Hvordan fremkalder man billeder derhjemme?

Photo by NordWood Themes on Unsplash

For nogle dage siden skrev jeg om, HVORDAN MAN SÆTTER FILM I SIT KAMERA, så det er vel passende at skrive et blogindlæg om, hvordan man også selv fremkalder dem, hvis man ikke vil betale en fotobutik for det. Det kræver selvfølgelig en vis investering, men derefter er du good to go i lang tid. Måske er der nogle derude, der er lidt uenige i visse dele af guiden, for nogle ting kan gøres på forskellige måder, men det behøver vi ikke bekymre os om her. Når det fungerer for mig, er jeg sikker på, at det også fungerer for dig.

Guiden her handler kun om, hvordan man fremkalder sort/hvid 35mm film. Metoderne er de samme med 120mm film, men målene er anerledes. Der er mere til processen, når det kommer til farvefilm.

Vil du hellere se guiden som video, finder du den i bunden.

Hvad skal du bruge?

 • Filmrullen (selvfølgelig)
 • Øloplukker
 • Saks
 • Stopur
 • Fremkalder
 • Fixer
 • Eddikesyre 32%
 • Mørkekammer
 • Fremkaldertank
 • Termometer
 • Klips til tørring
 • Flasker til blanding af kemikalier
 • Tragt
 • Målebæger
 • Noget til at fjerne overskydende vand fra filmen

Mørkekammer kan købes HOS VEFAFOTO (ikke affiliate)

Fremkaldertank og alt ander under den på listen kan købes samlet også HOS VEFAFOTO (ikke affiliate)

Der findes en del mærker derude, men min yndlingsfremkalder kan købes HOS PHOTOGRAFICA (ikke affiliate)

Der findes også en del fixere, men min yndlings kan købes HOS PHOTOGRAFICA (ikke affiliate)

Eddikesyre kan købes i dit lokale supermarked.

Okay, nu hvor det er på plads, så lad os komme videre til guiden.

1.

Allerførst skal filmen gøres klar til at komme ned i fremkaldertanken. Brug det ovenstående mørkekammer eller find et rum i huset, der er totalt mørkt (den mindste stribe lys i rummet, kan ødelægge filmen, inden du overhovedet får fremkaldt den). Her skal du bruge en øloplukker, saks, fremkaldertank med indhold og filmrullen. Dette første og vigtige trin kræver øvelse, da du er nødt til at gøre det i blinde.

Når du har fået tingene med dig ind i mørkekammeret, skal du have filmen ud af dåsen og over i tanken på følgende måde:

Brug øloplukkeren til at åbne dåsen. Det er ligemeget, hvilken ende du åbner. Jeg åbner den for det meste i den flade ende af dåsen, da jeg synes, det er nemmest.

Når du har fået filmen ud, finder du den smalle del af filmstrimlen (den der stak ud af filmrullen, da du satte den i kameraet) og klipper den af med saksen. Pas på, du ikke klipper dig selv i fingrene. Blod på filmen ser så grimt ud.

Nu bliver det noget sværere, da du forsigtigt skal skubbe den samme ende, som nævnt oven over, af filmstrimlen ind i den hvide karrusel-agtige ting fra fremkaldertanken. Filmen skal skubbes ind i den smalle revne, indtil du kan mærke, at den har nogenlunde fat. Derefter drejer du “karrusellen” frem og tilbage. Du skulle gerne kunne mærke, at filmen kører ind. Sno den ind, indtil du kan mærke filmrullens ende. Klip så filmstrimlen af og sno den sidste del ind, men ikke for meget.

Nu samler du fremkaldertanken med al dens indhold, skruer låget på og så er du færdig. Du kan roligt tage tanken ud af mørkekammeret igen.

2.

Du kan nu blande dine kemikalier. Et sted på din fremkaldertank, kan du sikkert se, hvor meget væske der skal til en 35mm film. På min står der 375 ml, men jeg kan godt lide at runde det op til 400 ml, så jeg ved, der er nok. På selve fixerens og fremkalderens flaske finder du målene for dem. Der står f.eks. 1+25. Ligesom på saftevand. Sådan måler jeg det:

På fremkalderen står der 1+25..1+100. Jeg fortynder den altid til det mindste tal, da 1+100 tager for lang tid til min tålmodighed. For at få 400 ml, bruger jeg derfor 15 ml fremkalder og 385 ml koldt postevand. Hæld det ned i den mørke flaske, der fulgte med sættet fra Vefafoto, da væsken ikke tåler for meget lys.

På fixeren står der 1+5, 1+9. Jeg vælger 1+5. Så for at få 400 ml, bruger jeg ca. 67 ml fixer og ca. 333 ml koldt postevand.

For at lave et stopbad af eddikesyren bruger jeg 25 ml eddikesyre og 375 ml koldt postevand.

3.

Efter de er blandet, plejer jeg som det første, at skylle filmen ved at hælde vand gennem fremkaldertankens øverste hul. Det gør jeg for at fjerne overskydende farve fra filmrullen og der skulle efter sigende danne sig mindre luftbobler, efter man har skyllet den. Derefter gør jeg klar til at fremkalde.

Jeg vil anbefale, at du har et viskestykke eller håndklæde klar, for selvom fremkaldertanken kan virke vandtæt, så er der altid væske, der finder vej ud alligevel.

Inden du hælder noget væske i, skal du finde ud af, hvor lang tid væsken skal blive i fremkaldertanken for at filmen fremkaldes ordentlig. Du finder tiderne på indersiden af papæsken, som filmen kom i, da du købte den. Bare rolig… Har du smidt den ud, finder du informationer om alle film og fremkaldere lige her: The Massive Dev Chart. Her kan du også se, hvilken temperatur din væske skal have, før den er optimal (det følger jeg dog ikke så nøje).

For eksempel er der ikke nogle informationer om min AgfaPhoto APX 100 film på æsken, men på hjemmesiden kan jeg se, at med den 1+25 fortynding jeg har lavet, skal den fremkaldes i 5,5 minut ved en temperatur på 20 grader celcius. Men jeg smækker bare væskerne i køleskabet, indtil jeg er klar til at bruge dem. Det virker fint.

4.

Hæld den fortyndede fremkalder i tanken. Lige så snart du har hældt væsken i skal du dreje fremkaldertanken (med låg på!) rundt i dine hænder. Du vender bunden i vejret på den, mens du drejer den, derefter vender du den rigtigt igen. Dette skal du gentage i 10 sekunder for hvert hele minut, der går. (Se videoen i bunden, hvis du bliver i tvivl om, hvordan du skal vende den)

5.

Når tiden er gået hælder du det ud. Her vil jeg anbefale, at du bare hælder det tilbage i samme flaske, du blandede det i (du har ikke så meget tid til andet). Skynd dig at hælde stopbadet i fremkaldertanken og gentag bevægelserne fra punkt 4. Drej den rundt i 30 sekunder og lad den stå for sig selv i 30 sekunder, før du også hælder denne væske ud. Nu behøver du ikke skynde dig så meget.

6.

Hæld fixeren i tanken. Gentag samme bevægelser fra punkt 4 i 3-5 minutter. Hæld det ud igen. Brugt fixer kan gemmes i max 7 dage, hvis du får brug for det inden da.

7.

Skyld fremkaldertanken igennem med koldt postvand i et par minutter, mens du rydder op.

8.

Nu kan du endelig tage den våde film op af fremkaldertanken. Hvis du købte sættet fra Vefafoto, fulgte der en tang med gummidutter med i pakken. Den kan du bruge til at fjerne alt overskydende vand fra filmstrimlen. Du kan også bruge dine fingre. Det er vigtigt at få så meget vand væk som muligt, da det ellers kan efterlade kalkpletter på filmen og det vil vi ikke have.

9.

Tag nu de to klips, der fulgte med pakken. Den tungeste skal sidde i enden, mens den anden bruges til at fastgøre filmstrimlen til det du vælger at hænge den på. Jeg sætter min film fast på tøjbøjle og hænger den ud på mit badeværelse, hvor der er mørkt og ikke for meget støv. Støv er ikke en god ven, når filmen tørrer. Giv den 2-3 timer til at tørre eller lad den hænge natten over, før du gør andet med den.

Efter fremkaldelse

Nu vil du nok også gerne vide, hvad du gør herefter. Filmen skal scannes, men du kan desværre ikke bruge en almindelig scanner. Der er ikke mange genveje til denne del af projektet.

Der findes nogle videoer derude om, hvordan du kan lave din egen negativ scanner med lys, bokse og et DSLR kamera. Det er ikke noget jeg har prøvet.

Du kan også betale dig fra det hos din nærmeste Click. Eller du kan købe en rigtig negativ scanner.

Jeg har nogle gange set negativ scannere i Netto, men de kan også købes HOS FOTO/C (ikke affiliate). Jeg har dog ikke selv prøvet dem, så jeg kan ikke sige, om de er gode.

Selv har jeg sparet op og brugt penge på en Epson Perfection V550 fotoscanner, fordi jeg vidste, at det ikke var en interesse, der sådan lige forsvandt igen. Hvis du er interesseret i scanneren, kan den købes HOS ELGIGANTEN (ikke affiliate).

Denne del er ellers meget lige til, for du har nok scannet et eller andet før. De små detaljer ved selve scanningen er lidt forskellige. Det kommer nemlig an på scanneren og hvilket program der følger med.

Så med det slutter guiden her. Jeg håber, du fik noget ud af den.

Her er videoen som lovet:

Niklas H-L

Posted in

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s