Om at være en empatisk person

Ifølge sproget.dk betyder ordet empati det at forstå og leve sig ind i andre menneskers følelser og situation. En ægte empatisk person er mere end det. På engelsk har de et navn for den slags personer: Empath. Der findes ikke noget direkte navn for empatiske personer på dansk. Trods det er det en evne ud over den almindelige empati. Det er stærkere.

Empatiske personer har en evne til virkelig at kunne sætte sig ind i andre menneskers følelser. De kan mærke dem. I nogle tilfælde er evnen så ekstrem at den empatiske person ligefrem føler sig syg, hvis en anden person – det kan være naboen – er syg. I dette indlæg vil jeg komme tættere ind på, hvad det vil sige at være empatisk og hvorfor det ikke er en svaghed.

Før du læser videre, kan du prøve at tage denne test for at se, om du er en empath. Jeg ved ikke, hvor seriøst man skal tage den, men det er sjovt at se resultatet: empathtest.com

Hvorfor er du som du er?

Det ultrakorte svar er: Du blev født sådan.

Det længere og mere videnskabelige svar er, at dine spejlneuroner er hyperaktive, altså stærkere end hos de fleste. Spejlneuronerne er en speciel gruppe hjerneceller i hjernebarken, der aktiveres når du befinder dig sammen med et andet menneske. De gør, at du efterligner den andens følelser. Derfor kan du bevidst/ubevidst sætte dig ind i hvordan den anden har det uden problemer.

Omvendt er det for psykopater, sociopater og narcissister. Deres spejlneuroner er underaktive og de kan derfor have meget svært ved både at forstå og sætte sig ind i andres følelser. De kan måske lade som om, men de vil ikke kunne vise samme kærlighed og medfølelse for en partner, et familiemedlem eller en ven.

Energierne omkring dig

Du har sikkert allerede selv lagt mærke til, at det er som om du kan mærke andres følelser. Og du har sikkert også lagt mærke til, hvor udmattende det kan være at prøve at ignorere det. For hvor god en gave det end er at have den slags forståelse og forbindelse med mennesker, så er det lige så stor en byrde at bære rundt på en anden negativitet for eksempel. Man kan sige, at en empatisk person lytter med hele kroppen. Normalt kan man finde ud af meget om en person blot ved at kigge og lytte til ham/hende, for de fleste viser hvad de føler og tænker med deres kropssprog og måden de taler på. Men enhver person sender også usynlige energier ud, som de ikke er bevidste om. Og det er disse energier en empatisk person kan mærke og nogle gange forveksler med sin egen. Det kan være ret så forvirrende.

Man kan sammenligne det med vand. Lad os sige, at du har to glas vand. I det ene glas er der kildevand, i det andet er der havvand. Begge glas vælter og vandet løber ud på bordet. Vil du nu kunne fortælle mig, hvad for noget af det der er kildevand og hvad der er havvand? Måske er det en mærkelig sammenligning, men det er på en måde sådan empatiske personer har det, hvis de ikke lærer at kontrollere denne evne.

Energierne blandt større forsamlinger

Går du en tur på gaden eller er du ude at handle, opfanger du uden nogen varsel andres følelser. Helt tilfældige mennesker. Det kan være noget af en byrde. Jeg kender det fra mig selv, når jeg handler ind. Man har det fint nok til at starte med og går stille og roligt rundt i sin egen verden. Efter noget tid begynder det at blive for meget. En følelse af overvældethed kommer ind over mig. Jeg bliver irriteret og blandede følelser af stress og negativitet tager til, selvom jeg havde det nok så godt før indkøbsturen. Det kan være mennesker, der har travlt og ikke kan komme hurtigt nok frem og er sure på alle de langsomme mennesker, der smitter af på kroppen.

Du har måske altid følt, at der er noget galt med dig, fordi store grupper af mennesker og visse arrangementer dræner din energi. Selvfølgelig kan der være flere årsager til, at ikke bryder dig om steder med mange mennesker – f.eks. hvis du lider af socialangst. Men som empatisk er det egentlig ret normalt og ikke noget at skamme sig over. Du er den du er og du kan ikke ændre på noget, der ligger lige så naturligt til dig, som det at du har en arm.

Find ro og lad op

Lærer du ikke at kontrollere de indkomne energier er der heldigvis andre ting du kan gøre:

Find et sted der kun er dit. Bor du hjemme hos dine forældre, har du selvfølgelig dit værelse. Forklar dine forældre hvordan du har det. Få dem til at forstå, hvorfor det er vigtigt for dig at have en times tid for dig selv uden forstyrrelser.

De fleste der bor sammen med en partner lærer at tilpasse sig, men I kan også aftale, at du engang i mellem har brug for frirum, så du ikke bobler over som en gryde under konstant varme. Der er intet galt i at bede om lidt plads. Du kan måske få et kælderrum, et værelse eller garagen, hvor du kan sidde og læse, lave noget kreativt eller gøre hvad der giver dig ro og orden på tankerne. Der er nogle mennesker der faktisk vælger at forblive single hele deres liv, fordi et forhold tynger for meget på deres egen energi.

Tip til dit personlige rum

Når du skal til at indrette dit “tilflugtssted”, så gør det til et sted der emmer af ro og positivitet. Her har minimalisterne fat i noget. For et værelse/hjem der flyder med ting skaber kaos. Denne rod og kaos nøjes ikke kun med at være en ydre kaos. Når man omgiver sig med disse dårlige energier i sit eget hjem, påvirker det lige så meget din indre energi. Så omgiv dig med få ting der gør dig glad. Sørg for at have nogle ting, der betyder noget for dig og skab fredelige omgivelser ud fra det.

Intuition

Mange empatiske mennesker følger sin intuition – om det er bevidst eller ej. De har en evne til at mærke, når noget ikke stemmer. Det er en god evne både personligt og forretningsmæssigt, da det forhindrer en i at tage beslutninger, der ikke stemmer overens med den man er og det man står for. Det kan næsten føles umuligt at gøre ting, man ikke bryder sig om. Måske bliver du bedt om at gøre dit arbejde på én måde, men inderst inde kan du mærke, at din egen måde er meget mere holdbar. Det kan være, at du bliver bedt om at ringe til potentielle kunder, men i stedet for at ringe sender du en række mails til dem, som de kan tjekke når de selv har tid. Din chef bliver sur, men kunderne strømmer ind. Selvom de ikke nævner det eller ved det, blev de mere motiveret til at købe, da de følte at det skete på deres præmisser og ikke blev forstyrret af et telefonopkald midt i deres frokost.

Frihed

På samme måde bryder empatiske personer sig heller ikke om regler og at nogen skal bestemme over dem. De ved, at der selvfølgelig er visse regler, man er nødt til at følge, men friheden er meget vigtig. Og helst masser af det.

Du elsker sikkert naturen og dyr og kan ikke komme udenfor nok. Eventyret trækker i alle dine led og du er nødt til at se, hvad der er omme på den anden side af jordbakken.

Du er nysgerrig og kreativ. Det elsker at lære nye ting og det kan føles, som om at det ligger naturligt til dig, selvom det er en ting, du først lige har lært. Det er nemt for dig, at kaste dig ud i nye spændende hobbyer.

Særlige evner

Som jeg har været inde på, kan empatiske personer mærke omgivelsernes/andre menneskers energier. Men denne gave, de har fået, giver dem en fordel i mange situationer. Her er en liste over andre ting, der gør denne evne til en styrke:

De lægger mærke til de små detaljer.

De analyserer situationer hurtigere end de fleste.

De er omvandrende løgndetektorer.

De ved tit, hvad der kommer til at ske, før det sker.

Folk kommer til dig for råd og vejledning

Af en grund, som de ikke-empatiske mennesker ofte ikke kender til, kommer dine venner og familie til dig med deres problemer uden, at du beder om det.

Empatiske personer har en beroligende effekt på andre og denne evne gør dem til gode lyttere. Nogle gange har mennesker bare brug for én at læsse alle sine problemer af på og det er selvfølgelig også helt fint. Vennen der lige er blevet droppet af kæresten eller familiemedlemmet der har rodet sig ud i problemer går fra samtalen med en følelse af lettelse. Mens den empatiske person sidder med en følelse af udmattelse over al den fysiske og psykiske information, der skal fordøjes. Alligevel kan vi ikke lade være med at hjælpe. Det ligger til os.

Empatiske personer er ofte også dem der ender i jobs som psykologer, coaches og andre fag der har med mennesker at gøre. De er gode til at guide mennesker og lære menneksene sig selv at kende bedre.

Før du kan hjælpe andre mennesker, må du dog først forstå dig selv. Hjælp dig selv med at finde ud af hvem du er og hvad du vil med dit liv. Har du det ikke godt med dig selv, så bliver det svært at hjælpe andre. Kun en person, der selv har haft problemer og er kommet helskindet ud på den anden side, ved hvordan man kan hjælpe en i samme situation.

Dette blogindlæg er præget meget af mine egne personlige oplevelser som empatisk person. Jeg har stadig meget at lære endnu. Der sidder nok nogle derude, der ved endnu mere og hvis der gør, så skriv endelig en kommentar. Jeg elsker at lære af andre menneskers erfaringer.

Niklas H-L

Featured photo by Dominik Lange on Unsplash

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s