Walle on Unsplash

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s