Minimalisme – Glæden ved at leve et simpelt liv

simpel_livsstil_minimalist_minimalisme_liv_kreativ_ide

Hvis vi ser på dem, der pludselig kommer til penge, så er det typisk, at de går ud og bruger pengene på dyre biler, fede ting og store huse. Men jeg vil næsten væde med, at de stadig føler, at der mangler noget. Så de går ud og køber flere ting i håbet om at tilfredsstille denne følelse. For det meste vil det resultere i et rus af tilfredshed, men der går ikke længe, før de føler de samme mangler igen. Det er en ond cirkel, der ikke er til at komme ud af, før man indser, at alt det man i virkeligheden har brug for, havde man allerede: Familie, rigtige venner, oplevelser.

Det er så kliché at sige det her, men det der virkelig betyder noget her i livet, kan ikke købes for penge. Selvfølgelig kan vi ikke gå igennem et helt liv uden tøj på kroppen eller bare én ting vi kan kalde vores egen, så længe vi er omgivet af familie og venner, det er klart.

Forandring

Før jeg læste Magisk Oprydning af Marie Kondo følte jeg en stærk trang til forandringer. Store møbler, plakater, DVD film og musikinstrumenter fyldte det meste. Jeg havde DVD reoler siddende på væggene, hvor der nu end var plads og ting presset ind i de resterende åbne pladser.

Da jeg en dag overvejede at rydde op, googlede jeg, hvordan man kunne organisere bøger og andre ting bedre. Her fandt jeg hurtigt frem til minimalisme. Det lød alt for overvældende. Skulle jeg nu til at skille mig af med ting? Mine ting! Men jeg var nysgerrig. Efterhånden kunne jeg godt se det fornuftige i det og det udviklede sig til, at jeg endelig læste bogen.

Over halvdelen af mine ejendele blev enten smidt ud eller solgt. Jeg skaffede mig af med det gamle store skrivebord, jeg havde haft siden, jeg var teenager. Det havde en masse gode hylder til at opbevare ting på. En dødsfælde for et rodehovede. Så jeg byttede det ud med et lille skrivebord med én skuffe og to smalle rum.

Marie Kondo lærte mig, at man allerede har alt den plads, man har brug for. Man skal bare lære at skille sig af med de ting, der ikke tjener noget formål længere og organisere resten ordentligt. Man lærer at holde af de få ting man har.

via GIPHY

Minimalisme

Vi behøver ikke alle være minimalister, men vi behøver heller ikke være materialister. Find den gyldne midte, der passer til dig. Du finder hurtigt ud af, at det at eje flere og flere ting, ikke nødvendigvis betyder, at du bliver lykkeligere. Ved at fjerne forstyrrende elementer i dit liv, opnår du en større frihedsfølelse. Og til dig der hader at gøre rent, er der også en anden god ting ved at eje mindre: Der er ikke lige så mange overflader og dimser, der skal rengøres.

For mig er en minimalist, en der kun ejer de ting der gør ham/hende glad. Jeg synes, det er for ekstremt at koge sine ejendele ned til noget, der kan være i en rygsæk, hvis det betyder, at man skiller sig af med ting, der har høj affektionsværdi eller betyder noget for ens interesser. Det ville f.eks. være ærgerligt at skille sig af med en halskæde, man fik af sin afdøde bedsteforælder og som er gået i arv i generationer. Det ville også være dumt at skille sig af med alt sit malergrej, hvis man elsker at male.

Jeg elsker at læse og kan godt lide at mærke bogen i mine hænder og duften af nye sider, derfor har jeg mange bøger. Jeg elsker min kaffe, derfor har jeg udstyr til at lave kaffe uden maskine. Jeg elsker at være kreativ, derfor har jeg både værktøj til læderhåndværk og maling og pensler. Jeg kan også godt lide at have alle mine yndlingsfilm i fysisk form, hvor jeg kan se dem, derfor har jeg også en del DVD film – jeg har dog skaffet mig af med over 200-300(!) film. Nogle vil mene, at det ikke er særlig minimalistisk, mens andre mener det modsatte.

Tomrum

Løsriv dig fra de materielle ting og lev et indholdsrigt liv.

Lidt tomrum i vores liv gør os til bedre tænkere. Vi har ikke brug for en masse ting omkring os. Nogle gange kan det faktisk være bedst, at sidde i et lokale der bringer stilhed til alle sanserne. Kun i stilheden hører vi os selv. Kun i roen får vores største og mest kreative tanker lov til at komme op til overfladen. 

Min erfaring siger, at man ikke bliver mere kreativ ved at læse om, hvordan man bliver mere kreativ. Man får ikke bedre idéer ved at læse om, hvordan man får idéer til sit næste projekt. 

Man får til gengæld flere idéer ved at rykke sig væk fra computeren, væk fra den kunstige underholdning og bare give slip. Giv slip på bekymringerne om, at du er nødt til at få en god idé til noget. Lad være med at presse dig selv. 

Når hjernen får ro til at kede sig, åbner den op for alle de kreative muligheder, du rummer. Så i stedet for konstant underholdning fra eksterne kilder er det det du bør stræbe efter. Som vores forældre altid har sagt, “Det er sundt at kede sig.”

Niklas H-L

Featured photo byVorsen Furniture on Unsplash

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s