Sådan laver man espresso i en espressokande

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Er du espresso-trængende, men gider ikke at bruge flere tusinde kroner på en espressomaskine? Penge der ellers kunne gå til en masse god kaffe. Så skal du have fat i en espressokande som den på billedet ovenfor. De er langt mere økonomiske og du kan sagtens lave en udemærket espresso med sådan en. Det kan også være, at du allerede har en stående, men ikke får den brugt. Uanset hvad, så lad mig skyde lidt kaffeviden efter dig.

Vil du se guiden som video, kan du finde den i bunden. Den fortæller dog ikke i detaljer hvordan, men viser kun selve processen.

Espressokanden

Faktisk laver en espressokande ikke espresso, hvilket er den almindelige opfattelse. Da jeg fandt ud af det, var jeg sådan, “whaat?”. Den laver jo en stærk kop kaffe og det hedder en espressokande. Er det så ikke espresso?

via GIPHY

Ikke helt, nej. En rigtig espressomaskine brygger espresso ved pumpetryk, der tvinger vand gennem kaffen. Det producerer et tyktflydende, intenst shot.

En espressokande brygger en stærk kaffe med damptryk. Det giver en mere cremet konsistens. De høje temperaturer i espressokanden giver kaffen sin intense smag. Den laver i virkeligheden en mokka. På engelsk hedder den også en Moka Pot.

Til dem der er interesseret, er min en Bialetti Musa Espressokande til induktion og den laver 6 kopper på ca. 50 ml. Men jeg er grådig og hælder det hele ned i én stor kop. Jeg elsker det!

Okay, fortæl mig så, hvordan jeg laver det!

Det er sådan set ret simpelt.

1.Skil kanden ad og tag filteret op. Den bør desuden helst opbevares i to dele med filteret løst ved siden af, da kondens kan danne sig i kanden og du gider ikke have mug i kaffen – eller også gør du, det er selvfølgelig dit eget valg.

2.Fyld filteret med din favoritkaffe. Du kan med fordel vælge en espressokaffe. Jeg vælger for det meste en fra Black Coffee Roasters. Bruger du hele bønner, skal du kværne dem, indtil de er omdannet til små korn. En mellem formaling, hvis du bruger en kværn med trin. Du skal IKKE presse kaffepulveret ned i filteret – hvad man ellers gør på en espressomaskine – kun udjævne det. Jeg plejer at lave nok til, at kaffepulveret går op til kanten af filteret. Det er ca. 20 gram kaffe.

3.Brug varmt vand fra elkedlen – ikke varmt vand fra hanen – til bundpotten. Det reducerer bryggetiden, men du undgår også en brændt smag i kaffen, da hele kanden ikke når at blive alt for varm, inden kaffen er færdig. Du skal bruge nok vand til, at det når op til ventilen. Det må ikke komme over ventilen. Sæt filteret på plads og skru toppen af kanden på. Pas på, bundpotten er meget varm.

4.Sæt kanden over mellem varme. Mit induktionskomfur har 9 varmegrader, så jeg sætter den på 6. Skruer du helt op for varmen, får du en bitter kaffe. Lad låget være åben under hele brygningen, da damp fra kaffen ellers samler sig i låget. Dampen skaber kondens, der drypper ned i kaffen og fortynder den.

5.Hold øje med brygningen. Når kaffen kommer ud hvid og skummende og udgiver spruttelyde, er den færdig. Tag den hurtigt af varmen og giv den et minuts tid til at blive helt færdig.

6.Skal du servere i flere kopper, er det en god idé at røre rundt i kaffen, inden du hælder den ud, da alt den stærkere kaffe ligger sig i bunden.

7.Når du skal rengøre den, så brug ikke sæbe eller slibesvampe. En børste/dine fingre og noget varmt vand er nok.

via GIPHY

Så er kaffen klar!

Du kan drikke den, som den er, eller lave en lækker mælk, som de gør det på caféerne. Her kan du bruge en mælkeskummer. Men hvis du ikke har sådan en, findes der flere måder, du kan lave det på. Jeg vil anbefale denne måde:

Varm sødmælk op i en lille gryde på mellem varme. Det må ikke brænde på. Når det er gennemvarmt, skruer du ned på det laveste varmetrin og røre rundt i mælken med en stavblender, indtil den er god cremet og skummende. Du kan vælge kun at bruge skummet eller det hele.

Tip: Fyld koppen med ca. 1/3 espresso og 2/3 skummet sødmælk og top med kakaopulver eller kanel, så har du en hjemmelavet cappuccino.

Her en videoen:

Niklas H-L

Posted in

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s