Hvorfor det er ligemeget, hvilket kamera du vælger

Mange spørger, hvilket kamera de skal vælge. Skal det være Nikon, Sony, Canon og så videre? Skal det være det til 20.000 kr. eller det til 2.000 kr.? Kan man virkelig nøjes med 18 megapixel? Har man brug for 10 objektiver? Hvis man skal tage portrætbilleder eller billeder af en blomst, har man da brug for et f/1.8 objektiv. I need that bokeh! (*Bokeh er navnet for den slørede baggrund)

Jeg var selv sådan, da jeg startede med at fotografere. Selvfølgelig havde jeg da brug for et DSLR-kamera og alt den bokeh, jeg overhovedet kunne få. Jeg så et par videoer på Youtube om fotografi. Og lige dér, med mit første kamera i hånden og min gennemgående viden, var jeg professionel fotograf. Den bedste verden havde set. Jeg kunne lave effekter og sådan noget med Photoshop og min baggrund kunne næsten blive usynlig. “Flyt jer, andre fotografer. Der er en ny fotograf i byen og han hedder Niklas.”

Ja, det var så ikke lige sådan virkeligheden blev. Jeg spammede Facebook med mine alt for redigerede billeder og på Instagram fik jeg ikke mere end 10 likes eller sådan noget. Men som tiden gik, lærte jeg mere og mere om fotografi og alt det bag. Jeg lærte, at man ikke er professionel bare, fordi man kan sløre en baggrund. Der var og er stadig meget at lære endnu. Selv for de mest professionelle. Verden flytter sig hele tiden, det samme gør fotografiet.

via GIPHY

Det vigtigste indenfor fotografi er, efter min egen personlige mening, dine øjne og din sans for et godt billede. Kameraet er kun et værktøj lige så vel som, at en forfatters værktøj er computeren eller en blyant, mens alt andet foregår inde i hovedet.

Da jeg skiftede fra mit Canon EOS 600D til et langt dyrere Canon 7D Mark II lå der mange overvejelser og personlige preferencer bag. Bare for at nævne nogle:

  • 7D havde ISO 100-16000, hvor 600D havde 100-6400. Det betød, at jeg kunne tage bedre oplyste billeder i mørke uden blitz, hvilket jeg elsker.
  • 7D kunne tage flere billeder i minuttet, hvilket jeg kunne bruge under koncerter. (Nu bruger jeg ikke den funktion særlig meget længere).
  • 7D var vandtæt til en vis mængde. Og jeg er vild med den dramatiske effekt dårligt vejr eller tyk tåge kan give, så det stod også højt på listen.
  • 7D fokuserede meget hurtigere.

Desuden var 7D bedre til video, da jeg dengang filmede interviews og andre ting, for der var indgang til headset, bedre batteritid og plads til to hukommelseskort på samme tid, så jeg ikke var nødt til at skifte kort hele tiden. Så på den måde blev mit køb, et køb jeg kunne stå inde for.

Men husk, det er ikke kameraet, der gør dig til en god fotograf. Lad mig citere Youtuberen og fotografen Sean Tucker:

Man kan godt blive lidt stødt, når nogen siger:

“Dine billeder er fantastiske, du må have et godt kamera.”

Det er det samme som at gå ind på en 5-stjernet gourmetrestaurant og få det bedste måltid nogensinde og sige til kokken:

“Maden var fantastisk, du må have en god ovn.”

Sean Tucker

“Men, Niklas,” siger du, “hvilket kamera skal jeg dog vælge?”

via GIPHY

Er du helt nybegynder, så brug det kamera, du allerede har på dig: Din telefon. Vent med at gå ud og investere i et dyrt DSLR-kamera. Start med at finde ud af, om du tager billeder for sjov og måske mister interessen igen om en måned. Kan du mærke, at det er mere end bare en flygtig interesse, så værsgo. Køb et godt kamera, men et kamera du har råd til. Du skal aldrig vælge et kamera på baggrund af, at det er det din yndlingsfotograf- eller youtuber har. Brug lidt penge på selve kamerahuset. 2.000 – 3.000 kr. er rigeligt til dit første kamera. Og brug så hellere resten af opsparingen på nogle gode objektiver.

Hæng dig ikke så meget i, om det er et 4K kamera eller om det har 1 milliard megapixels. Mærket er efter min mening også fuldstændig ligegyldigt. Men nu skal jeg passe på med ikke at fornærme nogle andre fotografer.

Tænker du, at du nok har brug for at kunne zoome, så vælg objektiver der rækker et sted mellem 30mm – 200mm. Du får tit ikke brug for at zoome mere end det. Tænk ikke så meget på blænden (altså, om det er f/1.8 eller ej). Du kan få en lige så fin sløret baggrund, hvis du stiller personen, du fotograferer, med nogle meters afstand fra væggen (eller hvad der måtte være bag ham/hende) og enten zoomer ind eller stiller dig selv tæt på personen.

Når du efterhånden bliver bedre, finder du af, hvor meget du kan få ud af et kamera. Ligegyldigt hvilket et det er.

Det skal også lige siges, at bare fordi jeg nævner DSLR her, så kan du købe lige det du vil. Om det så er et billigt kompaktkamera uden udskiftelig objektiv, så gør det absolut ingen forskel. Er det et analogkamera? Det gør heller ikke noget. Bare se hvor gode billeder Ansel Adams tog.

Selvfølgelig er der visse faktorer der afgør, hvilket kamera du har brug for. Vil du optage film eller Youtube-videoer, har du brug for noget andet end et analogkamera, det er klart. Men ellers så køb det der passer til dig og dit budget. Der er ingen grund til at sælge bilen for et kamera. Valget mellem et billigt og et dyrt kamera bør ikke være det der bestemmer, om du er fotograf eller ej.

Eksempler

Her til sidst vil jeg lige vise nogle af mine egne billeder som eksempel på, at du kan være både en dårlig og god fotograf ligegyldig kameraet. Som du kommer til at se, så kan selv en som mig, der har fotograferet i snart 10 år, også tage dårlige billeder og det er der ingen skam i. Nogle gange har man øje for et godt billede, nogle gange ikke. Øvelse gør mester, ikke kameraet.

De grumsede billeder taget med analogkamera er ikke kameraets skyld, men filmens. Det er ingen dårlig undskyldning, ville bare lige sige det, så du ikke bliver skræmt. For det er sindssygt sjovt at lege med analogkamera (hvis man er en nørd som mig).

Taget med en Sony Ericsson telefon i 2010

Mit første DSLR. Et Nikon et eller andet fra 2013

Canon 600D fra 2014. Læg mærke til de forstærkede farver. Jeg opdagede Photoshop dengang, tror jeg.

Jep, jeg opdagede Photoshop.

Taget med Zeiss Ikon Nettar (kameraet er fra 1940’erne eller 50’erne) fra 2017

Hjemmelavet kamera fra 2017. Plus den fedeste restaurant jeg har set!

Taget med et Nikon fra 1980’erne. Billedet er fra 2018

Kedeligt billede taget med Canon 7D Mark II

Bedre billede taget med Canon 7D Mark II

Hvis du nåede hertil, vil jeg anbefale dig at kigge på min Instagram. Jeg fotograferer både med DSLR-kamera og analogkamera:

https://www.instagram.com/niklashl/

Niklas H-L

Featured photo by Rosalind Chang on Unsplash

Posted in

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s