Det er ikke altid det bedste at forvente det værste

Du bemærker en vorte på din arm. Den ser lidt underligt ud. Er den vokset? Er den misfarvet? Du bliver ved med at kigge på den og undre dig. Den er helt bestemt er vokset siden sidste måned. Måske skulle du Google “mærkelig vorte”? Du er sikker på, at det er kræft. Det er den værste form for kræft; Helt sikkert dødbringende. På 30 minutter er du gået fra at opdage vorten til at blive stærkt overbevist om, at du har fået en dødbringende form for kræft.

Eksemplet er lånt fra psychcentral.com for jeg synes, det beskriver de tanker, vi ofte går med, ret godt. Mange mennesker bekymrer sig simpelthen unødigt meget og jeg er selv offer for det. Det kan ødelægge hverdagen og sætte en stopper for ens drømme, men det behøver ikke være sådan.

Hvorfor svarer de ikke?!

Du sender en SMS eller mail til din chef om en idé til et nyt projekt, du har gået og rodet med.Der går 5 minutter uden svar. Der går et kvarter. Du begynder sikkert straks at gå ud fra, at han blev fornærmet eller hadede idéen. Men måske svarede han ikke, fordi han blev distraheret af andre ting og ikke har haft tid til at skrive tilbage. Måske sidder han til møde og har slet ikke læst den. Efter 4 timer bliver du så sur, at du vader ind på hans kontor og konfronterer ham med det. Han undskylder, at han ikke svarede, men han elsker din idé!

Mange faktorer spiller ind, når en person ikke svarer på dine beskeder. Og ofte skal du slet ikke tage det så tungt, medmindre du med sikkerhed ved, at personen ikke bryder sig om dig eller har let ved at blive fornærmet. Det bedste du kan gøre for dig selv, er at slå koldt vand i blodet, som man siger, og tænke dig om en ekstra gang, før du springer ud i alle mulige konklusioner. Ingen nyheder betyder nødvendigvis ikke dårlige nyheder. Det betyder bare, at personen har meget at se til.

Sandsynligheden for at de har for travlt til at se eller svare på din besked er i dag også større end før i tiden. Hvis vi kigger på os selv ude fra, drøner vi rundt fra det ene projekt til det andet og har masser af planer og aftaler der skal holdes. Vi er ikke gode til at slappe rigtigt af.

De hader det, jeg ved det bare

Er du en af dem, der hurtigt går til konklusioner, når du ikke får svar på din idé, så fører ventetiden ofte andet med sig end bekymringerne. Straks vender man det mod sig selv. De hader min idé. De har heller aldrig rigtig brudt sig om mig. Måske har de ret. Jeg burde bare holde mig til det job jeg har, selvom jeg ikke bryder mig om det. I det mindste respekterer de mig så. Du har sikkert haft de tanker eller noget i den retning. Det er ikke rart at blive såret, men det er ikke sundt altid at forvente dårlig feedback, før du overhovedet har set svaret.

Jeg ved, hvad jeg snakker om. Jeg er ekspert i at forvente det værste. Hver gang jeg ligger noget ud på Instagram, skriver en bog, laver et nyt produkt eller skriver et blogindlæg som dette, sidder det altid i baghovedet. Hvad vil folk tænke om dette blogindlæg? Hvad hvis de hader det? Jeg er blevet bedre til at skyde bekymringerne fra mig og det er det du også må lære. Det vigtigste er sådan set, at du selv kan lide det du laver.

Hverdagen bliver meget bedre, når man begynder at tænke mere positivt om sig selv. De negative tanker bliver en vane og ikke af den gode slags. For nogle bliver det så stærk en vane, at de ikke selv ligger mærke til det længere. For dem ender det med at være vigtigere at kunne sige, “Hvad sagde jeg?” De vil hellere have ret end at have gode ting til at ske for dem. Går det ikke så dårligt, som de forventede, så får jo ikke ret og så bryder helvedet løs.

Bekymringer tiltrækker flere bekymringer

Hjernen er for det meste en rigtig god samarbejdspartner – og tak for det – og når noget føles vigtigt for dig, sørger den for at give dig mere af det. Det gælder desværre også for bekymringer. Selvom de ikke føles vigtige for dig, så er bekymringerne stadig dit fokus og derfor tiltrækker du mere bekymring. “Nåh, tror du det, at han ikke svarede, var slemt, så bare vent til hvad jeg fortæller dig nu…” og med ét er hjernen igang med at konstruere en masse mulige grunde til, hvorfor du skal bekymre dig over en andens tavshed.

Dem der går op i loven om tiltrækning kender til dette mønster. Tanker bliver virkelighed – det kunne ikke være mere korrekt. Du har sikkert prøvet det, da du begyndte at tage kørekort. Pludselig dukkede skolevogne op over alt. Det var, som om alle valgte at tage kørekort på samme tid som dig. Eller måske tænker du f.eks. på tallet 23 og lægger mærke til det flere og flere steder. På samme måde ender du i en ond cirkel af bekymring og negativitet, hvis du lukker det ind i dit liv.

Vi kender alle en der har ladet disse følelse styre hans/hendes liv. De ender i et job de hader. Hadet og de strenge morgener bliver en vane. Dagene bliver noget der bare skal overstås. De hader hver dag og lever fra weekend til weekend. Men pengene er gode. De fylder 50 år og står stadig i det samme job. De er begyndt at snuppe en drink eller tre i hverdagene, så de kan slappe af efter en lortedag på jobbet. Alkoholen og det manglende livsmod ødelægger søvnen. Den manglende søvn gør dem mere deprimerede og negative. Men pengene er gode og desuden er der kun 15-20 år til pensionen. Det er for sent at gøre noget ved det nu.

Frygten holder dig tilbage

Kan du se, hvordan bekymringer og negativitet kan forme dit liv, hvis du ikke passer på? For selvfølgelig er det aldrig for sent at ændre sit liv og finde en karrierevej der gør dig glad uanset pengene. Du kan ikke kontrollere verden, men du kan kontrollere, hvordan du lader den forme dig.

Der er så mange ting her i livet, der skal ses, prøves og opleves. Så nytter det ikke noget, at du siger, “Jeg skal aldrig op at flyve! Jeg ved bare, at jeg flår armlænene af sædet på vej op.” Men hvordan ved du egentlig det, hvis du aldrig har prøvet det? Hvordan kan du vide, at det ikke bare er din hjerne der overkomplicerer tingene? For det er den ret kendt for. “Jamen, hvad nu hvis vi styrter ned?” Og hvad nu hvis jeg brækker fingeren, mens jeg sidder og skriver dette blogindlæg? Vi kan ikke leve vores liv på et Hvad nu hvis. Selvfølgelig er det ikke alt, der går som du ønskede. Men skulle vi undgå ting, fordi der er en chance for at noget kan gå galt, så går vi glip af ret meget.

Jeg kender nogen, der alt for tit siger, “Det kan ikke lade sig gøre. Det sker nok ikke alligevel. Jeg vinder aldrig noget.” Det virker sikkert uskyldigt, men det er en frygt, der forhindrer en i nogensinde at prøve. Som jeg tidligere skrev bliver det en vane og så er det svært for personen at tro noget andet.

Hvad kan du gøre for at vende situationen?

Øvelser til at slippe bekymringerne

  • Tænk på alle de gange, hvor du forventede det værste, men det ikke skete. Skriv det ned, din hjerne har brug for fysiske beviser.
  • Sæt dig et roligt sted og lad tankerne komme. Døm dem ikke og hæng dig ikke i dem. Observer dem og lad dem forsvinde af sig selv. Det virker nok selvmodsigende, når du gerne vil slippe for dem. Men denne øvelse træner dig i at give slip på bekymringerne. Gør det hver dag i en måned, så vil du se resultater. Det tager tid at træne din bevidsthedsmuskel.
  • Genkend dine negative tanker lige så snart de opstår. Tager du dig selv i øjeblikket, får du nemmere ved at lade tankerne passere.
  • Slap af og træk vejret, når bekymringerne er på vej.
  • Planlæg små ting og begivenheder i dit liv, som du næsten med sikkerhed ved er gode. På den måde træner du din hjerne til at forvente gode ting frem for dårlige.

Åben dit sind for nye muligheder og indtryk og verden vil åbne sig for dig.

Niklas H-L

Featured photo by Ümit Bulut on Unsplash

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s