Når inspirationen svigter – Sådan får du din kreativitet tilbage

I den kreative branche oplever vi alle nok, at der kommer et tidspunkt, hvor inspirationen svigter. Måske er du igang med et projekt, du ellers brænder for, men finder pludselig dig selv i et hul. Det føles, som om hjernen lukker ned, indtil alt går i stå. Der er ikke mere at trække fra. Uanset hvor meget du prøver, kommer der intet. Absolut intet. Forfattere kalder dette en skriveblokade, andre går nogle gange så langt til at kalde det enden på karrieren. Heldigvis findes der måder at takle det på. Hvis du ikke allerede har fundet noget, der virker for dig, så vil jeg her vise dig, hvad der plejer at virke for mig, når jeg sidder fast i en bog.

Forlad arbejdet

Ja, forlad det for en stund. Det virker nok lidt underligt, men grunden er ret simpel. Når du sidder med det samme tomme dokument på computeren, det samme tomme lærred eller noget andet arbejde, der kræver din fulde koncentration, i alt for lang tid, så nytter det ikke noget at tvinge idéer frem. Det virker for nogle sjældne individer, men for det meste er det ikke sådan hjernen fungerer. Den elsker at løse opgaver, men er du kommet til et sted i dit projekt eller bog, hvor du skal have nogle punkter til at hænge sammen, er der ikke nogen reel opgave eller noget spørgsmål, der skal løses. Derfor står du med en forholdsvis ukendt opgave foran dig, der kun kan løses med fantasien og det er ikke meget at gå efter, når den så svigter. Man kan forberede sig nok så meget. Det er bare ikke altid, det er nok.

Det bedste, du kan gøre, er at forlade arbejdet og koncentrere dig om noget helt andet. Lav en kop kaffe, bag den kage du så længe har haft lyst til, gør rent, gå i bad (mine bedste idéer udtænkes derude). Har du en have, så se om der er noget der skal ordnes. Gør alt det du har udskudt længe og frigør dig fuldstændig fra arbejdet. Du skal selvfølgelig heller ikke gå og tænke på, at du skal lade være med at tænke på arbejdet. Så ender du bare i en ond cirkel.

Hver gang bekymringen, om hvordan du dog skal komme videre, dukker op, så skub den til side. På denne måde fortæller du din underbevidsthed, at du kun tager imod nye tanker og løsninger.

Gå en tur

Er der noget, der virker, så er det en tur i det fri. Tag ud og se på naturen, indsnus den friske luft, læg mærke til de mange farver. Lyt til fuglene og vinden i træerne (og for en sikkerheds skyld pumaen, hvis du bor i Jylland). Se hvordan skyerne glider forbi, hør jorden under dine sko og mærk duftene fra den fugtige skovbund og de nyudsprungne skud på træerne. Det beroliger krop og sjæl på en måde du ikke oplever så tit, medmindre du går til mindre lovlige midler, hvilket jeg ikke vil anbefale.

Igen, glem dit arbejde. Før du ved af det, står du midt i mellem store fyretræer og skribler løs i din notesbog eller telefon, fordi du åbnede dit sind for enhver løsning. Måske har du pludselig alt for mange nye idéer til, at du kan nå at skrive dem ned.

Giv dig selv tid til afslapning

Er du stadig gået i stå, kan det bedste være simpelthen at lægge det helt væk i noget tid. Giv det tid til at simre. Mange har en eller anden idé om, at det næsten er ulovligt at give sig selv lov til at slappe af. Det er det da bestemt ikke! Nogle gange er det lige præcis det, der skal til. Det er jo ikke for altid, skal du huske på. Mens nogle kun har brug for et par dages hvile, kan andre bruge uger. Det er sådan set op til det enkelte individ. Se en masse film og serier, læs bøger, tag på caféer og forkæl dig selv.

Stephen King smed engang uddraget til Carrie i skraldespanden, fordi han selv syntes, det var noget lort – en følelse der opstår, når man prøver at kæmpe videre uden nye løsninger. Hans kone læste det og hjalp ham videre, fordi hun troede på historien.

Grunden til at arbejdet står stille kommer sig ofte af, at man føler sig udbrændt og umotiveret. Derfor skal du ikke skamme dig over at bruge en uges tid på at dovne den maks af. Det er bedre end at arbejde sig gennem det, for det fører ikke til noget godt i sidste ende.

Tag på ferie

Når du alligevel slapper af, hvorfor så ikke tage på ferie samtidig? Hvis du bruger al tiden inden for husets fire vægge, er der ikke noget at sige til, at du føler dig uinspireret. Det er måske din underbevidsthed, der prøver at fortælle dig, at du må ud at søge din inspiration andre steder fra. Mennesker er nysgerrige af natur og gennem tusinder og tusinder af år brugte vi tiden på at rejse fra det ene sted til det andet i vores søgen på føde og nye og bedre omgivelser, inden vi til sidst opførte byer og skabte landegrænser. Vi har simpelthen brug for at se noget nyt en gang i mellem. Ellers kan vi godt gå hen og blive lidt småskøre.

Ved at møde nye kulturer og lytte til andres historier udvider du din egen videnshorisont. Oplever du samtidig en masse, går der ikke længe, før din hjerne er fyldt med nye sanseindtryk, idéer og flere tons gåpåmod. Man kan overleve længe på oplevelserne fra én enkel rejse – medmindre du altså bruger hele ferien på at dase foran poolen.

De sidste to råd henvender sig mest til forfattere, men du er velkommen til at læse videre.

Slå op et tilfældigt sted i din yndlingsbog

Find din yndlingsbog frem eller en i samme genre som den du skriver og slå op på en tilfældig side. Læs begge sider eller et enkelt afsnit og se om det sætter gang i noget. Virker det ikke, så gentag øvelsen.

Skriver du en faglitterær bog, kan du bruge næsten samme øvelse: Find din yndlingsfaglitteratur eller en bog i samme genre. Til forskel for øvelsen oven over, må du denne gang kun kigge i indholdsfortegnelsen. Du kan måske selv bruge nogle af overskrifterne. Du skal bare ikke begynde at slå op i kapitlet, for så er der en chance for, at du (bevidst eller ubevidst) kommer til at kopiere bogen i stedet for at danne dine egne idéer ud fra overskriften.

Idé-biblen

Når jeg sidder og udtænker min næste bog, fylder jeg min væg med gule post-it’s. Den ene idé er mere skør en den anden og det kan være svært at finde hoved og hale i det hele. Efterhånden finder jeg nogle, der kunne være sjove og passer sammen. Men er jeg helt drænet for idéer eller kan jeg ikke få dem til at hænge sammen, bruger jeg “det hemmelige våben”. Det går under navnet The Writer’s Idea Thesaurus og kan købes hos HER

Den indeholder 2000 idéer til historier i alle genre, som kan sættes sammen på kryds og tværs, så ikke én historie bliver ens. Det sker dog ikke tit, at jeg bruger præcis de idéer, der står i bogen. Jeg bruger dem mest som inspiration og til det virker den helt perfekt. Det er, efter min mening, en bog, der burde stå på alle forfatteres reoler.

Jeg håber, det gav dig nogle måder at takle din manglende inspiration på. Må du have en god dag.

Niklas H-L

Featured photo by Mathew Schwartz on Unsplash

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s