Bøger til enhver fotograf der søger kreativ inspiration

Vi kan alle finde en helt masse om fotografi på Youtube, men nogle gange er en god “gammeldags” fotobog bare bedre. Sådan har jeg det personligt. 

Det skal da ikke være nogen hemmelighed, at jeg har lært langt over halvdelen af, hvad jeg kan, gennem Youtube. Vi kan lære meget af de nye fotografer. Nye teknikker, manipulering i Photoshop og så meget andet. Men for mig er det vigtigt også at kigge tilbage en gang imellem og se hvordan de gjorde det i de gode gamle dage. Dengang handlede det meget om tålmodighed, tror jeg.

Hvis Ansel Adams tog et billede, gik hjem i total uvidenhed at en klovn havde sneget sig ind i billedet, gjorde sit mørkekammer klar, brugte en times tid på at fremkalde billedet, lod det tørre i 2-3 timer og fandt udstyret frem til at føre negativet over på almindelig fotopapir og endelig så den grimme, irriterende klovn på billedet, der lo ham lige op i ansigtet, så ville han enten finde klovnen og slå ham ihjel eller stå op næste morgen, sætte sig ud i bilen og køre de timer, det nu tager at køre til Yosemite Park og vente på at solen (forhåbentlig) ville skinne præcis på samme måde som dagen før, så han langt om længe kunne få sit billede.

Hvis du i dag tager billedet og først ligger mærke til den irriterende klovn i bunden, der syntes, det var sjovt at ødelægge dit ellers så flotte landskabsbillede, så kan du med lethed fjerne ham i Photoshop på 2 minutter.

Men hvorfor ikke prøve at få det bedste billede i første omgang? Som fotografer må vi endelig ikke glemme at træne vores blik for detaljen. Jeg bliver personligt meget imponeret mere over et billede, der ikke er overmanipuleret.

Inden jeg kommer for langt ud på et sidespor, så er bøgerne her:

The Practice Of Contemplative Photography – Michael Wood & Andy Karr  Bogen er på engelsk

Bogen kan købes HER

Dette var en af de første bøger der fangede mig, da jeg en dag sad og kiggede efter bøger på nettet. Jeg havde fotograferet i 7-8 år på det tidspunkt og manglede inspiration. Vi ved jo, at Youtube fortæller en, hvilke videoer man sikkert kan lide og på den måde finder man intet nyt og ved heller ikke, hvilke andre former for interesser, der kunne udvikle sig, da man jo heller ikke ved, hvad man ellers skal søge efter. Men jeg syntes coveret på denne bog var anerledes og titlen forvirrede mig, så jeg bestilte den med det samme. Det viste sig at være en rigtig god beslutning. Det forbedrede min fotostil på en måde, jeg slet ikke havde tænkt på.

Bogen indeholder en masse billeder og tips. Den fortæller om, hvordan man ser et billede. Der er sådan lidt zen over det. Man skal ikke bare tage et billede for at tage et billede. Det handler om, hvad der fanger ens opmærksomhed. 

De er lidt imod zoomobjektiver, som jeg selv, og går meget ind for at finde det der fangede en. Det kan være en farve, et mønster eller noget helt tredje. Og så bevæger man sig fysisk for at få sit nærbillede.

Der er også lidt øvelse, som der træner en i at se. F.eks. at man skal stille sig på ét sted mit i byen og tage 25 forskellige billeder.

Den kan klart anbefales til en fotograf, der vil være lidt ud over det sædvanlige.

Ansel Adams 400 Photographs – Ansel Adams Bogen er på engelsk

Bogen kan købes HER

Ansel Adams har været en af mine store inspirationer i landskabsfotografi såvel som sort/hvid fotografi. Jeg har altid været glad for naturen, men har også altid pumpet farverne alt, alt for højt op i mine billeder. Det er helt pinligt at kigge bare 5 år tilbage i min harddisk. Alle beviser af disse billeder er uden tøven fjernet fra min Instagram profil.

Ansel Adams viste mig skønheden i objekterne i stedet for farverne. Han viste mig, at et billede kan være så meget mere end et billede. Mange bryder sig ikke om “Fotograf” og “Kunst” i samme sætning, men jeg synes virkelig, at han var en af de fotografer hvis billeder, man kan kalde kunst. Min passion for sort/hvid udviklede sig hurtigt til en interesse i streetphotography. Så man kan vel kalde mig en landskabs/naturfotograf med hang til streetphotography eller noget i den retning.

Hvis du har bare den mindste tanke om, at kaste dig ud i sort/hvid fotografi, er denne bog værd at læse. Der står lidt historie om manden selv, ellers er den en guldmine af fantastiske billeder.

Se her! – Rudi Hass

Jeg har kun haft muligheden for at kigge den her hurtigt igennem, men jeg tænkte, at jeg lige ville smide den ind her til sidst. Den ser ud til at komme godt rundt om de forskellige teknikker på en fin måde og indeholder nogle flotte og kreative billeder.

Har ikke fundet noget sted, man kan købe den. Men det bliver nok en af de bøger, jeg låner på biblioteket igen, når jeg er færdig med at læse mine andre bunker af bøger. 

Afslutningsvis vil jeg bare sige, at man kan læse nok så mange bøger om fotografi og suge Youtube tynd for viden, men som med alt andet er den bedste viden, den man selv erfarer. Du er nødt til at turde prøve noget nyt. Kast dig ud i manuel styring af dit kamera (også selvom kameraerne i dag har flere knapper end Apollo 11 raketten), kravl ned på alle fire og find nogle nye vinkler, bryd reglerne, gør farverne helt surealistiske, dans tango mens du fotograferer. Bare gør et eller andet så du udvikler dig som fotograf ellers bliver det hele sgu lidt kedeligt i længden.

Niklas H-L

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s